Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΔΙΑΦΑΝΗ ΜΕΡΑ! Καθαρός πεντακάθαρος ο ουρανός, αν εξαιρέσεις κάτι απομεινάρια από σύννεφα κατά Σκλόκα μεριά. Δεν βλέπω απ’ το παράθυρό μου τον ήλιο, το ξέρω, όμως, ότι αισθάνεται παντοκράτορας. Νιώθω τη θαλπωρή του. Ποιος χειμώνας!

ΧΘΕΣ ΑΥΤΑ! Σήμερα είναι μια άλλη ημέρα! Επιδείνωση του καιρού προέβλεπε η Ε.Μ.Υ. Βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Επαληθεύτηκε; Ούτως ή άλλως έχει μέρες ακόμα ο χειμώνας και δεν τις χάνει.

ΑΠΟ ΤΟΝ χειμώνα στην άνοιξη, από την άνοιξη στο καλοκαίρι, από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, απ’ το φθινόπωρο στον χειμώνα, απ’ τον χειμώνα πάλι στην άνοιξη, από την άνοιξη πάλι στο καλοκαίρι, από το καλοκαίρι πάλι στο φθινόπωρο κι απ’ το φθινόπωρο πάλι στον χειμώνα... Εδώ είμαστε, προσώρας. Μην ξεχνιόμαστε!

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ και αμπελοφιλοσοφίας τα αναγνώσματα. Διαθέτει, ενίοτε, και τέτοιας λογής 'πεταχτά' ο... μπαξές της στήλης.

ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΩ στην κουβέντα που μου είπε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος και στην οποία αναφέρθηκα χθες: Οταν βράζει το καζάνι δεν είναι ανάγκη να το ’χουμε καπακωμένο. Για την παραμονή των μεταναστών στη Νομική μιλούσε...

ΓΙ’ ΑΛΛΗ μια φορά η τρόικα είναι εδώ! Διορθώνω. Γι’ άλλη μια φορά η τρόικα είναι, αυτοπροσώπως, εδώ! Αναγκαία η διόρθωση. Το... πνεύμα της ούτως ή άλλως είναι πάντα εδώ. Πανταχού παρόν...

ΟΧΙ ΣΤΗ συγχώνευση Olympic Air - Aegean από τον Αλμούνια. Αυτό δα έλειπε! Να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει αγνοώντας τον... κηδεμόνα του.
ΚΑΜΙΑ αλλαγή, όσο σωστή κι αν φαίνεται, δεν μπορεί να προχωρήσει κόντρα στις απόψεις των άμεσα ενδιαφερομένων. Σχετικά με τις αντιδράσεις γονέων για το κλείσιμο του Γυμνασίου Βουκολιών.

ΜΕ ΜΙΑ μαθιά σου μ’ άναψες τσ’ αγάπης το καμίνι,/ του Νώε ο κατακλυσμός εδά δεν μου το σβήνει. Από τον μαντιναδολόγο μας τον Ηλία τον Σταματάκη. Αυτή κι αν είναι ερωτική μαντινάδα, σχολιάζει εν είδει υστερόγραφου ο ίδιος. Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά, Ηλία!

ΣΕ ΖΗΛΕΥΩ, με την καλή έννοια, μου είπε τις προάλλες στο τηλέφωνο, ο φίλος μου απ’ τα παλιά συντ. δάσκαλος Λεωνίδας Βεγλιρής. Γιατί έχω, λέει, την ευκαιρία όλο και κάτι να γράφω για τη μάνα μου που έφυγε. Μοναχό του πάει το μολύβι, Λεωνίδα, όταν νιώθω την ψυχή της να φτερουγίζει από πάνω μου, του είπα.

ΚΑΙ ΤΗΝ ποίηση διακονεί με μεγάλη επιτυχία η συγγραφέας Αθηνά Κανιτσάκη. Το ανακάλυψα πρόσφατα διαβάζοντας το τελευταίο της βιβλίο '68 σημαντικές ιστορίες'. Κάποιες απ’ αυτές είναι σε ποιητική μορφή.

ΜΕΤΑ ΤΗ μεγάλη επιτυχία που είχε σημειώσει η πρώτη παράσταση του 'Ταρτούφου' του Μολιέρου, στη δεύτερη παράσταση η αίθουσα του θεάτρου ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Λίγο πριν αρχίσει, όμως, έφτασε μια επιστολή του προέδρου της Βουλής που έγραφε ότι το έργο απαγορεύθηκε. Ο Μολιέρος ανέβηκε τότε στη σκηνή και είπε: 'Κυρίες και κύριοι, εμείς θέλαμε σήμερα να σας παρουσιάσουμε τον Ταρτούφο, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής δεν θέλει'.

'[...] Ετοιμες είναι οι μπουλντόζες παραδίπλα./ Τον δρόμο για κάποιο οίκο ευγηρίας/ θα πάρει σύντομα, ο γέρος.../ Θα πάει περίπατο και το παλιό το σπίτι!/ Θα πέσουν στο λεπτό,/ οι πελεκητές του καντονάδες,/ τα κεραμίδια, η μαυρισμένη καπνοδόχος,/ το μισογκρεμισμένο μπαλκονάκι./ Αντάμα και το κάγκελο/ με τα νεοκλασικά μοτίβα,/ Κι ο περιττός κορμός του γιασεμιού/ παρέα...'.
Από το ποίημα 'Εγκατάλειψη...' της Αθηνάς Κανιτσάκη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα(28.01.11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου