Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΟΤΑΝ δεν μπορείς ν’ αποφύγεις έναν βιασμό, απόλαυσέ τον! Λίγο ήθελε να μας πει ακόμα κι αυτό, τις προάλλες ο φίλος μας (φίλος του πρωθυπουργού μας, άρα και δικός μας, κατά το του συντέκνου μας ο σκύλος σύντεκνος είναι κι εκείνος) ο Ντομινίκ Στρος Καν! Ησασταν στο χείλος του γκρεμνού και μας καλέσατε να σας σώσουμε, μας είπε.
O ENAΣ φεύγει, ο άλλος έρχεται. Μετά τον Ντομινίκ Στρος Καν, ο Ολι Ρεν. Αλλος ο ένας κι άλλος ο άλλος, θα μου πείτε. Ε, όχι να θέλει να βάλει και η ευρωπαϊκή μυλωνού τον άντρα της με τους παγκόσμιους πραματευτάδες! Πολύ της πάει...
ΩΣΤΟΣΟ έρχονται Χριστούγεννα, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, όμως, δεν βλέπω να δημιουργείται. Ουκ αν λάβοις από του μη έχοντος. Δώρον άδωρον...
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ο Κανένας! Αυτόν θέλουν οι Ελληνες σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση. Κι άλλες φορές στο παρελθόν είχαν (εντάξει, είχαμε) την ίδια προτίμηση. Δεν αναθέτουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε αυτόματο πιλότο, λέω εγώ;
ΝΑ ΚΑΟΥΝ πάνω στη βιάση μαζί με τα ξερά και κάποια χλωρά, αν και δεν το δικαιολογώ το καταλαβαίνω. Δεν μπορώ να χωνέψω, όμως, να καίγονται πάντα τα χλωρά και να τη γλιτώνουν πάντα τα ξερά. Για τα μέτρα που πάρθηκαν και για τα μέτρα που θα παρθούν μιλούσαμε με τον φίλο μου τον γερω - δάσκαλο κι αυτός στα ξερά και στα χλωρά το γύρισε!
ΠΟΙΟ Εφετείο; Εδώ ακόμα και η έδρα του αντιπεριφερειάρχη Χανίων προβλέπεται να μετακομίσει στο Ηράκλειο!
ΣΑΡΑΝΤΑ τέσσερα χρόνια μετά τη ναυτική τραγωδία της 8ης Δεκεμβρίου στη Φαλκονέρα. Σαράντα ένα χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία της 8ης Δεκεμβρίου στην Κερατέα. Οδός 8ης Δεκεμβρίου. Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία. Μια ιστορία ανείπωτου πόνου και ασταμάτητων δακρύων.
'ΔΕΝ ΗΞΕΥΡΩ πώς εσκέφθη ο πρώτος άνθρωπος, ο αποφασίσας να καλύψει το πρόσωπόν του υπό προσωπίδα· οπωσδήποτε όμως και αν εσκέφθη, φαίνεται ότι είχεν την αρίστην ιδέαν περί της αξιοπρεπείας και του προορισμού του ανθρώπου'. Πολύβιος Δημητρακόπουλος ('Χρυσή Διαθήκη').
ΣΤΙΣ 2 Οκτωβρίου τ.έ. μου έστειλε με μήνυμά της στο 'φατσοβιβλίο' μου το σημερινό ιστορικό ανέκδοτο η ιντερνετική φίλη, Nino Roukounaki. Πάλι καλά που βρήκε τη σειρά του πριν τελειώσει το τρέχον έτος. Να ’ναι καλά! Πάσα προσφορά δεκτή!
ΠΡΟΤΟΥ αναχωρήσει ο Μέγας Αλέξανδρος για τη μεγάλη εκστρατεία του πρόσφερε θυσία στους θεούς, ρίχνοντας άφθονο λιβάνι και με τις δύο του φούχτες. Ο παιδαγωγός του, ο Λεωνίδας, εδυσφόρησε και του είπε ότι τέτοια σπατάλη την κάνουν μόνο όσοι ζουν σε χώρες που παράγουν λιβάνι. Ο Αλέξανδρος από σεβασμό δεν μίλησε όταν, όμως, κατέκτησε τον Λίβανο έστειλε στον παιδαγωγό του ένα τεράστιο φορτίο λιβάνι και του έγραψε: 'Σου στέλνω άφθονο λιβάνι για να μάθεις να μην είσαι μικρόψυχος απέναντι στους θεούς, γιατί ξέρουν να ανταποδίδουν'.
'Τίποτα δεν χαρίστηκε στον άνθρωπο ποτέ· Μηδέ η δύναμή του,/ Μηδέ αδυναμία, μηδέ καρδιά. Κι όταν νομίζεις πως/ το χέρι ανοίγει, ο ίσκιος του είναι σωστός σταυρός/ Και μνέσκει μες στη χούφτα του της ευτυχίας του η σποδός/ Είναι μια προδοσία φριχτή κι αλλόκοτ’ η ζωή του./ Δεν υπάρχει αγάπη ευτυχισμένη./ [...]'.
Από το ποίημα του Λουί Αραγκόν
'Δεν υπάρχει αγάπη ευτυχισμένη' (μεταφρ. Αντώνης Φωστιέρης)
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου