Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010


Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΗΝ ντραπείς αν έπαιξες καλά και νικήθηκες, ντράψου αν έπαιξες κακά και νίκησες! Δεν είναι το παν η νίκη στον όποιον αγώνα, επιμένει να μας λέει, στο περίπου τα λόγια του, ο Νίκος Καζαντζάκης. Αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι η αξιοπρέπεια. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Κι αν πρέπει να ισχύει για τον εκλογικό αγώνα αυτό!

ΑΠΕΧΩ, απέχεις, απέχει, απέχουμε, απέχετε, απέχουν! Σχεδόν ο ένας στους δύο Eλληνες πολίτες έκλιναν το ρήμα αυτό, προχθές, Κυριακή, ημέρα εκλογών. Πόσοι θα το κλίνουν στον δεύτερο γύρο; Iδωμεν!

'ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ' χαρακτηρίζει ο Περικλής στον 'Επιτάφιο' τους πολίτες που δεν ασχολούνται με τα κοινά και την πολιτική κατάσταση του τόπου τους. Δεν είχε απαξιωθεί η πολιτική τότε...

ΝΙΚΗΣΕ η αποχή! Από ’κει και πέρα νίκησαν και όλοι οι κομματικοί σχηματισμοί. Γιατί βρήκε πάτημα -λόγω μη συντριβής του- και δεν πάει σε εθνικές εκλογές το κυβερνών κόμμα, για παράδειγμα. Να ’ναι καλά ο Κικίλιας που 'τάπωσε' τον Δημαρά.

ΑΠΟ τους πέντε μείναν δυο, για να μονομαχήσουν/ ο ένας δήμαρχος θα βγει, όποιον και να ψηφίσουν. Σίγουρα τον Δήμο Χανίων είχε υπόψη του ο μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης, όταν έγραφε αυτήν την μαντινάδα. Θα μπορούσε, ωστόσο, να ’χει υπόψη του και τον Δήμο Σελίνου. Αν ήταν Σελινιώτης. Κι εκεί πέντε συνδυασμοί κατέβηκαν...

ΣΙΓΑ την πρόβλεψη θα μου πείτε! Το ίδιο λέει κι αυτός αυτοσαρκαζόμενος. Γράφει στη δεύτερη μαντινάδα του, που μου έστειλε: Αυτή κι αν είναι πρόβλεψη πολλοί θα την ζηλέψουν/ την τέχνη όμως, φίλοι μου, φοβάμαι μη μου κλέψουν!

ΠΑΝΩ στην ώρα, να ’σου και η τρόικα! Καλώς τα παιδιά κι όπως μας βρήκατε! Σαν στο σπίτι σας! Τα ξέρετε ’δα τα κατατόπια. Σε φίλων σπίτι μπαίνετε!

ΚΑΙΡΟΣ για φίλου σπίτι! Να ’ναι λουχούνα η γυναίκα του, να γεννά η γουρούνα του, να στάζουνε τα κεραμίδια του και να μην έχει να βάλει ξύλα στην παρασιά! Στη μεγάλη κακοκαιρία το λέμε αυτό... Ξεκάρφωτο; Οχι και τόσο όσο φαίνεται. Εκτός απ’ την κυριολεξία υπάρχει και η μεταφορά...

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ οτι η εθνική ορχήστρα του Μονακό είναι μεγαλύτερη σε αριθμό από τον στρατό του; Γνωρίζετε ότι οι χελώνες μπορούν να αναπνεύσουν από τον πρωκτό τους; Γνωρίζετε ότι το 50% των θηλυκών πολικών αρκούδων έχουν πέος;

'ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ δεν τα λέει αυτά τα πράγματα', μας είπε χαμογελώντας με το που μας είδε να πίνουμε του καλού καιρού τις προάλλες στο 'Τυπογραφείο' των 'Σελινιώτικων Νέων'. 'Γι’ αυτούς που το ’χουνε διαβάσει', τον αποστόμωσε ο εκτελών χρέη εκπροσώπου της παρέας και τον τιμώρησε να κεράσει!

ΜΙΧΑΗΛ και Γαβριήλ Αρχαγγέλων χθες, τ’ Αγίου Νεκταρίου σήμερα! Χρόνια πολλά και καλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες!

Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ της Ρώμης Τίτος είχε τόση αγαθότητα και φιλανθρωπία, ώστε ένα βράδυ καθώς ξάπλωνε στην κλίνη του είπε στεναχωρημένος: 'Αδικα πέρασε η σημερινή μου μέρα, γιατί δεν βρήκα καμιά αφορμή να ευεργετήσω κάποιον'.

'[...] Κύριε, της μικρής μου θλίψης/ και της μακρινής μου προσμονής./ Επίσκεψε, το κρυφολίμανο/ της ανθρώπινης μοναξιάς,/ όπου στερνά καταφεύγουμε/ να συναντήσουμε τον εαυτό μας/ καθώς αστράφτει η νύχτα/ σκεπάζει τον άγνωστο χώρο/ της ανθρώπινης ύπαρξης/ επωάζοντας την επόμενη μέρα./ Κύριε, του απέραντου χώρου/ και του μακρινού χρόνου,/ στείλε κι απόψε, απαλόφτερο/ άνεμο να σιγοτραγουδήσει/ στη μοναξιά της ύπαρξής μου/ την ελπίδα της επόμενης μέρας.'
Από το ποίημα 'Η επόμενη μέρα' του Κώστα Στεφανόπουλου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα(09.11.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου