Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
e-mail:kakakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΦΙΛΟΥΣ ΓΚΑΡΔΙΑΚΟΥΣ, αδερφοποιτούς, θέλει ο λαός μας τον Αϊ - Γιώργη, που γιορτάζει στις 23 τ’ Απρίλη και τον Αϊ - Δημήτρη, που γιορτάζει σήμερα, 26 τ’ Οκτώβρη. Κι αν τα αγαπά τούτα τα δυο παλικάρια της Χριστιανοσύνης, όπως ονομάζει τον Αϊ - Γιώργη και τον Αϊ - Δημήτρη ο Φώτης Κόντογλου, που είναι γι’ αυτόν κάτω στη γη ό,τι είναι οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ στον ουρανό. Χρόνια πολλά, Δήμητρες και Δημήτρηδες.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ο μαντιναδολόγος μας ο Ηλίας ο Σταματάκης. Πάντα σαν φτάνουν εκλογές γιορτάζει η Ελλάδα/ για παντεσπάνι μας μιλούν κανείς για φασολάδα, μας λέει με τη μαντινάδα του, που μου την έστειλε, όπως πάντα, μέσω κινητού. Κοινή η πικρή διαπίστωση, Ηλία!

ΨΗΦΟ, ΨΗΦΟ τον καημό μου/ τον μετράω κι απορώ/ ποιους απ’ όλους να σταυρώσω/ και με ποιους ν’ αναστηθώ.... Αλλο και πάλι τούτο που προέκυψε απ’ το πουθενά, κατέβηκε στη μύτη του μολυβιού μου κι έσκασε μύτη στο χαρτί! Συμβαίνουν αυτά εν ώρα γραψίματος. Το έχω ξαναγράψει...

ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΑΠΛΑ: Δόθηκαν ρέστα!... Οχι γιατί αν δεν παινέσουμε το σπίτι μας, τα 'Χανιώτικα νέα', εν προκειμένω, θα πέσει να μας πλακώσει. Ούτε γιατί ο Γιώργος Γεωργακάκης και ο Δημήτρης Μαριδάκης είναι δικά μας παιδιά και γι’ αυτό ο καλός λόγος. Για την κοινή συνέντευξη των πέντε υποψηφίων δημάρχων του Δήμου Χανίων, που δημοσιεύθηκε χθες σε ειδικό ένθετο και θα παρουσιαστεί άμεσα και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας μας, καλά το καταλάβατε, η αναφορά!

ΠΡΟΦΗΤΕΥΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΡΟΦΗΤΕΥΕ την καταστροφή της Τροίας απ’ τους Αχαιούς η Κασσάνδρα, κανείς ωστόσο απ’ τους Τρώες δεν την πίστευε. Σε ρόλο Κασσάνδρας, εδώ και κάποιους μήνες ο Ρουμπινί που προφητεύει και ξαναπροφητεύει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους των... Αχαιών από τους... Τρώες είναι μονόδρομος; Ερώτηση κάνω, θέση δεν παίρνω.

ΩΣ ΟΙ ΙΝΔΟΙ ΕΙΣ φυλάς ούτω και οι Ελληνες διαιρούνται εις τρεις κατηγορίας: α) Εις συμπολιτευομένους ήτοι έχοντας κοχλιάριον να βυθίζωσιν εις την χύτραν του προϋπολογισμού. β) Εις αντιπολιτευομένους ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον και ζητούντας εν παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον. γ) Εις εργαζομένους, ήτοι ούτε έχοντας κοχλιάριον ούτε ζητούντας, αλλ’ επιφορτισμένους να γεμίζωσι την χύτραν διά του ιδρώτος των'. Εχει κανείς αντίρρηση με τα που έχει γράψει, πριν από 120 περίπου χρόνια, ο Εμμανουήλ Ροΐδης;

ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΝΙΚΙΑ της μεγάλης νίκης της ΑΕΚΑΡΑΣ μας επί του Παναθηναϊκού, θα γιορτάσουμε απόψε, μαζί με την ονομαστική σου εορτή, Μήτσο! Βάλε, ταβερναρά, κρασί να πιουν οι Αεκτζήδες/ να κάνουν βίβες στον Τζιμπούρ και βίβες στον Χιμένεθ!

ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ της Μακεδονίας Αντίγονος Γονατάς αντιλήφθηκε ότι ο γιος του είναι απολυταρχικός, τον κάλεσε κοντά του και του είπε: 'Βλέπω, γιε μου, πως ακόμα δεν κατάλαβες ότι η εξουσία μας είναι τιμητική σκλαβιά!'

'Πως Αϊ - Δημήτρης τ’ Αϊ Γιωργιού τον τράχηλο αγκαλιάζει,/ καθώς τους ανεβαίνοντας σε ψυχερό φαρί,/ το δρόμο που μυρίζεται μακρύς, κι αναγαλλιάζει,/ και τόνα ’ναι σιδέρικο και τ’ άλλο είναι ψαρί,/ όμοια κι εγώ, ως ξεκίναγα για το μεγάλο δρόμο/και συ ’σουνα στο πλάγι μου γι’ άλλο στρατί να πας,/ ακόμα πάνω απ’ τ’ άλογο σού αγκάλιασα τον ώμο/ κι είπα: ο Θεός στις στράτες σου και συ να μ’ αγαπάς'.
Το αφιερωμένο και γραμμένο στον και για τον Νίκο Καζαντζάκη ποίημα του Αγγελου Σικελιανού 'Αποχαιρετισμός'

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου