Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΑΙ ΜΕΘΥΣΤΗ λένε τον Άι-Γιώργη, τα εγκαίνια του ναού του οποίου στη Λύδδα και την κατάθεση σ' αυτόν του λειψάνου του, γιορτάζουμε σήμερα. Προφανώς γιατί σήμερα, κατ' έθιμον, δοκιμάζουμε τα καινούργια κρασιά και δοκιμάζοντάς τα μεθάμε.
ΣΤΟ ΝΙΠΠΟΣ, πάντως, τον Άι-Γιώργη που γιορτάζει σήμερα τον λέμε, εκτός από Μεθυστή, Δαφνίτη, γιατί το εκκλησάκι του, που βρίσκεται στις πέρα Κατούνες, είναι χωμένο μέσα σ’ ένα μικρό δαφνοδάσος. Αλλο πράγμα το πανηγύρι του κι αποσπέρας και την ημέρα της Χάρης του.
ΒΙΟΣ ΑΝΕΟΡΤΑΣΤΟΣ μακρά οδός απανδόχευτος. Αν η ρήση αυτή ίσχυε μια φορά μέχρι χθες, ισχύει δυο φορές σήμερα που τα πράγματα πάνε απ' το κακό στο χειρότερο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ της επίσκεψής μας (με την ευθύνη της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου) τον Αύγουστο, ο ναός του Αγίου Γεωργίου, όπου και ο τάφος του, στη Λύδδα, μια πόλη στην περιοχή του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ. Σε πολλή μεγάλη υπόληψη τον έχουν οι Μουσουλμάνοι, εδώ, μας είπαν. Και γιατί είναι ντόπιος, αλλά και γιατί είναι λεβέντης και φορά άρματα. Άι -Γιώργη βοήθα μας!
ΑΛΛΟ ΠΑΛΙ και τούτο με το δημοψήφισμα! Δεν κάνουμε πρώτα δημοψήφισμα, αν θέλουμε το συγκεκριμένο δημοψήφισμα, λέω εγώ...
ΚΑΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Βενιζέλος έπαιρνε ρίσκα. Λελογισμένα, ωστόσο. Αφού πρώτα είχε δέσει τον γάιδαρό του. Από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο η παρέμβαση.
«ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ μας πείσουν ότι η χώρα θα προοδεύσει, άσχετα αν την ίδια ώρα μεγάλο μέρος των πολιτών της θα βρεθεί στα όρια της ανέχειας». Από την επιστολή, που υπογράφουν 6 παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και εξ οικείων τα βέλη... Οχι τόσο φαρμακερά, πάντως.
ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ, 50 περίπου χρονών. Εχει να σταυρώσει μεροκάματο εδώ και οχτώ περίπου μήνες. «Ντρέπομαι να μου δίνει χαρτζιλίκι η γυναίκα μου για να πιω καφέ», μου είπε, όταν τον ρώτησα πώς πάει. Ενας ακόμα μετανάστης στη χώρα του.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Και από τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων. Υπάρχει ελπίς. Οσο ξαναβρίσκουμε τις πεταμένες στα άχρηστα ωραίες λέξεις και τις γράφουμε στις σημαίες μας...
ΕΚΕΙ - ΕΚΕΙ στην Α' Εθνική/ εκεί είναι η θέση σου λένε οι Κρητικοί! Μετά τον ΟΦΗ και τον Εργοτέλη, γιατί όχι και ο Πλατανιάς! Εντάξει μην πάρουν και τα μυαλά μας αέρα, επειδή η χανιώτικη ομάδα νίκησε και μάλιστα εκτός έδρας την Παναχαϊκή στην παρθενική της εμφάνιση στη Β' Εθνική. Οσο να 'ναι, όμως, τη νίκη αυτή την καταχαρήκαμε!
ΟΤΑΝ ΤΟ 431 π.Χ. οι Σπαρτιάτες με τους συμμάχους τους εισέβαλαν στην Αττική, έστειλαν στους Αθηναίους τον Μελήσσιπο με σκοπό να βολιδοσκοπήσουν τους Αθηναίους μήπως είχαν γίνει πιο υποχωρητικοί τώρα που έβλεπαν ότι ο πόλεμος ήταν επί θύραις. Οι Αθηναίοι, όμως, δεν ήθελαν ούτε ν' ακούσουν τον απεσταλμένο και τον έδιωξαν από την πόλη με συνοδεία, ώστε να αποφύγουν τυχόν συνεννόησή του με τους ολιγαρχικούς. Οταν αυτός έφτασε στα σύνορα της Αττικής και επρόκειτο να συνεχίσει τον δρόμο του χωρίς τους Αθηναίους συνοδούς, είπε μόνο αυτά τα προφητικά λόγια: «Αυτή η μέρα θα αποδειχθεί αρχή μεγάλων συμφορών για τους Ελληνες». Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της Ιστορίας» (εκδ. Σαββάλας).

«Το μικρό μου παιδί/ σοβαρή αταξία έκανε πάλι./ Στο πεζούλι του σύμπαντος σκαρφάλωσε,/ σκούντησε με το χέρι του/ το κρεμασμένο/ στον τοίχο τ’ ουρανού/ κόκκινο πιάτο/ κι έχυσε όλο το φως επάνω του./ Ο Θεός απόρησε/ που είδε τον ήλιο/ ντυμένο ρούχα παιδικά/ να κατεβαίνει τρέχοντας/ της φαντασίας μου τη σκάλα/ και να ’ρχεται σε μένα./ Κι εγώ κάθομαι τώρα/ και μαλώνω αυστηρά/ το μικρό μου παιδί/ ενώ κλέβω κρυφά/ τον χυμένο επάνω του ήλιο».
Το ποίημα «Το μικρό μου παιδί» της Κικής Δημουλά.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (03.11.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου