Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ…


Ο καλός άνθρωπος Θανάσης Βέγγος
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Είναι από ’κείνες τις στιγμές που γνωρίζεις ότι η απόλυτη σοφία βρίσκεται στη σιωπή. Κρατάς, λοιπόν, ερμητικά κλειστό το στόμα μη τυχόν και η οποιαδήποτε λέξη σου θεωρηθεί παράταιρη, ανακριβής, άκομψη! Θα ’πρεπε, ωστόσο, σκέφτεσαι, να υπήρχε κάποιος τρόπος που να δηλώνει το αίσθημα εκείνο που μας καταβάλει, όταν οι λέξεις παγώνουν, όπως π.χ. συνέβη με τον γράφοντα στο άκουσμα της είδησης του φευγιού του Θανάση Βέγγου...

Απ’ εκείνους τους ανθρώπους
- σύμβολα είναι ο Θανάσης Βέγγος! Χωρίς καμία δόση υπερβολής η παραπάνω φράση! Πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις 'αγίων' που το πέρασμά τους από την εδώ ζωή αφήνει τόσο βαθύ το αποτύπωμα, όχι μόνο της οντότητάς τους ως άνθρωποι, αλλά και το αποτύπωμα -αν μπορεί να ειπωθεί- της ψυχής και της μεγάλης καρδιάς τους!
Γιατί πέρα από την καλλιτεχνική του αξία, τα μεγάλα του χαρακτηριστικά που κατάφερε να 'περάσει' σε όλους όσοι τον έχουν παρακολουθήσει -στις ταινίες του κυρίως- είναι η ανθρωπιά, το φιλότιμο και η ατέλειωτη καλοσύνη του προς όλους, ακόμη και σ’ εκείνους που τον αδικούν· κι αυτό γιατί ο ίδιος τα είχε στην εκτός σκηνής, κινηματογραφικού πανιού καθημερινότητά του, σε υπέρτατο βαθμό! Εχουν γραφτεί και θα γραφτούν ακόμη πολλά για τον μεγάλο μας αυτό ηθοποιό· κάτι που δεν το ’χε, ούτε το ’χει ανάγκη ο ίδιος!
Η δική μου αδυναμία να μην μπορέσω να κρατηθώ να γράψω δύο αράδες γι’ αυτόν, προέρχεται και από την ενδόμυχη ανάγκη μου να κοινωνήσω τη 'μοναδική' εμπειρία μου να ’χω συνυπάρξει για κάποιες ώρες με αυτό το τεράστιο κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς! Και λέω 'συνυπάρξει' διότι η συγκεκριμένη λέξη καθορίζει απόλυτα όλα αυτά που ο Θανάσης Βέγγος είναι γι’ όσους βρέθηκαν για λίγο κοντά του και είχαν την τύχη να ανταλλάξουν έστω και δύο κουβέντες μαζί του! Κι έχουν να κάνουν με αυτά τα... 'προαναφερόμενα χαρακτηριστικά' του που τον διαφοροποιούν από άλλους 'αναγνωρίσιμους' λόγω του όποιου επαγγέλματος ασκούν! Ο Βέγγος εξέπεμπε καλοσύνη ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο σου απευθυνόταν!
Η αναγνωρισιμότητα, η φήμη, τα χειροκροτήματα, ακόμη κι εκείνη η καθολική αναγνώριση που μπορεί να κάνει τους περισσότερους να μεταλλαχθούν και να μεταμορφωθούν σε κάτι άλλο πέρα της 'ανθρωπιάς' και της σεμνότητας, δεν τον άγγιξε ποτέ...

Χανιώτικα νέα(04.05.11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου