Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ να μην αρχίσω με τις δύο ερωτικές μαντινάδες που μου έστειλε απ’ το περασμένο Σάββατο, μέσω κινητού, ο μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης, για αποτοξίνωση, όπως σημειώνει, δηλαδή; Αμ’ έπος αμ’ έργον λοιπόν! Στο επόμενο 'πεταχτό'. Σιγά που θα μου πει ο Ντομινίκ Στρος Καν πώς ν’ αρχίζω!

ΕΚΕΙΑ ΠΟΥ πρωτοσμίξαμε, θα χτίσω ’κονοστάσι/ όντε περνά ο έρωτας, φως μου να κάνει στάση. Η πρώτη. Σε μια καμπάνα έγραψα πως σ’ αγαπάω φως μου/ για να χτυπά να το γροικούν στα πέρατα του κόσμου. Η δεύτερη.

ΝΤΟ-ΜΙ-ΝΙΚ! Ντο-μι-νίκ! Ντο-μι-νίκ! Τώρα μπορώ να διαδηλώσω υπέρ του! Τόσα και τόσα κάνει, να ’ναι καλά ο άνθρωπος, το Ταμείο του για το καλό μας!

Ο ΚΑΛΟΣ ήρθε, είδε, είπε όσα είχε στον νου του να πει και απήλθε. Αναμένονται ο κακός και ο άσχημος. Ενας - ένας και με τη σειρά...

ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ του κακού (της κακιάς) ή στον ρόλο του άσχημου (της άσχημης) η Ανγκελα Μέρκελ; Ούτε στον έναν ούτε στον άλλο. Είναι υπεράνω ρόλων αυτή!

'ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά μη νομίζετε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει', είπε ο φίλος μας ο Ντομινίκ. Εντάξει, μωρέ, δεν έγινε και τίποτα. Ενα λάθος στη μετάφραση ήταν. Σύνηθες φαινόμενο είναι αυτό.

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ την κρίση οι Κροίσοι! Γι’ άλλη μια φορά στεντορεία τη φωνή το φώναξαν οι συνταξιούχοι. Ο... μπαινάκης και ο... βγαινάκης για την κυβέρνηση.

ΑΝΤΕ Ν’ ΑΡΧΙΣΟΥΝ να ’ρχονται τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Σούδας για να δει ο Τουρισμός μας Θεού πρόσωπο. Οπως περίμενε ο Μωυσής στο όρος Σινά τις δέκα εντολές, τρόπος του λέγειν, τα περιμένουμε.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ; Ποιο διάλειμμα και πράσινα άλογα; Σκάσε και γράφε! Ξέχασες που αντί να ξεκινήσεις με Ντομινίκ Στρος Καν ξεκίνησες με Ηλία Σταματάκη; Ενα το κρατούμενο αυτό! Αφησε που όπου να ’ναι τελειώνουμε!

ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ολυμπιακό πάει για... βρούβες στην Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός. Για την ΑΕΚ, τον Αρη και τον ΠΑΟΚ το... ευρωπαϊκό σταμναγκάθι! Κι απού κατάλαβε, κατάλαβε!

ΜΑΡΙΑ ΓΡΥΦΑΚΗ, Κάντανος: Χάρηκα πολύ που κάποια κείμενα απ’ αυτά που έχετε γράψει, πεζά και ποιητικά, κατά καιρούς τα κάματε βιβλίο με τίτλο 'Μαντινάδες - Ρίμες και τσ’ αποσπερίδας τσουτσουρίσματα'. Σας ευχαριστώ που μου το στείλατε. Να ’χετε υγεία και νά ’στε πάντα άξια περβολάρισσα στον μπαξέ της Κρήτης και ειδικά στην πεζούλα της Καντάνου!

ΚΑΠΟΤΕ ο ανιψιός ενός δούκα δολοφόνησε κάποιον και τον έβαλαν στη φυλακή. Ο δούκας πήγε στον βασιλιά Ερρίκο Δ’ και τον παρακάλεσε να του απονείμει χάρη. Ο βασιλιάς απάντησε ως εξής: 'Σας συγχαίρω που κάνετε το σωστό για τον ανιψιό σας, ωστόσο το σωστό πρέπει να κάνω κι εγώ που είμαι βασιλιάς. Σας ζητώ, λοιπόν, όπως εγώ δεν θυμώνω για την παράκλησή σας να μη θυμώσετε κι εσείς για την απόφασή μου'.

'Δεν του ξαμώνουν τ’ αετού, δεν του χαλούν τον θρόνο/ δικός του είν’ ο ουρανός γι’ αυτόν τονε ζηλεύουν./ Τα όρη κι ούλα τα γκρεμνά πάντοτε τα ορίζει,/ αιώνες είναι βασιλιάς στα ύψη βασιλεύει./ Κι αν λαβωθεί ο αετός, ρημάξει η φωλιά ντου/ τα άλλα τ’ αετόπουλα χωρίς στεμό τον κλαίνε/ δικός του είν’ ο ουρανός'.
Το νεοριζίτικο της Μαρίας Γρυφάκη
'Δεν του ξαμώνουν τ’ αετού'

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ www.haniotoka-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου