Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

«ΣΠΕΡΝΩ στον κήπο της καρδιάς χαρά μα δεν φυτρώνει/ και βάζω πόνο άνυδρο κι ανθεί και μεγαλώνει. Ο,τι σπέρνουμε θερίζουμε, το μόνο σίγουρο. Το χώμα ξερό, το χωράφι άνυδρο... Δεν μπορεί όλο και κάποιο πηγάδι θα υπάρχει τριγύρω. Ας ψάξουμε, λοιπόν, να το βρούμε. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία». Το σχόλιο της φίλης Χρύσας Μαρκετάκη τις προάλλες στη σελίδα μου στο φέισμπουκ.

ΧΑΜΟΣ στο ίσιωμα. Τρόπος του λέγειν. Χαμός ναι, όχι πάντως στο ίσιωμα. Να πούμε καλύτερα «ψυχομαχητό στην ανηφόρα» ή σας φαίνεται βαρύ;

ΣΤΙΣ ΦΑΜΠΡΙΚΕΣ της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές... Αντί να μεθύσουμε εμείς τον ήλιο, μας μέθυσε ο ήλιος κι αρχίσαμε να παραμιλάμε τραγουδώντας τραγούδια του Καζαντζίδη.

ΚΑΛΑ περνάμε (τρόπος του λέγειν) με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Καλά θα περνάμε (τρόπος του λέγειν) και με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Τον σχηματισμό Κυβέρνησης συνεργασίας των δύο μεγάλων (;) κομμάτων να φοβάστε. Τότε είναι που θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι...

ΞΕΣΤΡΙΦΩΝΟΥΜΕ μια, ξεστριφώνουμε δύο, ξεστριφώνουμε τρεις... Σίγα που δεν θα εξακολουθήσουμε να ξεστριφώνουμε. Ειδικότητά μας, ημών των Ελλήνων, το ξεστρίφωμα.

ΞΕΣΤΡΙΦΩΝΩ μεταφορικά (βλ. 'Λεξικό' του Αντώνη Ξανθινάκη) πάει να πει προσπαθώ να διαφύγω προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες. Παράδειγμα. Ούλα τα εις πωμένα κι εδά ντηράς να ξεστριφώξεις. Κυριολεκτικά το ρήμα σημαίνει ξεστρίβω, ξεπλέκω.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ και «ιντερνετισμός» οι δύο μάστιγες για τα σημερινά παιδιά και τους σημερινούς εφήβους, σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη. Το αβγό έκανε την κότα ή η κότα το αβγό; Συγγνώμη. Η παχυσαρκία έφερε τον «ιντερνετισμό» ή ο «ιντερνετισμός» την παχυσαρκία;

«ΚΙ ΕΝΩ οι έρευνες και στατιστικές δείχνουν ότι ο κόσμος φαίνεται ν? ανησυχεί για τον πόσο χρόνο οι άνθρωποι περνούν στο διαδίκτυο, αλλά και το πως προβάλλονται τα προσωπικά τους δεδομένα και η ιντερνετική κοινωνική τους ζωή, όλο και περισσότερο η ιδιωτική ζωή γίνεται δημόσια» (www.Nooz.gr). Εμπρός, όλα τα εν οίκω να τα βγάλουμε εν δήμω!

ΧΑΤΖΗ με ανεβάζουν, Βαγγέλη με κατεβάζουν τελευταία, λόγω της επίσκεψής μου στους Αγίους Τόπους, κάποιοι απ? τους φίλους μου. Και προς όλους αυτούς αφιερώνω την εξής μαντινάδα: «Τώρα που έγινα χατζής μήνυμα θε να στείλω/ πως βάζω στον παράδεισο όποιον λογιάζω φίλο». Ούτε ο... Μανούσος ο Γλυνιάς απ? τα Σφακιά (άλλη φορά περί αυτού) να ήμουν!

Ο ΟΡΟΣ «Χατζής», αραβικά «Χατζ», απαντάται εθιμικά ως προσωνύμιο μουσουλμάνων και χριστιανών, σημαίνοντας το προσκύνημα που έχει κάνει αυτός που το φέρει, στον ιερό τόπο της θρησκείας του. «Χατζ» σημαίνει «στέκομαι μπροστά σε μια θεότητα σε ιερό μέρος» ή «ταξίδι σε ιερό μέρος» (http://el.wikipedia.org/)

«[...] Kαι μήτε πια έχει υποχρεώσεις ο Άγγελός μου/ αφ? ότου η μέρα μου η αυστηρή τον έχει διώξει·/ λαχταρώντας, το πρόσωπό του συχνά χαμηλώνει/ πάνω απ? τη γη, κι αγαπητός δεν του είναι/ πια ο ουρανός./ Και, μεσ? απ? τις ημέρες τις φτωχές,/ τις πελιδνές θα ήθελε πάλι να οδηγήσει,/ πάνωθε απ? των δασών τις θροΐζουσες κορφές,/ στην πατρίδα των Χερουβείμ τις προσευχές μου».
Από το ποίημα «Τραγούδια των αγγέλων»
του Ράινερ Μαρία Ρίλκε (μετ. Αρη Δικταίου).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα(06.09.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου