Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΑΤΙ θ’ αλλάξει! Για να χρησιμοποιήσω τη φράση που έβαλε ο Κάρολος Ντίκενς στο στόμα του Γουΐλκις Μικόουμπερ στο βιβλίο του 'Ντέιβιντ Κόπερφιλντ' και που τη βρήκα στο Διαδίκτυο (www.sofokleous.gr). Κάτι θ’ αλλάξει προς το καλύτερο. Δεν γίνεται να μην αλλάξει. Για να μην πούμε ότι ήδη άρχισε ν’ αλλάζει. Δεν θα πάνε τα πράγματα έτσι όπως πηγαίνουν. Οι 'Αγανακτισμένοι' εξακολουθούν να μένουν πλατεία και να διαδηλώνουν ειρηνικά.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ τον ανασχηματισμό. Περιμένοντας ν’ αλλάξει ο Μανωλιός τα ρούχα του και να τα φορέσει αλλιώς, δηλαδή. Υστερα απ’ τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν προχθές, 15 Ιουνίου. Υστερα απ’ την παρακολούθηση της φαρσοκωμωδίας 'Τα παιδία παίζει', σε απευθείας τηλεοπτική διακαναλική μετάδοση. Με τον κίνδυνο να μείνω στο 'περίμενε' να παραμονεύει...
ΠΟΙΟΣ ανασχηματισμός; Περιμένοντας στη συνέχεια να αρχίσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Ακούγοντας τον ένα να λέει το κοντό του και τον άλλο το μακρύ του. Μέχρις εδώ. Πέμπτη, ώρα 6 μ.μ. Σιγά που δεν θα γράψω τα 'πεταχτά' περιμένοντας να τελειώσει η παράσταση με τίτλο 'Της οικίας ημών εμπιπραμένης υμείς άδετε'. Για να παραφράσω, κατά ένα 'η' τα λόγια που είπε το παιδί στα σαλιγκάρια που τσίριζαν, κατά Αίσωπο.
Η ΝΥΧΤΑ βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη. Καμία αντίρρηση. Η προχθεσινή νύχτα πάντως δεν έβγαλε. Κι ας φαινόταν η μέρα... γκαστρωμένη. Ανεμογκάστρι ήταν τελικά. Για να δούμε τι θα γίνει σήμερα. Θα εξακολουθήσει να ’χει παπά η... Ενορία;
ΤΟ ΕΡΓΟ 'θα γίνει της Οικουμενικής', προσεχώς. Λίαν προσεχώς. Ολα τα σημάδια δείχνουν ότι πάμε για εκλογές. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ να την πάρετε. Σας τη δίνουμε με όλη μας την ευχαρίστηση. Αυτό δα έλειπε, να σας αφήναμε τώρα να πτωχεύσετε! Σε ελεύθερη απόδοση αυτά που είπε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν για την 5η δόση, καλά το καταλάβατε. Κρατήστε το 'τώρα' του γι’ αργότερα.
ΜΕΤΑ τον Γιώργο Λιάνη, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Εκτωρ Νασιώκας. Με μια ουσιώδη διαφορά. Ο πρώτος κράτησε τη βουλευτική έδρα του, οι δύο άλλοι την παρέδωσαν. Από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο η επισήμανση.
ΣΤΡΟΦΗ στον αγροτικό τομέα. Να προσθέσω στον χθεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας μας 'και στον κτηνοτροφικό'. Πενία τέχνας ξαναβρίσκει. Παλιές μας τέχνες κόσκινο.
ΕΧΟΥΜΕ ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της. Στη θεωρία δεν διαφωνεί κανείς μ’ αυτά που είπε ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης στην ημερίδα που οργάνωσε το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου τις προάλλες για την ελληνική γλώσσα. Στα φέισμπουκ όμως τα greeklish επικρατούν. Δυστυχώς.
Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ της Ρώμης Αντωνίνος ο Ευσεβής προσπαθούσε με κάθε τρόπο να διατηρήσει την ακεραιότητα του κράτους του χωρίς πόλεμο: 'Προτιμώ να σώσω έναν πολίτη παρά να φονεύσω χίλιους εχθρούς', έλεγε συνεχώς επαναλαμβάνοντας διαρκώς το ρητό του Σκιπίωνα.
'Επιστρέφω μ’ ευγνωμοσύνη σε πρόσωπα μυθικά/ και με την πανοπλία της αδίστακτης εποχής/ Αίφνης το δέντρο της νύχτας θάλλει/ μπαλόνια και κούμαρα παίζουν μουσικές/ πουλιά και μικρά ζωάκια χορεύουν/ μια κοσμόπολις αναδύεται/ είμαι πάλι με τα παιδιά/ και γράφω βιογραφίες/ χωρίς καμιάν αντικειμενικότητα'.
Το ποίημα της Στέλλας Αρκάδη 'Τα τζιτζίκια Α'
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου