Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΙΝΑΙ ΦΡΙΚΤΟΤΑΤΟΙ εχθροί οι Ρωμαίοι! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, Ποιητή! Το θέμα, όμως, είναι τι κάνουμε κι εμείς... οι Καππαδόκες...
ΑΠΟ ΤΟΝ Παπαδήμο μας λέγανε οι πληροφορίες ότι άρχισαν στον Παπαδήμο κατέληξαν. Αφού έγιναν τα που έγιναν Πέμπτη 12.05 μ. Οι πολιτικοί αρχηγοί είναι, ωστόσο, ακόμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Σιγά που θα περιμένω κι άλλο, για ν’ αρχίσω να γράφω «τα πεταχτά». Πρέπει να τελειώσω γρήγορα το γράψιμο για να φύγω στο Νίππος.
ΚΑΙ ΚΑΛΑ, άντε και συμφώνησαν ν’ αναλάβει πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος. Αντε και του έδωσε την εντολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αντε και την αποδέχτηκε, αφού είχε κουβεντιάσει με τους Παπανδρέου και Σαμαρά. ...Είναι μακρύς - μακρύς ο δρόμος να σχηματίσει κυβέρνηση. Ή μήπως τα ’χουν βρει γιατί όλα ήταν κανονισμένα; Οψόμεθα.
«ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΕ μου λαέ, καλέ κι αγαπημένε/ πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε!». Στους στίχους του Εθνικού μας Ποιητή, του Διονυσίου Σολωμού, ο νους μου.
«Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ πρότεινε την ορντινάτσα του για πρωθυπουργό. Ο Σαμαράς το δέχτηκε για να τους εκθέσει. Μήπως τους νοιάζει η χώρα; Το προσωπικό τους πρόβλημα και τα γκάλοπ τους απασχολούν. Η χώρα γελοιοποιείται καθημερινά και εμάς το πρόβλημά μας το κάνουν συνεχώς βαρύτερο. Να πάνε σπίτια τους όλοι». Τα που έγραψε ο Μιχάλης Ανδριανάκης στη σελίδα του προχθές στο φέισμπουκ. Υπάρχει κανένας μη αγανακτισμένος με το πολιτικό σύστημα;
ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ το ξεχάσω. Σημαδιακή μέρα σήμερα. 11 Νοεμβρίου 2011, μην ξεχνιόμαστε. Εξι άσοι (11.11.11) ανά δυάδες στη σειρά. Καλό είναι αυτό ή κακό; Ή μήπως είναι αδιάφορο; Σιγά που ο ουρανός λαμβάνει υπόψη του τα που κατεβάζει η κούτρα της γης!
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ η προσέλευση για την έκτακτη εισφορά στις Εφορίες, διαβάζω στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μας. Και τι έγινε πως ήταν η τελευταία ημέρα της προθεσμίας για τη β’ δόση χθες (προχθές;). Σιγά τα λάχανα!
ΑΠΟ ΚΛΕΨΙΕΣ και ληστείες να φάνε και οι κότες! Τελευταία έκαναν την εμφάνισή τους και κλεφτοκοτάδες. Για κουνελοπνίχτες, ωστόσο, δεν άκουσα. Είναι δύσκολο να πνίγει κανείς το κουνέλι...
ΤΑ ΝΕΑ τα Χανιώτικα με στίχους πλημμυρίζουν/ ευχαριστώ τους ποιητές για ό,τι μας χαρίζουν. Από τον Ηλία Σταματάκη. Και μεις ευχαριστούμε σε Ηλία Σταματάκη/ που ’ναι οι μαντινάδες σου γραμμένες με μεράκι. Ενας εκ των ποιητών.
ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ η ισχυρότερη κοινωνική τάξη ήταν η τάξη των ιερέων. Οταν λοιπόν οι ιερείς το αποφάσιζαν, έστελναν στον βασιλιά έναν αγγελιοφόρο και του έδιναν την εντολή να πεθάνει. Υποστήριζαν ότι είχαν λάβει αυτήν την εντολή από τους θεούς και επομένως κανένας θνητός δεν μπορούσε να την παραβεί. Οταν, όμως, βασιλιάς των Αιθιόπων ήταν ο Εργαμένης, που είχε λάβει ελληνική παιδεία και είχε συνεπώς εντρυφήσει στην ελληνική φιλοσοφία, όχι μόνο περιφρόνησε την εντολή, αλλά πήγε με τον στρατό του στον ναό, που ήταν κατασκευασμένος από χρυσάφι και κατέσφαξε τους ιερείς. Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της Ιστορίας» (Εκδόσεις «Σαββάλας»).
«Αδημονεί ο Φερνάζης. Ατυχία!/ Εκεί που το είχε θετικό με τον Δαρείο/ ν’ αναδειχθεί, και τους επικριτάς του,/ τους φθονερούς, τελειωτικά ν’ αποστομώσει./ Τι αναβολή, τι αναβολή στα σχέδιά του./ Και να ’ταν μόνο αναβολή, πάλι καλά./ Αλλά να δούμε αν έχουμε κι ασφάλεια/ στην Αμισό. Δεν είναι πολιτεία εκτάκτως οχυρή./ Είναι φρικτότατοι εχθροί οι Ρωμαίοι./ Μπορούμε να τα βγάλουμε μ’ αυτούς,/ οι Καππαδόκες; Γένεται ποτέ».
Από το ποίημα «Ο Δαρείος» του Κ.Π. Καβάφη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (11.11.11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου