Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ πρόβαλε, καινούργιος ήλιος βγαίνει/ κι ελπίζω το χαμόγελο στα χείλη σας να φέρνει. Καλημέρα, όλη μέρα και κάθε μέρα, Αρτεμις! Καλό μήνα σε όλες και σε όλους. Οκτώβρης από σήμερα.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΣΠΕΙΡΕΣ οκτώ σωρούς δεν έκανες! Η πρώτη παροιμία για τον Οκτώβρη που μου ’ρχεται στον νου. Ετσι και δεν σπείρεις τον Οκτώβρη, δεν πρόκειται να ’χεις πλούσια σοδιά, πάει να πει. Τώρα, βέβαια, δεν σπέρνουμε. Γι’ αυτό και δεν θερίζουμε... Τέλος πάντων.

ΑΓΙΟΔΗΜΗΤΡΗ Ή ΑΪΔΗΜΗΤΡΙΑΤΗ, αφού η πιο μεγάλη του γιορτή είναι του Αγίου Δημητρίου, αλλά και Σπαρτό, γιατί είναι ο μήνας που αρχίζει (άρχιζε) η σπορά, λέει (έλεγε) ο λαός μας τον Οκτώβρη. Πάνε αυτά. Τα έχει φάει προ πολλού η.... μαρμάγκα...

ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ κρύα και η γη περιμένει τη σιγανή και επίμονη βροχή για να μαλακώσει τον κόλπο της, που είναι κατάξερος απ’ το καλοκαιρινό λιοπύρι. Μέχρι και λιτανείες γίνονταν κάποτε, αν ο ουρανός αργούσε να στείλει το δώρο του.


ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΙΑΣΕ μα μένα δεν με νοιάζει/ εσένα έχω ήλιο μου και στην καρδιά μου λιάζει. Κάνει κρύο, καιρός για δύο! Αυτό φαίνεται είχε υπόψη του ο μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης κι έγραψε αυτήν τη μαντινάδα. Τι ανάγκη έχεις εσύ, Ηλία!

ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ δούμε αν κούτσα - κούτσα τον βγάλει τον μήνα η ελληνική οικονομία. Και καλά, άντε και τον έβγαλε τον Οκτώβρη, με τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη, τι γίνεται;

«ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΥ δόθηκε στην Ελλάδα, δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ’ αυτήν. Αντί να γίνουν επενδύσεις στην ύπαιθρο, να φτιαχτεί κάποια παραγωγή που να μην βασίζεται στον τουρισμό, να χτιστεί κράτος πρόνοιας και να γεμίσει ο λαός αισιοδοξία, περικόπτονται τα εισοδήματα του κόσμου».

Ηρθε, εΙδε και έγραψε πώς είναι να είσαι Ελληνας η σουηδέζα Κάισα Εκμαν. Ενα απόσπασμα από το άρθρο της, που δημοσιεύθηκε στη σουηδική εφημερίδα «Da gens Nyheret» (8 Αυγ. τ.ε.) και κυκλοφορήθηκε ευρύτατα σε μετάφραση στο διαδίκτυο, το παραπάνω «πεταχτό».

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΙΟΛΑΣ 9 μήνες (αύριο το 9μηνο μνημόσυνό σου στον Τίμιο Σταυρό) απ’ το φευγιό σου για το άλλο ημισφαίριο της ζωής, μάνα! Δεν σου ’χω κανένα παράπονο. Ερχεσαι συχνά και μ’ επισκέπτεσαι στον ύπνο μου. Είμαι καλά, παιδί μου, με διαβεβαιώνεις!

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ Καμβύσης, επειδή έκρινε ότι κάποιος δικαστής είχε εκδόσει άδικες αποφάσεις, διέταξε να τον γδάρουν ζωντανό. Το δέρμα του, με διαταγή του βασιλιά, τοποθετήθηκε στις έδρες πάνω στις οποίες έπρεπε να κάθονται οι δικαστές που θα δίκαζαν στο εξής. Ετσι δεν θα ξεχνούσαν ποια θα ήταν η τιμωρία τους σε περίπτωση που οι αποφάσεις τους θα ήταν άδικες και δεν θα δίκαζαν με κριτήριο τη δικαιοσύνη. Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της ιστορίας» (εκδόσεις Σαββάλας).

«Τα χαλκώματα αγοράζει/ και τα φύλλα όλα σκεπάζει./ Με τον σάκο του στον ώμο/ τριγυρίζει μες στον δρόμο./ Οπου Οκτώβρης κι αν αγγίζει/ το τοπίο κοκκινίζει./ Ως και τ’ Αη - Δημήτρη το άτι/ από μπρούντζο ένα κομμάτι./ Στα χρυσάνθεμα πατάει,/ βρέχει, αστράφτει όπου περνάει./ Με την πρώτη ανατριχίλα/ πέφτουν χάλκινα τα φύλλα».
Το ποίημα «Οκτώβριος» της Ρένας Καρθαίου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (01.10. 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου