Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ Παρασκευής, μεγάλη η χάρη της, σήμερα, του Αγίου Παντελεήμονα, επίσης μεγάλη η χάρη του, αύριο! Πού αράζουν οι στραβοί; Μα πού αλλού; Στην Αγιά Παρασκευή. Στον Αγιο Παντελεήμονα, ωστόσο, εκτός από τους στραβούς, αράζουν και οι κουτσοί. Ούλοι, κουτσοί στραβοί στον Αγιο Παντελεήμονα! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες.

ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ, στο Οσλο μα και στο νησάκι Οτόγια η δακρυσμένη ματιά του σύμπαντος κόσμου. Δισεκατομμύρια είναι τα αναπάντητα 'γιατί', που συνθέτουν το 'γιατί των γιατί' για να χρησιμοποιήσω μια φράση από την 'Ανατροπή' του Νίκου Θέμελη. Ολα εν τέλει κρέμονται από τις ενέργειες ενός ψυχασθενή που θεωρεί 'στυγερή' πλην όμως, 'απαραίτητη' την πράξη του;

ΜΑΚΑΡΙ να μπορούσαμε να πανηγυρίσουμε. Να βγούμε στους δρόμους και να τραγουδήσουμε τα νικητήρια. Να ψάλλουμε τα ευχαριστήρια γιατί λυτρωθήκαμε απ’ τα δεινά μας. Μακάρι! Ομως... χορτ’ αγά! Από τον φίλο μου τον γερω δάσκαλο η παρέμβαση. Τίτλος της, λέει: 'Υπεράνω της πάχνης των εντυπωσιακών δηλώσεων'. Με αφορμή τις αποφάσεις που πήρε για την Ελλάδα η τελευταία Σύνοδος Κορυφής.

ΟΡΑΤΟ το ενδεχόμενο χρεωκοπίας, διαβάζω στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μας! Μην τρομάξετε! Στις Ηνωμένες Πολιτείες κι όχι στην χώρα μας αναφέρεται το σχετικό δημοσίευμα. Λέτε να πήγε επί τούτου, για να σώσει την αμερικάνικη οικονομία δηλαδή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ουάσινγκτον;

'ΚΑΠΟΤΕ τραγουδούσαμε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! Μύθος. Είναι γνωστό πως η χώρα δεν υπήρξε ποτέ ανεξάρτητη. Ετσι και τώρα είναι βαθιά υποταγμένη. Δυστυχώς! Οχι για μας αλλά για τα παιδιά μας'. Ο επίλογος του άρθρου που έγραψε τις προάλλες (19 Ιουλ.) ο και φίλος και εκλεκτός συνεργάτης των 'Πεταχτών' (δικά του και τα σημερινά μαθητικά μαργαριτάρια, βεβαίως) δημοσιογράφος πρώην γεν. γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Κώστας Μπετεινάκης στην ηλεκτρονική του εφημερίδα (www.styx.gr). Μύθος και το περίφημο 'του Ελληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει', Κώστα;

ΠΩΣ ΦΥΤΕΨΑ τ’ αρμυρίκια. Αφηγητής ο μόνιμος κάτοικος της 'Σκάλας' του Καλαμιού Γιώργος Κογχυλάκης. Κάτω απ’ τον ίσκιο τους. Εις επήκοον της... Καλαμοπαρέας. Να ’σαι καλά, κύριε Γιώργο!

ΓΙΑΝΝΗ Γ. Χρηστάκη, επιτ. σχ. σύμβουλο, Ηράκλειο: Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τελευταίο (20ο!) βιβλίο σου με τίτλο 'Δράξασθε παιδείας...', που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις. Ανθός της αγάπης σου για την παιδεία και καρπός της πλούσιας εμπειρίας σου τούτη η 'σύντομη εμπειρική μελέτη για τα σύγχρονα προβλήματα', όπως γράφεις στον υπότιτλο. Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς και σου εύχομαι καλή συνέχεια.

ΤΡΙΑ μαθητικά μαργαριτάρια. Αστέρια! α) Η υψηλότερη κορφή του Ολύμπου ήταν το Δωδεκάθεον. Πάνω στο ψηλότερο σημείο, ακριβώς πάνω στη μύτη της κορυφής, καθόταν ο Δίας, διάσημος γι’ αυτή την επίμονη στάση του. β) Οταν ο Χριστός ήταν μικρός, ο πατέρας του, ο μαραγκός Ιωσήθ τον φώναζε Χρηστάκη. γ) Σαράντα πέντε πετεινοί, ενός κοκόρου γνώση.

[...] Ω λέξεις που ειπωθήκατε σε λάθος χρόνο,/ με λάθος τρόπο, με κακό ηχόχρωμα./ Ω πρόσωπα στεγνά, ανέκφραστα/ ή εκφρασμένα σε λάθος τόνο/ ερασιτέχνη του νου./ Ω αγάλματα αμίλητα κι αγέλαστα./ Ω νευρόσπαστα με την αυλακιά του θυμού/ ανάμεσα στα φρύδια./ Ω ανόητα δάκρυα./ Κοιτάζετε τα παιδιά./ Κανένα τους δε σχεδιάζει/ του παιχνιδιού τη διεκπεραίωση'.
Από το ποίημα 'Ξύπνημα' της Αθανασίας Δανέλη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Xανιώτικα νέα( 26.07. 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου