Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ... των αποδείξεων. Κατά το παλιότερο «έγινε της Κορέας» ή το άλλο «έγινε της μουρλής». Συμπέρασμα; Στων φαλακρών τις κεφαλές μαθαίνουν (;) οι μπαρμπέρηδες.

ΕΦΤΑΣΕ πάλι η τρόικα, τρεις μάγοι με τα δώρα/ κρατούνε κι άλλους κεραυνούς να κάψουνε τη χώρα. Από τον «μαθητή» του μαντιναδολόγου μας, του Ηλία του Σταματάκη, τον συνταξιούχο δάσκαλο Γιάννη Μοσχονά, η μαντινάδα. Τα πάντα όλα, κατά που θα ’λεγε κι ο Αλέφαντος, δόθηκαν για να φτάσει, κύριε Γιάννη.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ κινητοποιήσεων αυτή που διανύουμε και στα Χανιά, όπως και σ’ όλη την Ελλάδα. Καθολικές οι διαμαρτυρίες. Ελλάς Ελλήνων καθολικώς διαμαρτυρομένων.

ΚΡΑΜΕΡ εναντίον Κράμερ! Συγγνώμη Αντιπρόεδρος εναντίον Αντιπροέδρου, ήθελα να πω. Με τον Πρόεδρο να νίπτει ως άλλος Πόντιος Πιλάτος τας χείρας του. Ακούς εκεί να μην πληρώνει, κατά δήλωσή του, το τέλος ακίνητης περιουσίας ο πολύς Θεόδωρος κι ας πάει ο επίσης πολύς Ευάγγελος να τον συλλάβει!

ΟΠΟΥ λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει. Στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη δεν ξημερώνει ποτέ. Δεν αναφέρομαι τόσο στο κοτέτσι της Ελλάδας, αλλά στο ευρωπαϊκό κοτέτσι. Το έλα να δεις γίνεται με τα κικιρίκου.

ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ! Ποιο Εφετείο; Ακρα του τάφου σιωπή. Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Φρέσκα κουλούρια.

ΕΔΩ ΤΑ ΚΑΛΑ ξύλα! Εδώ τα καλά λιόξυλα! Πάρε κόσμε! Τι πάει να πει, δεν έχετε σόμπα. Στη σόμπα θα κολλήσετε; Σιγά το πράμα! Σε κάθε 3 τόνους ξύλα που αγοράζετε δώρο μία ξυλόσομπα. Κι αν έχω ελιές να ξεριζώσω! Ο... ξυλάς!

«ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΗΣ τοκογλύφον, τρέμε! Ουδεμία πληγή δύναται να συγκριθεί με αυτόν. Αι επτά πληγαί της Αιγύπτου, κατέστρεψαν τα επ’ αυτής, αλλ’ αφήκαν την Αίγυπτον. Ο Θεός ελησμόνησε τον τοκογλύφον. Ούτος θα κατέτρωγε και αυτήν την Αίγυπτον και θα κατέπινε τον Νείλον διά να την χωνεύση». Από τη «Χρυσή Διαθήκη» του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΠΗΓΕ λέει, κατά δήλωσή της, και πήρε κυβάκια, κάρτες, παιχνίδια, χαρτόνια, εξωσχολικά βιβλία, γιατί πρωτάκια είναι αυτά, δεν φτάνει το ανύπαρκτο βιβλίο! Παρά το γεγονός, ότι όταν είδε τι λεφτά πήρε τον Οκτώβρη, πάλι κατά δήλωσή της, έπαθε πλάκα! Κουράγιο, Αννα! Στην Αννα τη δασκάλα αναφέρομαι.

ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ τα κρουαζιερόπλοια να μπαίνουν και να βγαίνουν στον κόλπο της Σούδας. Τι καλά να ’μπαιναν και να ’βγαιναν, εκτός απ’ τα επιβατηγά και τα ψαροκάικα, μόνο κρουαζιερόπλοια.

Ο ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ Ανδροκλείδης, αν και ανάπηρος στο ένα πόδι, ζήτησε να τον κατατάξουν ανάμεσα στους πολεμιστές. Οι υπεύθυνοι του είπαν ότι αυτό δεν γίνεται αφού είναι χωλός. Αυτός τότε τους είπε: «Καλά, πως πολεμά κανείς καλύτερα, όταν φεύγει ή όταν μένει στη θέση του;».

«Επίκεινται ώρες οδυνηρές/ αναπότρεπτα γεγονότα που πλησιάζουν/ με γοργό και ευκρινέστατο βήμα/ Ομως προς το παρόν λάμπει ο ήλιος/ ενός θεσπέσιου Σεπτεμβρίου,/ τον διαδέχονται διαυγείς συννεφιές/ Ημέρες και νύχτες μακάριες/ Ατάραχα, λοιπόν, ας αφήσουμε/ τα επικείμενα να επίκεινται».
Το ποίημα «Τα επικείμενα» του Φαίδρου Μπαρλά.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Xανιώτικα νέα (30. 09. 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου