Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ τύχη σου για να σε βοηθήσει κι εκείνη. Αλλιώς θα είσαι άξιος της ατυχίας σου! Γενική συμβουλή προς... ναυτιλλομένους. Κάπου την άκουσα κι είπα να την βάλω... πρώτο 'πεταχτό' σήμερα.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ και για την Ελλάδα, ως χώρα ισχύει η παραπάνω συμβουλή. Κι αν έχει άγρια πελάγη να διασχίσει στο ταξίδι της για την Ιθάκη η χώρα μας.

ΟΣΟ ΤΟ κίνημα 'Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω' δραστηριοποιείται μόνο στα διόδια, παλεύεται. Τι γίνεται, όμως, αν εξαπλωθεί παραπέρα; Το φαντάζεστε;

ΑΧΟΣ ΠΟΛΥΣ ακούγεται πολλά τουφέκια πέφτουν/ Μήνα για το Μνημόνιο μήνα για Ζίμενς πέφτουν;/ Δεν πέφτουν για Μνημόνιο ούτε για Ζίμενς πέφτουν./ Τους όρους δόμησης της γης η Τίνα θέλ' αλλάξει/ κι οι βουλευτές ξεσπάθωσαν...

ΠΡΟΣΦΕΥΓΩ, ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙΣ, προσφεύγει, προσφεύγουμε, προσφεύγετε, προσφεύγουν. Για τη ρύθμιση οφειλών, βεβαίως - βεβαίως. Ολοι οι ωραίοι, που έχουν χρέη.

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΠΝΙΖΩ, δεν θα καπνίζεις, δεν θα καπνίζει, δεν θα καπνίζουμε, δεν θα καπνίζετε, δεν θα καπνίζουν. Τελεία και παύλα. Τα κατέχατε (κατέχαμε), να τα ξεχάσετε (ξεχάσουμε). Ο,τι καπνίσατε (καπνίσαμε) στους δημόσιους χώρους καπνίσατε (καπνίσαμε)!

ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ όσοι χρωστούν, τον Φ.Π.Α. Να υποθέσουμε ότι ισχύει και για τους καναλάρχες η διαδικασία; Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' στην εφημερίδα 'Χριστιανική' (6 Ιαν. 2011) η ερώτηση.

ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ φράγμα του 1,80 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης βενζίνας ανά λίτρο. Επίσης, έσπασε το φράγμα του 1,80 ευρώ η τιμή του λαδιού ανά κιλό. Η διαφορά. Προς τα πάνω η τιμή της βενζίνας, προς τα κάτω η τιμή του λαδιού.

ΔΕΝ ΤΗΝ ΥΨΩΝΩ, δεν την υψώνω! Για τη σημαία με τον Δικέφαλο Αετό, τη σημαία της ΑΕΚ -καλά το καταλάβατε- όσοι διαβάζετε τακτικά τη στήλη, ο λόγος. Μανιάτικο το κρατά ο γείτονάς μου ο Μήτσος.
Ακόμα -λέει- κι αν έχουμε νικήσει χθες τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Ελλάδας, δεν θα την υψώσει στην νταράτσα του.

ΤΟ ΠΑΙΝΙΟ, φίλε, το πολύ κακό μπορεί να κάμει/ και να με δεις μια πρωινή καβάλα σε καλάμι. Με αφορμή κάτι που έγραψα γι' αυτόν, μου την έστειλε αυτήν τη μαντινάδα ο μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας Σταματάκης. Αν ήτανε να έχεις κυκλοφορήσει καβάλα σε καλάμι, Ηλία, θα το είχες ήδη κάμει!

ΡΟΔΙΚΙΟ, ΣΗΡΙΔΕΣ, προβατίνες, κλινοκαρές, βρούβες, αχατζίκοι, καυκαλίδες (καυκαλίδα μυρισμένη, πεθερά δαιμονισμένη), κουτσουνάδες, παστενάγλες, μαρουλίδες, χτυπαλίδια, σταφυλινάκοι, γαλατσίδες, τσώχοι, βυζάνες, τυλιγάδια, γλυκομαντηλίδες... Ολων των λογιών τα χόρτα μού μάθαινε να βρίσκω η μάνα μου!

ΚΑΠΟΤΕ ΡΩΤΗΣΑΝ τον Ιπποκράτη αν η ιδιοφυΐα, όπως πιστεύουν μερικοί, είναι αρρώστια. Ο Ιπποκράτης απάντησε: 'Και βέβαια είναι. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι μεταδοτική'.

'Εχω διαφυλάξει μια φράση/ από λέξεις τόσο τρυφερές/ πονετικές τόσο./ Η φράση αυτή λοιπόν/ «Μη με αμφισβητήσεις ποτέ»/ φράση έμπλεη του βαθύτερου αισθήματός μου./ Αυτή τη φράση σου χαρίζω/ για να διαγράφεται άνθινο/ το ουσιώδες νόημα των λέξεων/ κι η εύνοιά της αυτή/ να καταγράφεται διά παντός/ σαν χάδι στο μέτωπο του σύμπαντος'.
Το ποίημα 'Εχω διαφυλάξει' της Σταυρούλας Καμαρινοπούλου - Σακαβέλη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου