Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΑΥΤΗ Η χώρα, Τόμας, είναι σε διάλυση. Τα μαντριά καήκανε και τα πρόβατα είναι σκόρπια εδώ κι εκεί. Καλός λύκος είναι ο έξυπνος λύκος. Τώρα είναι η ευκαιρία μας, Τόμας...». Από το βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού «Η αηδονόπιτα».
ΓΙΑ ΤΗΝ επαναστατημένη Ελλάδα, μετά την έξοδο του Μεσολογγιού, ο λόγος, στο παραπάνω «πεταχτό». Δεν ξέρω γιατί, όταν διάβασα το συγκεκριμένο απόσπασμα, ήρθε στον νου μου η σημερινή Ελλάδα και ελάχιστα παραλλαγμένη η γνωστή ευαγγελική ρήση: «Διαμερίσαντα τα ιμάτιά της εαυτοίς και επί τον ιματισμόν των έβαλον κλήρον».
ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ τέλος της Ευρώπης έρχεται εάν επιστρέψουμε στη δραχμή, σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς... Ε, ρε τι κάνεις φουκαρά, Ρωμιέ, με το ευρουδάκι σου! Από τον «βοριά» στη στήλη του «9 μποφόρ» (εφ. «Χριστιανική», Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011) το σχόλιο.
Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση της συμπολίτευσης. Η αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση. Η συμπολίτευση της αντιπολίτευσης. Η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Καλά ξεμπερδέματα.
ΔΩΔΕΚΑ ΟΙ νοματαίοι, δεκατρείς καπεταναίοι! Σωστό. Ο... πάσα ένας μπορεί να γίνει αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ. Διορθώνω.. Ο... πάσα ένας μπορεί να δηλώνει υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ούτε την τσόχα θα χάσει ούτε τα ραφτικά...
ΟΛΑ ΤΑ καλά παιδιά/ παίζουνε στον Πλατανιά! Το λέει και το τραγούδι, κοινή, ωστόσο, η διαπίστωση, ύστερα και από τη νίκη του στον αγώνα με τον Θρασύβουλο, που τον έφερε στην κορυφή της βαθμολογίας της Β' Εθνικής. Και βέβαια, ήμουν εκεί. Μαζί - μαζί - μαζί/ και στην Α' Εθνική!
ΝΩΡΙΣ, ΦΙΛΕ, το σκέφτηκες, γιατί 'σαι και κοπέλι/ κουράγιο θέλει η ζωή, μα κι ο Θεός να θέλει. Συνέχεια δίνει στη μαντινάδα του Ηλία Σταματάκη, που μπήκε στα «πεταχτά» της προηγούμενης Πέμπτης (17 Νοεμβρίου), ένας απ' τους θαμώνες του καφενείου που συχνάζει, ο συντ. δάσκαλος Γιάννης Μοσχονάς. Πάμε γι' άλλα Ηλία!
ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ δώρα για τα ονομαστήριά του (23 Νοεμβρίου του Αγίου Αμφιλόχιου), ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος Ανδρονικάκης. Ούτε επισκέψεις δέχτηκε στο Επισκοπείο, ούτε τραπέζι έκανε. Δέχτηκε, όμως, και δέχεται προσφορές αγάπης για το Αννουσάκειο Ιδρυμα, που αυτόν τον καιρό, εκτός των άλλων, προσφέρει 1.500 μερίδες φαγητού την εβδομάδα σε ανθρώπους (άπορους, μετανάστες κ.λπ.) που έχουν ανάγκη. Φετινοί του καλεσμένοι οι τρόφιμοι του Αννουσάκειου. Σ' αυτούς παρέθεσε γεύμα αγάπης το μεσημέρι της εορτής. Χρόνια πολλά, Σεβασμιώτατε! Πάντα στον δρόμο που χάραξε ο Παππούς!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΕΒΑΝΤΗ, Βρυξέλλες: Πάντα διαβάζω με ξεχωριστό ενδιαφέρον τα σχετικά με την «Προστασία του Πολίτη και την Καθημερινότητα», Παναγιώτη. Το προτελευταίο, ωστόσο, με τίτλο «Ελαιοσυγκομιδή με ασφάλεια», το 'χω μάθει σχεδόν, που λέει ο λόγος, απ' έξω. Οσονούπω βγαίνω στις ελιές και πρέπει να θυμούμαι όλα όσα γράφεις για τις πιθανές αιτίες ατυχήματος. Εχουνε περάσει και τα χρόνια.
ΕΝΑΣ ΑΠ' ΤΟΥΣ κόλακες (είχε και τέτοιους) στην αυλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν και ο Νικησίας. Κάποτε που είδε να τσιμπούν τον βασιλιά μύγες του είπε: «Αυτές οι μύγες που γεύτηκαν, βασιλιά μου, το αίμα σου θα κυριαρχήσουν πάνω σε όλες τις άλλες μύγες». Μια άλλη φορά που τον είδε να μορφάζει απ' τους πόνους λόγω ενός φαρμάκου που είχε πάρει του είπε: «Αφού και 'σεις οι θεοί παθαίνετε τέτοια, τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι κοινοί θνητοί;».
«Βάλε φτερά, αδερφέ μου, στις πλάτες σου·/ να βάλω/ να πετάξουμε μαζί/ σαν περιστέρια./ Κάπου υπάρχει και για μας η αυλή του Θεού/ Κάπου μπορεί η φαντασία μας να γιορτάσει/ [...]».
Από το ποίημα «Ικάρεια λύση» του Αυρήλιου Ευστρατιάδη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου