Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Γράφει ο
Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

'Πού βαδίζουμε κύριοι;'

'Τα ’φτιαξε ο Μηνάς με την Ανέτα/ που τα ’χε με το Δήμο τον τρελό./ Χώρισε ο Χρηστάκης με την Τέτα/ και τα ’φτιαξε ξανά με την Ζωζώ./ Και τα ’φτιαξε η Μάρι με τον Aρη και τον Χάρη/ που τα είχε με την Ρένα και μετά με την Νανά/ κι ο Μιχάλης με την Aννυ που τα είχε με το Γιάννη/ μπερδεύτηκαν και τα φτιάξανε ξανά.
Τα ’φτιαξε η Μαίρη ξαφνικά με το Λευτέρη/ που γουστάριζε τη Νένα πριν γνωρίσει τη Γωγώ/ που τα είχε με τον Aρη πριν τα φτιάξει με την Μάρη και που κάποτε τη γούσταρα κι εγώ./ Χώρισε ο Θωμάς με την Βαρβάρα/ και ο Νίκος ο ψηλός με τη Φανή./ Τα ’φτιαξε ο Κωστάκης με τη Μάρα/ και γνώρισε ο Δημήτρης τη Βιβή./ Και τα 'φτιαξε η Εμυ με το φίλο του Αρτέμη./ Και τον πήρε από τη Μάνια που κολλούσε στον Τοτό/ Που φλερτάριζε τη Βάσω που τα είχε με τον Τάσο/ πριν τον κάνει με την Ράνια τσακωτό./ Χώθηκε η Τασία στον Νικήτα και τη Σία/ που γουστάριζε τον Στάθη που αγαπούσε τη Γωγώ/ που τα είχε με τον Άρη πριν τα φτιάξει με τη Μάρη και που κάποτε τη γούσταρα κι εγώ.'
Προς τι η παράθεση κάποιων από τους στίχους ενός παλιού τραγουδιού του Λ. Κηλαηδόνη, θα αναρωτιέστε! Δεν πιστεύω προκάνατε να συνδυάσατε το αθώο αυτό άσμα με τις υποψηφιότητες και τις δηλώσεις ανθρώπων που αλλιώς μας τα έλεγαν παλιότερα αλλά τώρα το γύρισαν σε... καρσιλαμά και μας παίζουν και παλαμάκια. Επειδή ενδεχομένως κάποιοι κάνατε πονηρούς συνειρμούς, απλά σας λέω ότι... 'πιστέψτε ό,τι θέλετε, ελευθερία σκέψης έχουμε ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε'. Δεν θα σταθώ εγώ εμπόδιο στις σκέψεις του μυαλού σας. Μια ερώτηση μόνο θέλω ν’ απευθύνω απ’ εδώ: 'Πού βαδίζουμε κύριοι;'
Αν δεν ξέρετε την απάντηση, δεν πειράζει. Αρκεί που την υποψιάζεστε. Γιατί ένας υποψιασμένος πολίτης είναι κατά πολύ πιο συνειδητοποιημένος από ένα ανυποψίαστο· έτσι διατείνονται κάποιοι.
Από την άλλη, κάποιος ανυποψίαστος πολίτης δεν σημαίνει ότι δεν είναι συνειδητοποιημένος αλλά όπως και να το κάνουμε, ο πρώτος από αυτούς τους δύο θεωρείται ως πιο ολοκληρωμένος... ψηφοφόρος.
...Και μιας κι η κουβέντα για ψηφοφόρους να σας πω ότι υπάρχουν πολλών ειδών ψηφοφόροι: Αυτοί που ξέρατε κι αυτοί που ενδεχομένως θα μάθετε. Αυτοί που θα σας πουν τι ψηφίζουν κι αυτοί που δεν θα σας πουν. Αυτοί που θα σας πουν την πρόθεση ψήφου τους αλλά στην κάλπη μπροστά θα την αψηφήσουν κι εκείνοι που... όπως σας είπαν, έπραξαν. Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες αλλά δεν μας παίρνει ο χώρος... δυστυχώς!
Σηκώνει πολλή κουβέντα όλη αυτή η νέα τάξη πραγμάτων που πάει να δημιουργηθεί. Εχω μάλιστα την αμυδρά εντύπωση ότι αυτό που βιώνουμε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κάτι που θα παγιωθεί στην πολιτική ζωή του τόπου.
Αυτό το 'όλοι ήταν κάποια στιγμή με κάποιους αλλά σε μια δεδομένη στιγμή πήγαν και με τους αντιπάλους ενώ δε δίστασαν να συνεταιριστούν και με ’κείνους που άλλοτε... ούτε που να τους δουν ζωγραφιστούς δεν ήθελαν, θα το ζούμε από τουδε και απλά πρέπει να μάθουμε να συνηθίζουμε στην ιδέα...

Χανιώτικα νέα(27.10.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου