Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΑΡΤΗΣ ΓΔΑΡΤΗΣ και κακός παλουκοκαύτης! Μάρτης χιονιστής και κακός τουρτουριστής! Τα εξ αμάξης σύραμε τις τελευταίες μέρες στον Μάρτη, κάνοντας μέχρι και καινούργιες... παροιμίες. Σιγά μην τον προσβάλαμε. Μάρτης είναι νάζια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει.

ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ πάντως στην πόλη και σ' όλα τα χαμηλά δεν είδαμε. Και ας είχαμε τόση ανάγκη το.. θεαθήναι της για να κάνουμε... μεταφορικούς συνειρμούς.

ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑΜΕΡΟΥ μικρή 'ναι θα περάσει/ εκείνη του Μνημόνιου θέλει γερή την κράση. Καλή, δεν λέω, η μαντινάδα που μου έστειλες προχθές, μέσω κινητού, για να τη βάλω σήμερα, Ηλία Σταματάκη. Δεν αναφέρεται, ωστόσο, καθόλου στο ότι, ενώ η νηστεία του Σαραντάμερου είναι προαιρετική, η νηστεία του Μνημονίου είναι υποχρεωτική. Νομίζω.

ΑΛΙΜΟΝΟΣ ΤΟΥ που δεν έχει νύχια να ξυστεί και περιμένει να τόνε ξύσουνε οι άλλοι. Εντάξει πετύχαμε την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου. Εντάξει πετύχαμε, λέμε τώρα, τη μείωση του επιτοκίου του δανείου. Ξυσίματα με ξένα νύχια είναι τούτα...

ΑΠΟΘΑΝΕΤΩ Η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων! Αυτό είπε ο Σαμψών, όπως το λέει και η Παλαιά Διαθήκη, ενώ οι Φιλισταίοι τον είχαν δέσει στις κολόνες του Ναού και τον έφτυναν κατάμουτρα. Μετά... ξύπνησα και δεν είδα τη συνέχεια. Ακου να δεις όνειρο!

ΒΑΡΟΥΝ ΤΟ σωμάρι γιατί δεν τους παίρνει να βαρέσουν τον γάιδαρο. Τι τραβάει και δεν το μαρτυράει κι αυτή! Για την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών ο λόγος.

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ανησυχία παρακολουθεί, λέει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το χαμηλό επίπεδο τιμών στο ελαιόλαδο. Φανταστείτε πόσο θα πουλιόταν το λάδι αν δεν το παρακολουθούσε!

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ (σύμπτυξη) σχολείου αν δεν συμφωνούσαν οι γονείς. Τη δεκαετία του 1980 αυτό. Αλλο, βέβαια, αν τα σχολεία έκλειναν το ένα μετά το άλλο λόγω ελλείψεως μαθητών...

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ, ΜΑ καθόλου ερημοσπίτης, ήταν ο Ρούσος. 'Α, ρε Ρούσο τεχνίτη, δώσε μου τα χέρια σου να τα φιλήσω', έλεγε γεμάτος ικανοποίηση με το που τέλειωνε ένα απ' τα έργα του. Και όντως τα φιλούσε. 'Α, ρε μολυβάκι μου', λέω εγώ, όταν τελειώνω. Ούτε ο Ρούσος ο φίλος του συντέκνου μου του Στεφανή να ήμουν!

ΤΑ ΧΕΡΟΥΒΙΜ και τα Σεραβίμ ήταν μικρά αγγελάκια που πετούσαν δεξιά - αριστερά στο πλάι των μεγάλων αγγέλων. Τα Χερουβίμ χερούβιζαν (δεξί πέταγμα) και τα Σεραβίμ σερούβιζαν (αριστερό πέταγμα). Στην ανάγκη υπήρχαν και τα Πτερουβίμ για πέταγμα κατευθείαν στη μέση (Απ' το ίδιο διαγώνισμα Θρησκευτικών, Γυμνάσιο Κορίνθου). Τρία μαθητικά μαργαριτάρια σ' ένα! Να 'σαι καλά, Κώστα Μπετινάκη!

'Δέρνεται η ναρκισσευόμενη εποχή μας/ απ' τον ακαταμάχητο οίστρο πλουτισμού./ Τι να σου κάνει πια/ και το μεγάλο φεγγάρι/ με τη σοφία της υπομονής/ και την προαιώνια συγκατάβαση!/ Συντροφεύει από συνήθεια/ τις ατελεύτητες ερωτευμένες νύχτες μας./ Ναι, το μόνο που μας απόμεινε/ είναι ο έρωτας./ Κι αυτός πολύ ξεστρατισμένος/ και πάρα πολύ ξεθωριασμένος'.
Το ποίημα του Βασίλη Δ. Δημουλά 'Μόνο το φεγγάρι'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (10.03.11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου