Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΝΑ ΠΙΝΩ ΤΟΝ πρωινό μου καφέ διαβάζοντας την εφημερίδα. Να το διατυπώσω καλύτερα. Να διαβάζω την εφημερίδα πίνοντας τον πρωινό μου καφέ. Ν' αρχίζω τη μέρα μου με τα 'Χανιώτικα νέα', εν πάση περιπτώσει. 'Οποία απόλαυσις', είχα γράψει παλιότερα. Η απόλαυση των απολαύσεων, γράφω σήμερα. Και με αφορμή την εμφανή τελευταία παραπέρα βελτίωση της εφημερίδας μας.

ΠΑΝΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ κατόρθωνε και κρατούσε την περίφημη ναυαρχίδα του ο Νέλσονας. Κι αυτό επειδή αντικαθιστούσε ένα - ένα τα κομμάτια της πριν αυτά αρχίσουν να παλιώνουν. Ο νοών νοείτω.

ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ του Νείλου. Στην Αίγυπτο των Πυραμίδων. Στην Αίγυπτο των Φαραώ. Στην Αίγυπτο των ιερογλυφικών. Στην Αίγυπτο της Σφίγγας... Τι τέξεται η επόμενη στιγμή, τώρα που ξύπνησε ο ραγιάς στη χώρα αυτή; Πόσο αίμα χρειάζεται ακόμα να χυθεί για να βουλιάξει ο τελευταίος Φαραώ;

ΧΑΔΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ μπροστά στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που πάει να επιβάλλει ανά την Ευρώπη η Γερμανία της Μέρκελ. Τα μέτρα έχουν παρθεί, το 'κοστούμι' για σύνταξη στα 67, είναι σχεδόν έτοιμο.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, δεν πληρώνεις, δεν πληρώνει, δεν πληρώνουμε, δεν πληρώνετε, δεν πληρώνουν. Ο τίτλος του καινούργιου(;) έργου που παίζεται τελευταία. Σιγά τον... έλεγχο. Κράτος, κράτος είσ' εδώ;

ΑΝΗΣΥΧΕΙ, ΛΕΕΙ, για την αύξηση της ανεργίας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι άνεργοι να δείτε πόσο ανησυχούν για τη μη εύρεση εργασίας. Ενας άνεργος είναι 100% άνεργος, βλέπετε.

'ΔΥΝΑΤΑΙ ΚΑΙ η ουσιαστική ελευθερία να καταλυθεί, αλλά να ζει το ιδεώδες της. Οταν, όμως, καταλύεται το ιδεώδες αυτής, η ελευθερία είναι και της δουλείας χειροτέρα'. Πολύβιος Δημητρακόπουλος 'Η Χρυσή Διαθήκη'.

ΘΕ ΜΟΥ και να ’βρεχε κρασί το μήνα δέκα βράδια,/ να γέμιζαν από κρασί στέρνες μα και πηγάδια. Στα όρια του... σουρεαλισμού η μαντινάδα αυτή που, καλά το καταλάβετε, μου την έστειλε ο μαντιναδολόγος μας ο Ηλίας ο Σταματάκης. Το ξανάγραψα. Απ' όλα έχει κι ο δικός του μπαξές.

ΝΩΝΤΑ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ, φοιτητή Τ.Ε.Φ.Α.Α., Κομοτηνή: Χάρηκα πολύ που ο Σύλλογος Κρητών Φοιτητών Κομοτηνής 'Ο Ερωτόκριτος', μαζί με τις άλλες του δραστηριότητες εξέδωσε για πρώτη φορά Ημερολόγιο Τοίχου, ένα τεύχος αφιερωμένο στην Κρήτη και στα τοπία μνημεία της. Να 'ναι καλά η γιαγιά σου που ζει στ' Αγκουσελιανά του Ρεθύμνου, που μέσω του και καλού μου φίλου Γιώργη Κουρμούλη, μου το έστειλε. Συνεχίστε να πρεπίζετε την Κρήτη! Θυμούμαι πάντα τη γνωριμία μου μαζί σας, πέρυσι τον Φλεβάρη, όταν με το Ιδρυμα 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος', βρέθηκα στην Κομοτηνή.

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ Κεϋλάνης είναι η Λίπτον Τι (Γυμνάσιο Αθήνας). Η σοβιέτα είναι που φοράνε οι Ρωσίδες. Στη Σερβία φοράνε σερβιέτες (Γυμνάσιο Κορίνθου). Ο πρατήρας είναι λέξη δυσνόητη, δηλαδή με δύο έννοιες. Μια όταν είναι σε ηφαίστειο και μια όταν δουλεύει σε πρατήριο (Γυμνάσιο Αθήνας). Τρία ακόμα μαθητικά μαργαριτάρια που μου έστειλε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπετινάκης.

'Ετσι ανάσκελα στο δώμα/ καθώς ατενίζουμε τον Ιορδάνη/ ο φόβος εγκαθίσταται μέσα μας/ άραγε θα ξαναθυμηθεί ο Θεός/ την ύπαρξή μας για να τιμωρήσει/ την ευπιστία μας/ ή θα χλευάσει το έργο Του/ καθώς λειώνει σιγά - σιγά/ το άψητο χωματένιο σκαρί μας'.
Το Β' από τα 'Τρία μικρά ποιήματα' της Στέλλας Αρκάδη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου