Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ του δεν άφησε, μέχρι και χθες, ο Φλεβάρης που να μη φλεβίσει. Καλά που ήρθε για να καταλάβουμε χειμώνα! Να δείτε που θα χιονίσει κιόλας. Μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

ΑΠΟ ΚΑΙΡΟΥ άρχεσθαι σήμερα, η εντολή που έδωσα στο μολύβι μου, κοιτάζοντας έξω απ' το παράθυρό μου. Καιρό είχε να βρεθεί στην πρώτη θέση της στήλης μετεωρολογικό 'πεταχτό'.

H ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΡΙΡ του Καΐρου βάφεται και ξαναβάφεται με αίμα. Με ανθρώπινο αίμα! Μια ακόμα πληγή για τον αιγυπτιακό λαό. Με εντολή του τελευταίου Φαραώ που βαρέθηκε, λέει, να κυβερνά, μα δεν λέει να φύγει.

ΣΑΡΑΝΤΑ ΩΡΕΣ δουλειά την εβδομάδα. Το νέο ωράριο εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους που θα ισχύσει απ' το φθινόπωρο. Φτηνά τη γλύτωσαν. Και γιατί δεν εφαρμόστηκε το 'από ήλιο σε ήλιο'. Εξάλλου ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι τότε!

ΩΔΙΝΕΝ ΟΡΟΣ και έτεκεν μυν; Μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας! Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ακόμα εν εξελίξει.


'Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΡΕΠΕ να βοηθηθεί νωρίτερα', είπε σε συνέντευξή του ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Βρήκε τον... Γερμανό της η νυν Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

'ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΣ πέφτουνε/ σαν κάμπιες στο μποστάνι.../ Στο τέλος δεν θα έχουμε/ να πάρουμε λιβάνι/ για να τους λιβανίσουμε/ να μην τους πιάσει μάτι/ μας θεωρούν «κορόιδα»/ γελάσετε... κομμάτι'. Και ποιητής, ως γνωστό, ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Χανίων Ηρακλής Αναγνωστόπουλος. Στρατευμένος μια ζωή στις επάλξεις του χρέους. Πάντα ψηλά τη σημαία Ηρακλή!

ΣΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ μες στην παγωνιά και στων καιρών τη ζάλη/ η μόνη μας παρηγοριά τσ' αγάπης το μαγκάλι. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά μας τα λέει με τη μαντινάδα του αυτή ο Ηλίας Σταματάκης.

ΝΙΚΗΣΕ ΣΤΟΝ τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας η ΑΕΚΑΡΑ τον Ολυμπιακό Βόλου με 5 - 0! Ετσι ξέπλυνε τη ντροπή της ήττας της μέσα στο γήπεδό της για το πρωτάθλημα. Ονειρο χειμερινής νυχτός, Μήτσο! Κατ' αρχήν γιατί για να πάει η ομάδα μας στον τελικό θα πρέπει να νικήσει στον ημιτελικό τον ΠΑΟΚ. Κι αυτό μόνο εύκολο δεν είναι.

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ένα άτιτλο ποίημα του 'ηλεκτρονικού' φίλου μου Μιχάλη Ανδρεάδη, που βρήκα στη σελίδα του στο φέισμπουκ που άρχιζε 'Στο μόλο μια γερόντισσα...'. Επικοινώνησα μαζί του και του ζήτησα να το δημοσιεύσω στη στήλη και να του βάλει τίτλο. Σ' ευχαριστώ και διά του Τύπου, Μιχάλη. Μια ηλεκτρονική φιλία μπορεί να εξελιχθεί και σε πραγματική.

ΕΝΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ρώτησε κάποτε στην Αφρική έναν γυμνό ιθαγενή γιατί δεν φορά ρούχα. Ο ιθαγενής του απάντησε ρωτώντας τον γιατί δεν φορούν οι Ευρωπαίοι ρούχα και στο πρόσωπο. 'Στο πρόσωπο δεν φοράνε ρούχα', του είπε ο Ευρωπαίος. 'Εμείς δεν φοράμε καθόλου, γιατί θεωρούμε ότι όλο το σώμα μας είναι πρόσωπο', απάντησε ο ιθαγενής.

'Στο μόλο μια γερόντισσα/ λίγο πριν γίνει Ηλιος/ μετά την καθημερινή κουβέντα με την Παναγιά/ κι αφού την κέρασε γλυκό/ κι είπανε για τους γιους της/ μες στην παλάμη της μετρά/ τα αυλάκια της ευθύνης/ Τάζει, απαιτεί, παρακαλά/ προσεύχεται/ κάνει λογαριασμό./ Πώς κύλησε έτσι της ζωής ολόκληρος ο κύκλος,/ κι ο κόσμος όλος χώρεσε σε μία καρτερία; [...]'.
Από το ποίημα 'Της ζωής το χρέος' του Μιχάλη Ανδρεάδη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα(05.02.11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου