Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Τ’ ΑΪ - ΠΡΟΚΟΠΗ, αν δεν το ξέρετε, σήμερο. Δεν τον κάνουμε προστάτη άγιο της χώρας μας μήπως και δούμε προκοπή; Λέμε τώρα. Ο πνιγμένος απ’ τα μαλιά του πιάνεται.

'ΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΟΥΜΕ μέτρα για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες'. Αυτά μεταξύ των άλλων είπε πριν ένα χρόνο (4 Ιουνίου 2010) ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Κανένα πρόβλημα. Μέτρα ελήφθησαν. Για την εδραίωση του αισθήματος αδίκου, βεβαίως βεβαίως.

ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, στον θυμό. Απ’ τον θυμό στην αγανάκτηση. Απ’ την αγανάκτηση στην οργή. Υπάρχει πολλή συσσωρευμένη οργή σ’ αυτήν τη χώρα.

ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ μάτι δεν βγάζει. Σωστό. Κόρακας ψοφισμένου κόρακα όμως; Θεωρητική ερώτηση.

ΑΧΟΣ ΒΑΡΥΣ ακούγεται πολλά ντουφέκια πέφτουν/ Η Μέρκελ κάνει πόλεμο μαζί με τον Νικόλα/ Τους οίκους βάλανε σκοπό να μην τους λογαριάζουν/ Τώρα θα δείτε, φίλοι μας, ποιοι κυβερνούν τον κόσμο! Τώρα μάλιστα!
'
ΟΙ ΟΙΚΟΙ αξιολόγησης είναι περιττοί, καθώς προσποιούνται ότι έχουν γνώσεις για τα κράτη, τις οποίες στην πραγματικότητα δεν διαθέτουν'. Τόμας Φρίκε, επικεφαλής οικονομολόγος της εφημερίδας 'Financial Times Deutschland'. Από άρθρο του με τίτλο 'Σταματήστε τους κλόουν των Οίκων Αξιολόγησης'.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ του Θεού Ευαγγέλου και των συν αυτώ... Μέχρι και... αίτηση για τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα κάνει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, τουλάχιστον για ένα μήνα. Κανονικά, κανονικότατα, πέραν βέβαια των περικοπών που έχουν γίνει και στους άλλους δημόσιους υπάλληλους, θα καταβάλλονται οι μισθοί των κληρικών, αποφάσισε ο τσάρος της οικονομίας.

ΕΥΡΗΚΑ! ΕΥΡΗΚΑ!'. Γυμνός βγήκε απ’ το μπάνιο του στους δρόμους των Συρακουσών και φώναζε, με το που ανακάλυψε το νόμο της βαρύτητας, ο Αρχιμήδης. Α ρε τι έχει να γίνει έτσι και βρεθεί πετρέλαιο νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο!

'ΑΦΗΝΕ ΜΑΝΑ πού και πού του Χάρου το κονάκι, γιατί ζηλεύω όντε θωρώ μικρού παιδιού κανάκι'. Για τη συγχωρεμένη την μάνα μου την έγραψε και μέσω του Ηλία του Σταματάκη μου την έστειλε τούτη τη μαντινάδα η γνωστή εξαιρετική μαντιναδολόγος Αντωνία Μηλογιαννάκη.
Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς κυρία Αντωνία, να ’σαι καλά! Πάντως κανένα παράπονο δεν έχω στην μάνα μου. Συχνά-πυκνά με επισκέπτεται στα
όνειρά μου.

ΤΡΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ μαργαριτάρια σήμερα: α) Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν προστυχόλογα. Προχτές στο πανηγύρι του Σταυρού, κάτω στην Καρούτα, κάποιος είπε ανυπερθέτος. Οι άλλοι έκαναν πως δεν κατάλαβαν. β) Στα μαθηματικά δεν είμαι καλός, αλλά πρώτος στην ορφογραθία.
γ) Παρόλο που ο γέρος ήταν τυφλός άκουσε τα πάντα.

'Τρεις τ’ απόγευμα, όπως λέμε Ιούλιος της γνώσης/ ή τρισάγιο της μνήμης./ Η Βάσω σκύβει στον κάδο με τις κονσέρβες/ - η μπλούζα ανοιχτή- τις στοιχίζει με ακρίβεια./ Οι κρίνοι απ’ το στήθος της, οι ατμοί/ ο τροπικός του Ιουλίου./ Ούτε σκελετωμένες θεότητες/ ούτε κείμενα που αντιμιλούν στον τζίτζικα./ Αργά ανεβαίνω τα σκαλιά της μέθης'.
Από το ποίημα του Γιάννη Φίλη 'Πλάκα (4)'

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου