Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΕΦ’ ΟΣΟΝ Η ΕΘΝΙΚΗ ψυχή παραμένει άκαμπτος και εις το βάθος αυτής ανθεί η ελπίς, τίποτε δεν εχάθη'. Χαρίλαος Τρικούπης. Εφ’ όσον...
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Αν γίνουν όλα όσα προβλέπονται να γίνουν στον Εφαρμοστικό Νόμο, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2014. Να πω ότι και αν είχε ο παππούς μου καρούλια θα ήτανε πατίνι; Να μην το πω....
ΟΣΟΙ ΠΕΡΑΣΟΥΝ (περάσουμε) το ρέμα στο οποίο μας έβαλαν και φτάσουν (φτάσουμε) στη απέναντι όχθη, το πέρασαν (περάσαμε). Ηταν ξεκάθαρη στις δηλώσεις της η Ανγκελα Μέρκελ. Θα υπάρξουν πολλά θύματα μεταξύ των απλών ανθρώπων, είπε μεταξύ των άλλων.
ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΠΛΟΙ άνθρωποι την πληρώνουν. Αυτοί σκοτώνονται στους πολέμους. Αυτοί πεθαίνουν της πείνας. Αυτοί υποφέρουν στις κάθε λίγο και λιγάκι οικονομικές κρίσεις που δημιουργούνται.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΞΙΚΟΣ πόλεμος, βέβαια, αλλά είναι η δική μου τάξη, η τάξη των πλουσίων που τον διεξάγει και κερδίζει πάντα. Απ’ το Διαδίκτυο αλίευσα τα παραπάνω λόγια που ανήκουν σε κάποιον κύριο Warren E. Buffer. Ωστόσο ο ποιητής, ο Κώστας Βάρναλης, εξακολουθεί να επιμένει: 'Αν ξυπνήσει ο ραγιάς/ θα ’ρθει ανάποδα ο ντουνιάς'.
ΟΤΑΝ Η ΒΙΑ ΑΝΘΕΙ, η δημοκρατία πενθεί. Πολλή, μα πάρα πολλή βία βιώσαμε τις τελευταίες μέρες, συνέλληνες! Την κρατική βία, τη βία των κουκουλοφόρων που μένουν πάντα ασύλληπτοι, τη βία της βίας...
ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ με όσα λες, θα υπερασπιστώ, ωστόσο, το δικαίωμα σου, και μάλιστα μέχρι θανάτου, να τα λες. Επίκαιρος όσο ποτέ σήμερα ο λόγος (στο περίπου τον θυμάμαι) του Βολτέρου.
ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ έβαλε το χέρι του στην τρύπα του καβρού ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μου είπε τις προάλλες ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος, που ειρήσθω εν παρόδω δηλώνει πάντα 'μπενιζελικός' (του Ελευθερίου Βενιζέλου, βεβαίως). Αλλη ιστορία αν το βγάλει πριν του το φάει.
ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ συμπληρωθούν έξι μήνες απ’ το φευγιό σου για το άλλο ημισφαίριο της ζωής, μάνα, (αύριο στον Τίμιο Σταυρό το εξάμηνο μνημόσυνό σου), ήρθε και σε (σας) βρήκε ο αδελφός σου (σας) ο Βασίλης. Καλώς τον δέχτηκες! Καλώς τον δεχτήκατε όλοι σας! Εχετε τόσα πολλά να πείτε!
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ έκανε ό,τι μπορούσε για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των οπλαρχηγών που πήγαιναν στο γραφείο του. Μια μέρα ωστόσο αναγκάστηκε να τους πει ότι δεν έπρεπε να ελπίζουν σε τίποτε, γιατί δεν υπήρχαν χρήματα. Οι οπλαρχηγοί άναψαν και του είπαν: 'Δη ου δω, κυρ - Γιάννη. Αν δεν μας τακτοποιήσεις στα γρήγορα θα πάρουμε τα αρκεβούζια μας (όπλα της εποχής) και θα τα στήσουμε στο πέρασμα του Αναπλιού. Οποιος πλούσιος θα πέφτει κατά κείθε, θα τον γραπώνομε και θα του παίρνουμε λύτρα'. (Απ’ το βιβλίο τσου Τάκη Νατσούλη 'Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις').
'Και θ’ ακούσεις τη φωνή του λυτρώτη,/ θα γδυθείς της αμαρτίας το ντύμα,/ και ξανά κυβερνημένη κι αλαφρή/ θα σαλέψεις σαν τη χλόη, σαν το πουλί,/ σαν τον κόρφο τον γυναίκειο, σαν το κύμα·/ και μην έχοντας πιο κάτου άλλο σκαλί/ να κατρακυλήσεις πιο βαθιά/ στου κακού τη σκάλα, -/ για τ’ ανέβασμα ξανά που σε καλεί/ θα αιστανθής να σου φυτρώνουν ω χαρά!/ τα φτερά,/ τα φτερά τα πρωτινά σου τα μεγάλα'.
Κωστής Παλαμάς
Από τον 'Δωδεκάλογο του Γύφτου'.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου