Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


Ταξιδεύοντας με τους Ελληνες ποιητές

'Ταξιδεύοντας με τους Ελληνες ποιητές' ο τίτλος του Ημερολογίου 2011 που έβγαλαν από τις πρώτες του Δεκέμβρη στο λιακωτό της δημοσιότητας οι μαθητές και οι δάσκαλοι του 9ου Δημ. Σχ. Χανίων. Για να ’χουμε να πορευόμαστε μήνα τον μήνα όλη τη χρονιά, τη δύσκολη χρονιά που ακολουθεί. Ανοίγω παρένθεση. Χρησιμοποιώ το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο ('να ’χουμε'... γράφω) γιατί το εν λόγω ιδιαίτερα επιμελημένο Ημερολόγιο, που είναι έργο του 'Εμείς' του 9ου, δεν απευθύνεται μόνο στη δική του κοινότητα, αλλά σε όλους μας. Κλείνω την παρένθεση. Με οδηγό τους στίχους των μεγάλων πατριαρχών της ελληνικής ποίησης, του Διονυσίου Σολωμού, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Γιώργου Σεφέρη, του Γιάννη Ρίτσου και του Οδυσσέα Ελύτη αλλά και δύο σύγχρονων δημιουργών της παιδικής λογοτεχνίας που έχουν διακριθεί και στην ποίηση, της Μάρως Λοΐζου και της Ευδοκίας Σκορδαλά - Κακατσάκη. Και με παρέα τις πανέμορφες 12+1 ζωγραφιές που εμπνεύστηκαν τα παιδιά από τους στίχους των ποιητών. Και βεβαίως τις φωτογραφίες των παιδιών ανά τμήμα. Κάποιος έχει γράψει ότι τα ποιήματα είναι παιδιά! Συμπληρώνω. Και τα παιδιά ποιήματα!

'Τα χελιδόνια' επιστρέφουν...

Πολλοί σπουδαίοι νεοέλληνες ποιητές έγραψαν ποιήματα για παιδιά, κάτι που δεν είναι καθ’ όλου εύκολο, κανένας όμως δεν έγραψε διαχρονικά τόσο καλά ποιήματα όσο ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Ποιος απ’ τους παλαιότερους των άνω των 50 ετών και όχι μόνο, δεν θυμάται, για παράδειγμα, 'Το τσιριτρό', που μας λέει ότι 'σε μια ρώγα από σταφύλι/ έπεσαν οχτώ σπουργίτες/ και τρωγόπιναν οι φίλοι' για να... μεθύσουν στο τέλος 'κι ολημέρα/ πάνε δώθε, πάνε πέρα/ τραγουδώντας στον αέρα:/ Τσίρι-τίρι τσιριτρό,/ τσιριτρί, τσιριτρό!'. Ποιος δεν θα ’θελε ν’ απαγγείλει ξανά και να τραγουδήσει πάλι, τον πεύκο, τον καημένο, τον γεροβοσκό, του σκύλου την ουρά, τους βαθρακούς, την κοπέλα Μαριγώ, τους πέντε ποντικούς, τον παπαγάλο... Ποιος δεν θα ’θελε να γνωρίσουν και τα παιδιά του ή και, προπάντων, τα εγγόνια του αυτά τα ποιήματα!
Ε, λοιπόν, 'Τα χελιδόνια', τα ποιήματα που έγραψε πριν από 90 χρόνια ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου μόλις επανεκδόθηκαν απ’ τις εκδόσεις 'Πάσσαρη' και ήδη βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία. 'Τα χελιδόνια' γραφει ο και καλός μου φίλος δάσκαλος - ποιητής Κώστας Καλαπανίδας, που είχε την επιμέλεια της επανέκδοσης, 'που η αγάπη μου ξαναφέρνει στο φως της αγάπης σας, ύστερα από 90 χρόνια αφάνειας, μπορεί να αποτελέσει για μαθητές, γονιούς και δασκάλους μια ευνοϊκή τύχη για μόρφωση, καλλιέργεια και μύηση στον επεξεργασμένο, απλό, ποιητικό λόγο, δηλ. παιδεία'. Και βέβαια 'ένα δώρο επανασύνδεσης των παιδιών με τον ποιητή τους'. Όλων των παιδιών από 1 μέχρι 101 ετών, Κώστα!
Σημείωση: Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου υπήρξε εκ των πρωτεργατών του Εκπαιδευτικού Ομίλου και συνέβαλε καθοριστικά στον αναπροσανατολισμό της παιδείας μας που επεχείρησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τα βιβλία του 'Το αλφαβητάρι με τον ήλιο' και 'Τα ψηλά βουνά'. Τα ποιήματά του για παιδιά 'Τα χελιδόνια', που μελοποιήθηκαν από τον Γεώργιο Λαμπελέτ εκδόθηκαν το 1920. Η επανέκδοσή τους μπορεί να θεωρηθεί και σαν αφιέρωμα στη μνήμη του για τα 70 χρόνια από τον θάνατό του (1940).

Γκολ εναντίον της φτώχειας

Και ένα και δύο και τρία και τριάντα και τριάντα χιλιάδες γκολ εναντίον της φτώχειας! Τόσα όσοι και οι θεατές που παρακολούθησαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης, 14 Δεκεμβρίου, τον αγώνα μεταξύ επιλέκτων του Ολυμπιακού Πειραιώς και φίλων δύο θρύλων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, του Ζιντάν και του Ρονάλντο, στο στάδιο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'. Δεν θα το υποστηρίξω αυτό, μη συνυπογράφοντας τον σχετικό τίτλο της εφ. 'Τα Νέα' (15.12.10) '30.000 γκολ εναντίον της φτώχειας'. Είναι υπερβολικός. Χώρια του ό,τι κάποιοι ανεγκέφαλοι βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν και πάλι τα απωθημένα τους. Τον τρόπο πώς μπορούμε να πετυχαίνουμε, παίζοντας στο γήπεδο της καθημερινότητας, γκολ εναντίον της φτώχειας, ωστόσο, ο Ζιντάν και ο Ρονάλντο μας τον έμαθαν. Ένα και σημαντικό το κρατούμενο αυτό! Ούτε κεφαλάκι καρφίτσας στην οροσειρά των Ιμαλαΐων τα ευρώ που μαζεύτηκαν για τους σεισμοπαθείς της Αϊτής, ωστόσο. Καθόλου όμως λίγο ότι οι Έλληνες φίλαθλοι, βασικά αυτοί του Ολυμπιακού, στρατεύτηκαν σ’ αυτήν την προσπάθεια, αγνοώντας το κρύο και την ταλαιπωρία και βάζοντας το χέρι στην τσέπη. 'Αρχίσαμε πριν από 8 χρόνια στην Ελβετία κι έχουμε κάνει πολλά παιχνίδια για τον συγκεκριμένο σκοπό', είπε στη συνέντευξη πριν απ’ τον αγώνα ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας. Και συνέχισε 'θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες, ξέρουμε ότι είναι φιλάνθρωποι. Όλοι ξέρουμε ότι περνούν δύσκολες στιγμές με την οικονομική τους κρίση, όμως χαιρόμαστε που θα έρθουν στο γήπεδο'! Και όντως πήγαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου