Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ της Γυναίκας σήμερα! Ας αρχίσουμε μ’ αυτό κι ας θυμηθούμε την τελευταία Ελληνίδα θεά, τη Μελίνα Μερκούρη, που ανέβηκε πριν από 17 χρόνια στον Ολυμπο, απ’ όπου παρακολουθεί τα που γίνονται στην πατρίδα και όχι μόνο.

Ο ΚΟΜΠΟΣ έφτασε στο χτένι. Κοινή η διαπίστωση αλλά και κοινή η πρόβλεψη, τουλάχιστον αυτών που βλέπουν λιγάκι πέρα από τη μύτη τους! Δεν γίνεται να μην σπάσει το χτένι, αν δεν λυθεί ο κόμπος.

Ο ΚΟΜΠΟΣ της οικονομικής κρίσης. Ο κόμπος της κοινωνικής κρίσης. Ο κόμπος της ηθικής κρίσης. Σε γενικό επίπεδο. Για να μείνουμε μόνο σ’ αυτό.

ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΟΣ κι η μοίρα του κι όπου μετανάστης κι ο τάφος του. Στον απόηχο της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε με τους μετανάστες - εργάτες απ’ το Μπαγκλαντές στο λιμάνι της Σούδας προχθές. Στον υπόηχο της συνεχιζόμενης, για 48 ημέρες, απεργίας των μεταναστών - εργατών στην 'Υπατία'. Στον υπέρηχο του μακελειού, που συνεχίζεται στη Λιβύη. Στον ήχο των ακόμα δυσκολότερων ημερών που έρχονται...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ πρόβλημα μοιάζει μ’ έναν σκαντζόχοιρο που απ’ όπου κι αν τον πιάσεις θα αγκυλωθείς. Από τον φίλο μου τον γερω - Χαράλαμπο, τον και εκλεκτό συνεργάτη της εφημερίδας μας ιστοριοδίφη Χαράλαμπο Μπουρνάζο. Πάνω στην ώρα, ενώ έγραφα τη στήλη, μου τηλεφώνησε...

ΤΟΝ ΓΑΪΔΑΡΟ μας ντύσανε τον άνθρωπο να κάνει/ αλλά του κακοφάνηκε κι άρχισε να δαγκάνει... Στον απόηχο της Αποκριάς η ιδιαίτερα καυστική μαντινάδα που μου έστειλε ο Ηλίας ο Σταματάκης

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ με τίποτα να κρύψει τη χαρά του ο φ(θ)ανατικός Αεκτζής γείτονάς μου χθες. Ψηλά, πολύ ψηλά του είχαν υψώσει τον... αετό της αυτοπεποίθησής του, προχθές, οι παίχτες της Ενωσης ρίχνοντας τέσσερα γκολάκια στον ΠΑΟΚ.

Π.ΣΤΥΛΙΑΝΟ Θεοδωρογλάκη, εφημέριο καθεδρικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, Χανιά: Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς, που με συμπεριέλαβες στους 'τιμής ένεκεν' αποδέκτες του ιδαίτερα επιμελημένου βιβλίου σου 'Ορθόδοξη Παράδοση - Θεία Λειτουργία', που μόλις κυκλοφορήθηκε, παπα - Στυλιανέ. 'Με το βιβλίο αυτό, επιθυμούμε να προσφέρουμε σε όσους το λαχταρούν όσο μπορούμε πιο έντονα και πιο δυναμικά, το θαυμαστό και θαυματουργό, το λυτρωτικό και σωτήριο της Θείας Λειτουργίας', γράφεις -μεταξύ άλλων- στον πρόλογό σου. Προκλητική πρόσκληση και προσκλητική η πρόκληση...

ΛΕΝΕ ΣΤΗ ΓΡΙΑ: 'Γραία , γάμος γίνεται'. Η γριά ρωτά: 'Πού;'. 'Εις ουρανόν', είναι η απάντηση. Και η γριά. 'Σκάλα μοι δότε'. Μου το έστειλε με αφορμή το 'Στις Μεγάλες Αποκράδες κουζουλαίνονται κι οι γράδες', που βρήκε τη θέση του στο πρώτο 'πεταχτό' Σαββάτου ο και καλός φίλος έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης. Αυτό έλειπε να μην το εκμεταλλευτώ, Μιχάλη!
'
Είμαι γη./ Να περπατιέμαι και να οργώνομαι./ Να με ποτίζουν και να δρέπουν τους καρπούς μου/ Ο κόλπος μου αγκαλιάζει τους σπασμούς των κυμάτων./ Θάλασσα είμαι με παλίρροια και μ’ άμπωτη./ Ταξιδεύω και πνίγω. Και στα νερά μου πνίγομαι./ Τα σπλάχνα μου καίνε/[...]'.
Από το ποίημα 'Γυναίκα' της Αθανασίας Δανέλη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (08.03.11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου