Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΧΕΙΜΩΝΙΑΣΕ! Καιρός για παραμύθια. Για παραμύθια όμως, που λένε αλήθειες. Ολοι, μικροί μεγάλοι έχουμε ανάγκη παραμυθίας! Το κρύο έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ανυπόφορο...

ΔΙΣΚΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ να βγάλουν οι αρχηγοί των κρατών της Ευρώπης. Ούτε λίγο ούτε πολύ 3 τρισεκατομμυριάκια ευρώ θέλουν, λέει, να μαζώξουν για να σώσουν τις άσωτες χώρες...

ΑΣΩΤΕΣ ΚΟΡΕΣ ή άπορες κορασίδες η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία; Εύκολη απάντηση. Αλλες άσωτες κόρες κι άλλες άπορες κορασίδες. Αφησα επίτηδες έξω από την κατάσταση το Βέλγιο. Αυτό είναι το γεροντοπαλίκαρο της υπόθεσης.

ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ, του ευρωομόλογου, το ευρωομόλογο, ευρωομόλογο. Υπέρ της σωτηρίας της οικονομίας ημών της... Κυρίας (λέγε με Μέρκελ) δεηθώμεν. Αλήθεια, τι γίνεται, επ' ευκαιρία με τις πολεμικές αποζημιώσεις;

ΑΠΟ 'ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ' 'καρντάσης' ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, για τις ελληνικές κυβερνήσεις. Να μην τον δούμε 'μπαμπά', η έγνοια που έχει ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος. Μεγάλη η κουβέντα που κάναμε χθες επί του θέματος.

ΟΠΩΣ Ο ΧΟΡΤΑΤΟΣ δεν μπορεί να καταλάβει απόλυτα τον νηστικό έτσι και ο στεγασμένος δεν μπορεί να καταλάβει τον άστεγο. Μικρό, πικρό σχόλιο για τη σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών που είχαν κάνει κατοικία τους το παλιό Νοσοκομείο.

'ΔΙΟΤΙ ΤΙΣ ίδιες ανισότητες πρόσβασης στον πολιτισμό που δημιούργησε η οικονομική ζωή ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές τάξεις, τις δημιούργησε επίσης και ανάμεσα στις διάφορες χώρες του κόσμου (...) Ή θα δουλέψει η ανθρωπότητα για να καλύψει αυτές τις τεράστιες ανισότητες ή ο πολιτισμός και οι πολιτισμοί θα διατρέξουν τον κίνδυνο να χαθούν αύτανδροι'. Fermand Braudel (Γραμματική των αριθμών, 1993).

ΠΑΝΩ, ΚΟΡΥΦΗ, άκρα αριστερά, όπως βλέπουμε την εφημερίδα, τώρα και μερικές ημέρες το καθημερινό σκίτσο του Μπάμπη Κιαγιά. Πού θα πάει, μπορεί να στραβολαιμιάσω αλλά θα το συνηθίσω. Κάθε μέρα με Μπάμπη αρχίζω το διάβασμα της εφημερίδας.

ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΜΙΑ ΚΡΥΑ. Μην πολυχαίρεσαι που νίκησε η ΑΕΚ τον Πανσερραϊκό προχθές, Μήτσο! Την Κυριακή να περιμένεις κρυάδα! Συνηθισμένη κατάσταση.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από καρδιάς, όσοι με συλλυπηθήκατε για τον χαμό της μητέρας μου. Οταν μοιράζεσαι τη λύπη σου γίνεται μισή κι όταν μοιράζεσαι τη χαρά σου γίνεται διπλή. Και αυτό Εκείνη μου το έμαθε...

ΜΙΑ ΦΟΡΑ κάποιος απ' τους φίλους του βασιλιά της Σπάρτης Αγησιλάου του είπε να ξεκουράζεται κιόλας και να μην είναι συνέχεια ολιγαρκής και δραστήριος, προκειμένου να γνωρίσει και την ομορφιά της ποικιλίας. Ο Αγησίλαος του απάντησε: 'Εχω μάθει να βρίσκω την ποικιλία μέσα στην έλλειψη αλλαγών'.

'ΤΗΝ ΩΡΑ που η πόλη κοιμάται/ τα παραμύθια ζωντανεύουν στους φιλόξενους δρόμους./ Κάνουν παρέα τους μυστήριους./ Χαϊδεύουν τ' αδέσποτα σκυλιά/ περνούν από πάρκα/ γέφυρες και αποβάθρες/ κερνώντας τσιγάρα στους απελπισμένους/ κι ύστερα με δέος παρατηρούν τις ουράνιες κινήσεις/ με προσοχή καταγράφουν τα ειδύλλια των διαττόντων [...]'.
Από το ποίημα 'Οταν τα παραμύθια ζωντανεύουν'
του Δημήτρη Α. Δημητριάδη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου