Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!


ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ τα όνειρα και το μυαλό θολώνει/ αφήστε την ψυχούλα σας να πάρει το τιμόνι. Και σαν συμβουλή της ημέρας, της κάθε μέρας, ακούγεται τούτο το μαντιναδάκι που με περίμενε πίσω απ’ το χθεσινό φυλλαράκι του ημεροδείχτη μου. Γιατί να μην το βάλω 'στα πεταχτά', σκέφτηκα κι αμ’ έπος, αμ’ έργον...
ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΠΑΝΤΑ τα πράγματα έτσι όπως τα περιμένουμε. Πολλές οι κακοτοπιές και πολλές οι κακοστρατιές της ζωής.
Η ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ που οδηγούσε έφυγε από την πορεία της και προσέκρουσε σε δέντρο. Τι να πεις για τον Μάρκο που έφυγε, έτσι όπως έφυγε, για τη Χώρα των Αγγέλων, στα 25 του χρόνια. Κι όμως πρέπει να βρείτε το κουράγιο, Μπάμπη και Λένα, για τη συνέχεια. Για να κάνετε στη μνήμη του αυτά που ο Μάρκος τόσο πολύ ήθελε να κάνει. Τον Πολιτιστικό Σύλλογο στον Μπρόσνερο, για παράδειγμα. Οπως είπε και ο Νίκος. Ολος ο Αποκόρωνας μαζί σας!
ΟΛΑ ΧΩΡΟΥΝ 'στα πεταχτά'. Ολα μπορούν να βρουν τη θέση τους. Κι αυτό που μου ’πες, Στελή στο πανηγύρι τ’ Αϊ - Γιάννη που κι οφέτος 'παπαδιαμάντεια' το γιορτάσαμε στη Γράσα του Νίππους. Ετσι είναι. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειγειάζονται οι αγίοι σήμερο, γιατί σμίγουνε τους ανθρώπους...
ΝΑ ΣΜΙΓΟΥΝΕ οι ανθρώποι. Και στις χαρές και στις λύπες να σμίγουμε. Για να χαιρόμαστε διπλά τις χαρές και να μοιαζόμαστε στο μισό τις λύπες. Ε, λοιπόν αυτό καμιά τρόικα δεν μπορεί να μας το απαγορεύσει να το κάνουμε.
ΜΙΑ ΛΕΞΗ, μπορεί να μην σου χαλάει πάντα τη διάθεση, να όμως που εμένα στην προκειμένη περίπτωση με έβγαλε από τα νερά μου, από την 'ιδιωτική' μου οδό. Καλά το καταλάβατε. Για τη λέξη 'τρόικα', λέω. Αλήθεια, τι πάει να πει 'τρόικα';
ΤΡΟΪΚΑ (η) ουσ. (ρωσ. λ) ρωσικό όχημα, παρόμοιο με έλκηθρο, που το σέρνουν τρία άλογα// πολιτική τριανδρία. Αυτό σήμαινε (αντιγραφή απ’ το 'Μείζον Ελληνικό Λεξικό' των Τεγόπουλου - Φυτράκη) στην π. Μ. (προ Μνημονίου). Στην μετά Μνημόνιον (μ. Μ.) εποχή σημαίνει άλλα πράγματα.
'ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ - παρακαλούμε- απαιτούμε από το Γ.Σ. Ηρακλής να συναντηθεί άμεσα με τον πρόξενο της FYROM στη Θεσσαλονίκη. Προτείνουμε - παρακαλούμε- απαιτούμε από τη συσταθείσα επιτροπή γηπέδου να συνεδριάσει άμεσα και να προβεί σε διερευνητικές επαφές μέσω του τούρκικου προξενείου με κατασκευαστικές επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας, για την ανέγερση γηπέδου με το όνομα 'Κεμάλ Ατατούρκ', στη Μίκρα. Απόσπασμα ανακοίνωσης φιλάθλων (www.exedrasports.gr) του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε μετά την απόφαση για υποβιβασμό της ομάδας στη Β’ Εθνική. 'Πεταχτό'... ξεκούδουνο. Διαθέτει και τέτοια ο μπαξές.
ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕ μια φορά τον ποιητή Σιμωνίδη να του γράψει ένα εγκωμιαστικό ποίημα λέγοντάς του ότι θα του χρωστά ευγνωμοσύνη γιατί δεν είχε χρήματα να του δώσει: Ο Σιμωνίδης του απάντησε: 'Εχω στο σπίτι μου δύο δοχεία. Στο ένα βάζω μέσα τις ευγνωμοσύνες και στο άλλο τα λεφτά. Οταν θέλω ν’ αγοράσω κάτι ανοίγω το πρώτο και το βρίσκω γεμάτο, ενώ το άλλο το βρίσκω άδειο'.
'[...] Τι να την κάνουμε, λοιπόν, ετούτη την έρημη ζωή/ δίχως καρυοφύλλι, δίχως σπαθί, δίχως αντρεία,/ αφού πιο πέρα από της Κασταλίας την πηγή/ τρέχει κελαρυστός ο μύθος ο προγονικός/ κι ακούγεται τόσο νωρίς ο διθύραμβος της αρετής./ Αρραβωνιάσαμε τον έλατο με την κουμαριά/ και δεν μας απόμεινε άλλο, εξού απ’ το τραγούδι:/ «Συννέφιασε στον Παρνασσό, βρέχει στα καμποχώρια»/ Βροχή ασημένια και χρυσή με χίλιες αναμνήσεις'.
Από το ποίημα 'Δελφικός αρραβώνας' του Χρήστου Κουλούρη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου