Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΖΕΙ ΚΑΙ ΖΕΙ και ζει και ζει/ και ζει και ζει και ζει/ ο βασιλιάς ο ήλιος ζει. Η απάντηση των τζιτζικιών, όπως μας διαβεβαιώνει ο ποιητής.
ΓΡΑΦΩ ΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ στο σίσιλο της μέρας. Στη διαπασών τα τζιτζίκια. Οι ρώγες των σταφυλιών έχουν σίγουρα αρχίσει να μαυρίζουν σκέφτομαι. Τζίτζικας ελάλησε, μαύρη ρώγα γυάλισε, μας λέει η παροιμία.
ΣΕ ΜΙΑ ΡΩΓΑ ΑΠΟ σταφύλι/ έπεσαν οχτώ σπουργίτες... Σίγουρα δεν ήρθαν απ’ το πουθενά στην άκρη του μολυβιού μου αυτοί οι στίχοι απ’ το 'Τσιριτρό', το υπέροχο αυτό παιδικό ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου.
ΟΧΤΩ ΣΠΟΥΡΓΙΤΕΣ, σε μια ρώγα από σταφύλι! 'Και τρωγόπιναν οι φίλοι/ τσίρι - τίρι, τσιριτρό,/ τσιριτρί, τσιριτρό! Φτάνει μια ρώγα από σταφύλι για να φάνε και να πιούνε οχτώ σπουργίτες! Τι τρώει και τι πίνει ένας σπουργίτης!
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ο τουρισμός, για την οικονομία της Κρήτης, διαβάζω στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Μ.Α.Ι.Χ. και των ΑΕΙ του νησιού. Αντε και το βγάλαμε το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, που φθίνουν οι οπώρες, τι γίνεται...
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ! Η φράση που πιστώνεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Χαρίλαο Τρικούπη. Τη χρησιμοποίησε, λέγεται, σε ομιλία του στη Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου του 1893, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του κράτους και την αδυναμία να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του (www:wikipedia.org). 'Ευτυχώς επτωχεύσαμεν, επιλεκτικώς'. Η φράση που ετοιμάζεται να πει οσονούπω ο σημερινός Πρωθυπουργός;
'ΑΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ χρησιμοποιούμε τη λέξη "άρα", πληρώνουμε 10 ευρώ στην Ελλάδα, η κρίση θα τελειώσει σε μια μέρα και οι Ελληνες δεν θα χρειαστεί να πουλήσουν τον Παρθενώνα στους Γερμανούς. Εχουμε την τεχνολογία να εντοπίσουμε όλα αυτά τα "άρα" στο Google. Μπορούμε να χρεώνουμε και μέσω του iphone. Κάθε φορά που η Ανκελα Μέρκελ λέει στους Ελληνες "σας δανείσαμε όλα αυτά τα λεφτά, άρα πρέπει να μας τα επιστρέψετε με τόκο", θα πληρώνει πρώτα δικαιώματα'. Ζαν - Λικ Γκοντάρ στην προχθεσινή 'Γκάρντιαν'.
ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ οι θερινές εκπτώσεις, από σήμερα! Τρελάθηκαν τ’ αφεντικά και πουλάνε μισοτιμής; Μάλλον το άλλο συμβαίνει. Κοντεύουν να κλείσουν, αν δεν έκλεισαν, τα μαγαζιά τους τ’ αφεντικά και πουλάνε όσο- όσο!
ΤΡΙΑ 'ΑΣΤΕΡΙΑ!!!' από γραπτά μαθητών: α) Ετεροφαλή είναι τα αδέλφια που προέρχονται από τον ίδιο πατέρα. Από την ίδια μάνα λέγονται ετεροθηλή. β) Τα βρέφη θηλάζουν εκ της μητρός τους. Το γάλα αυτό λέγεται μητρικόν γάλα. Νοθευμένον γάλα πίνουν μόνο τα νόθα βρέφη διότι αυτά δεν θηλάζουν. Οι χορευτές δεν κάνουν παιδιά, γιατί αν κάνουν θα βγουν ομοφυλότερα.
'Η Παναγιά το πέλαγο/ κρατούσε στην ποδιά της/ τη Σίκινο, την Αμοργό/ και τ’ άλλα τα παιδιά της./ Ε! σείς τζιτζίκια μου άγγελοι, γεια σας κι η ώρα η καλή./ Ο βασιλιάς ο ήλιος ζει;/ Κι όλοι αποκρίνονται μαζί:/ Ζει και ζει και ζει και ζει/ και ζει και ζει και ζει/ ο βασιλιάς ο ήλιος ζει'.
Από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη 'Τα τζιτζίκια'
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

(Χανιώτικα νέα,15.07.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου