Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!


ΛΕΤΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ της μαγιάτικης νύχτας, στο οποίο αναφέρθηκα τις προάλλες, σ? ένα 'πεταχτό' να ξεδιαλύνει; Λέτε, το παράξενο δέντρο, η... παραδιά, να είναι το φυσικό αέριο που κρύβει η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σύμφωνα με σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις; Ακούγεται υπερβολικά ωραίο για να ?ναι αληθινό, θα μου πείτε. Για να δούμε τι θα δούμε...
ΩΣΤΟΣΟ και προς το παρόν πάμε προς κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό δείχνουν τα σημάδια, όπως θα μας έλεγε και ο ...Ουμπέρτο Εκο. Βασιλική, εντάξει διορθώνω, ...ευρωγκρουπική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα; Ερώτηση κάνω. Εν Ελλάδι τα 'πάντα όλα' (μεγάλε Νίκο Αλέφαντε!) μπορούν να έρθουν ανάποδα ανά πάσα στιγμή.
Η ΕΘΝΙΚΗ συνεννόηση, της εθνικής συνεννόησης, την εθνική συνεννόηση, εθνική συνεννόηση. Σε επίπεδο κορυφής η κλίση. Σε επίπεδο βάσης;
'ΟΤΑΝ o πολίτης δει πως ο μεγαλοεπιχειρηματίας, ο μεγαλογιατρός, ο μεγαλοδικηγόρος, ο μεγαλοκαλλιτέχνης που διαφεύγει συστηματικά, αυτός που έχει βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό, εντοπίζεται, ελέγχεται και αναγκάζεται να συμμορφωθεί, τότε και μόνο τότε θα εμπιστευθεί το φορολογικό σύστημα και τους μηχανισμούς του'. Θεωρία επισκόπου και καρδία μυλωνά; Ας μην το πούμε αυτό. Ας παραδεχτούμε ότι ο υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος έκανε αυτή τη δήλωση, έχει τουλάχιστον καλές προθέσεις.
ΔΙΝΟΥΝ και παίρνουν οι μαντινάδες με... αντιήρωα τον Ντομινίκ Στρος Καν. Τον... χορό σέρνει (ποιος άλλος;) ο μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας Σταματάκης. Ο πρόεδρος του ΔουΝουΤου πείραξε καμαριέρα/ Ελλάδα την επέρασε και άπλωσε τη χέρα. Η μαντινάδα του για τη γνωστή υπόθεση.
ΤΟ ΔΟΥΝΟΥΤΟΥ από καιρό ήθελα να το φτύσω/ μα σκέφτηκα το σάλιο μου πως θα το χαραμίσω. Μια απ? τις τέσσερις μαντινάδες που μου έστειλε η καταξιωμένη μαντιναδολόγος Αντωνία Μηλογιαννάκη. Μόνο το ΔουΝουΤου, κυρία Αντωνία;
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, κάποιο λάκκο και μάλιστα πολύ μεγάλο έχει η... φάβα που μας σέρβιραν, έτσι όπως μας τη σέρβιραν κι έτσι όπως εξακολουθούν να μας τη σερβίρουν. Το σχόλιο που έκανε ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος, αναφερόμενος στην ιστορία της σεξουαλικής επίθεσης και της απόπειρας βιασμού που φέρεται ότι έκανε ο Στρος Καν εις βάρος της καμαριέρας και κυρίως στα όσα ακολούθησαν. Ο νοών νοείτω, μου είπε όταν του ζήτησα να μου το κάνει πιο λιανά.
ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΑ στη Σκαλίδη, όταν μια άγνωστή μου, μέχρι τότε κυρία με σταμάτησε: Θέλω να σας δώσω συλλυπητήρια και συγχαρητήρια, μου είπε, ξαφνιάζοντάς με. Τα συλλυπητήρια για τη μητέρα σας που πέθανε και τα συγχαρητήρια γι? αυτά που γράψατε γι? αυτήν, συμπλήρωσε. Δικά μου όλα τα συλλυπητήρια και δικά σου όλα τα συγχαρητήρια, μάνα!
Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ έλεγε στους συμπολίτες του, οι οποίοι έβγαζαν βουλευτές και άλλους αξιωματούχους με κλήρο: 'Γιατί δεν βγάζετε με κλήρο και πλοιάρχους και αρχιτέκτονες κι άλλους τεχνίτες;'.
'Τους ύπατους εγώ ανέδειξα στις συνελεύσεις/ κι αυτοί κληρονομήσανε τα δικαιώματα/ φορέσαν πορφυρούν ατίθασον ένδυμα/ σανδάλια μεταξωτά ή πανοπλία/ εξακοντίζουν τα βέλη εναντίον μου/ η θέλησή μου που καταπατήθηκε/ τόσους αιώνες./ Τους άλλους απ? την πέτρα και το τείχος μου/ καθώς νερό πηγής τους είχε φέρει/ η θρησκεία τους μυστυριώδης δεισιδαιμονία/ τ? άλογά τους απ? τον κάμπο μου'.
Από το ποίημα 'Κατά Σαδδουκαίων' του Μιχάλη Κατσαρού.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου