Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΣ, που, για να χρησιμοποιήσω έναν στίχο της Χανιώτισσας ποιήτριας Ειρήνης Σπανουδάκη, «χτυπιούνται αναίτια οι χρόνοι των ρημάτων». Ποιος Ενεστώτας και ποιος Μέλλοντας, λένε οι παρελθοντικοί χρόνοι!

«ΚΑΘΕ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ μια ευκαιρία, αλλά εξαρτάται από εσένα, το άτομο. Στο βάθος κάθε κρίση σου ζητάει να σκεφτείς περισσότερο από ό,τι σκεφτόσουν. Τα ίδια μυαλά με τις ίδιες σκέψεις που δημιούργησαν την κρίση, δεν μπορούν να σε βγάλουν από αυτήν». Στέλιος Ράμφος.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ της τρόικα. Ολα για την 6η δόση. Ωστόσο «το μακρύ ταξίδι της μέρας, μέσα στη νύχτα», για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο του γνωστού θεατρικού έργου του Ο'Νιλ, μόλις άρχισε.

ΕΤΣΑ ΠΟΥ ΠΑΝ’ τα πράγματα θαρρώ πως δεν θ' αργήσουν/ αυτά που κάνεις όταν φας να τα φορολογήσουν. Στον ρυθμό της επικαιρότητας, μα και της σκληρής πραγματικότητας, ο μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης, που δεν χάνει με τίποτα το χιούμορ του.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΝ ΝΑ τη θυσιάσουν, αλλά τελικά δεν τη θυσίασαν την Ιφιγένεια οι Αχαιοί. Την ώρα που ο μάντης Κάλχας κατέβαζε το μαχαίρι για να της κόψει τον λαιμό, κατέφτασε η θεά Αρτεμη μέσα σ' ένα σύννεφο και την πήρε μαζί της, αφήνοντας στον βωμό ένα ελάφι. Ξεστρατίζει συχνά την κουβέντα που κάνουμε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος και τη γυρίζει στη μυθολογία.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Πεταλωτή, τα εγκαίνια του νεοσύστατου Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Αμ δε που θα γινόταν σε επίπεδο υπουργού!

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΤΑ 4 ΜΑΘΗΜΑΤΑ που έδωσε στη σχολή του και «βγήκε» στη σελίδα του, στο φέισμπουκ να το πανηγυρίσει. Τι το 'θελε! «Φύτουλα» τον ανεβάζουν, «φυτουλάκι» τον κατεβάζουν οι φίλοι στα σχόλιά τους.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ, καθηγήτρια - ποιήτρια, Αθηνά: Τόσο κοντινός μα και τόσο οικείος ο λόγος σας όπως τον αρθρώνετε και στην ποιητική σας συλλογή «Τήλε» (εκδόσεις Διάττων), την οποία είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε. Εντάξει, δεν αλλάζει ο κόσμος με την ποίηση. Είναι η ποίηση, όμως, που βοηθά τους ανθρώπους ν' αλλάξουν για ν' αλλάξουν αυτοί με τη σειρά τους τον κόσμο.

ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Β' έστειλε κρυφά κατασκόπους στην Πόλη. Οταν επέστρεψαν τους ρώτησε καπνίζοντας τον ναργιλέ του. «Εχει πολλά καμπαναριά η Πόλη;». Μετά την καταφατική απάντηση που πήρε τους ξαναρώτησε: «Χτυπούν για Εσπερινό όλες οι καμπάνες μαζί;». Οι κατάσκοποι του απάντησαν ότι πότε χτυπάει η καμπάνα μιας Ενορίας και πότε της άλλης, η μία αρχίζει και η άλλη τελειώνει. Ο Σουλτάνος δεν μίλησε. Είχε πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

«Τη νύχτα η θάλασσα/ έρχεται στο μαξιλάρι μου να με ζεστάνει/ σπάει το φίμωτρο/ και λύνει το γιατί/ χτυπιούνται αναίτια οι χρόνοι των ρημάτων/ Το δίτροχο με απασχολεί κάτω από το στρώμα/ με τα επιθήματα σκουριάς/ στα μέλη του/ Ξέχασα τα δικά μου πεπρωμένα/ απ' την αρμύρα ή όχι/ μη θραυστούν/ πριν φτάσουν».
Το ποίημα «Χάου 20» της Ειρήνης Σπανουδάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Xανιώτικα νέα (27.09.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου