Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!


ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και Ελένης, σήμερα. Κωνσταντίνε, Κώστα, Κωστή, Κωνσταντή, Κωστάκη, Ντίνο, Κωνσταντίνα, Κωστούλα, Νανίνα, Ντίνα, Ελένη, Ελενα, Λένα, Λενιώ και βέβαια, Λίλη, χρόνια σας πολλά και καλά! Χρόνια πολλά και σ' όλους ανεξαιρέτως τους Νεοχωρίτες, Νεαχωρίτες κατά Γιάννη Κριαράκη και Καινουργιοχωρίτες κατά Μιχάλη Γρηγοράκη (δεν ξεχνιέται ο 'μίγρης'), που πανηγυρίζουν σήμερα τους προστάτες Αγίους των... προεξάρχοντος του παπα - Αντώνη Σαπουνάκη. Βοήθειά τους και βοήθειά μας ολονών!
ΚΟΙΝΗ Η πεποίθηση ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι ντε και καλά θα σπάσει το χτένι. Μπορεί, γι' άλλη μια φορά, να μετακινηθεί ο κόμπος. Το 'χουμε ξαναδεί αυτό το έργο...
ΟΡΓΗ, ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ, απογοήτευση, ανησυχία, άγχος, ντροπή... Τα συναισθήματα που κατέχουν τους Ελληνες έναν χρόνο μετά το Μνημόνιο, σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα. Καμιά αναφορά στην ελπίδα. Κι, όμως, κάπου σε κάποια άκρη εγώ τη διακρίνω, μου είπε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος, κλείνοντας μια μεγάλη κουβέντα που κάναμε.
ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ πακέτο των νέων μέτρων. Το περιεχόμενο του πακέτου θέλω να πω. Με την έννοια ότι το περιτύλιγμα εξακολουθεί να φτιάχνεται κι... αποφτιαγμό να μην έχει. Για προφανείς λόγους, βεβαίως, βεβαίως.
ΗΡΘΕ ΓΙΑ την απογραφή μια κούκλα με αέρα/ Ε, Θε μου, η απογραφή να 'τανε κάθε μέρα. Να τον αλλάξω τον δεύτερο στίχο... ΣτροΚαν-ίζοντας (τι λέξη!), Ηλία Σταματάκη και να γράψω: μπροστά σ' αυτήν δεν έπιανε πράμα η καμαριέρα! Και για λόγους επικαιρότητας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Δ. ΝΤΑΝΤΙΝΑΚΗ, υπεύθυνο των εκδόσεων 'Κεδρισός', Χανιά: Σ' ευχαριστώ πολύ και διά της στήλης, για την κατανόηση της απουσίας μου από την παρουσίαση του βιβλίου 'Η δραπέτις' της Βικτωρίας Θεοδώρου. Σ' ευχαριστώ επίσης πολύ και για την αποστολή του βιβλίου, που με το που το πήρα προχθές άρχισα να το διαβάζω. Να το μελετώ, να το σπουδάζω, έπρεπε να γράψω, απολαμβάνοντάς το. Εκτός απ' όλα τ' άλλα με συγκινεί κι εμένα ιδιαίτερα ο ερωτικός λόγος απέναντι στη φύση της ποιήτριας. Ποιήτρια και στον πεζό της λόγο η Βικτωρία Θεοδώρου. Χρυσοκλωνιά τα γραφτά της.
'ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ κούρνιαζαν στα σκαλιά το ένα κοντά στο άλλο, σαν τα πουλιά στα σύρματα του τηλέγραφου. Αρχιζε να νυχτώνει. Πάνω από τον Γιούχτα, το τεράστιο προφίλ του Δία που τροφοδοτούσε θρύλους και παραμύθια, ανέβαινε το δίλημμα του φεγγαριού. Αλλά όπως μιας φωνακλού κουρούνα σταματάει απότομα τη ρέμβη των πουλιών, ακούστηκε η νυχτερινή παιδονόμα: - «Στη γραμμή για καρπούζι και τυρί!»'. Δείγμα γραφής από το βιβλίο της Βικτωρίας Θεοδώρου 'Η δραπέτις'.
ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟΝ γάλα είναι προτιμότερον του αγελαδινού, λόγω καλυτέρας εμφανίσεως στήθους γυναίκας. Στην αρχαιότητα ήταν όλα ηθικά και γνήσια, ακόμα και οι πόρνες λεγόντουσαν ιέρειες. Ο Λουδοβίκος ο XVI αμέσως μετά την επανάσταση αποκεφαλίστηκε για πρώτη φορά στη ζωή του το έτος 1792. Από γραπτά μαθητών. Αστέρια!
'Της θάλασσας το ηδονικό κορμί/ της θάλασσας τ' αμέτρητα τα μίλια/ σταθήκανε για μένα αφορμή/ δρόμους να χάσω, φίλους και φαμίλια./ Από μικρός σαν μπήκα στο γιαλό/ ένας ταξιδευτής τρανός να γίνω/ μόνες της μάνας λέξεις «στο καλό»/ κι εγώ απ' τ' αλμυρό νερό να πίνω./ Θανατερή κι αν άκουσα φωνή/ να βγαίνει απ' αχνά σβησμένα χείλια/ ηδονικό απομένει το κορμί κι αμέτρητα της θάλασσας τα μίλια'.
Το ποίημα 'Ταξιδευτής' του Μάρκου Μαριδάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου