Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΠΛΑΚΑ - ΠΛΑΚΑ φάγαμε τα ένδεκα δωδέκατα αυτής της τόσο δύσκολης χρονιάς. Βέβαια πίσω έχει η αχλάδα την ουρά και ουδένα προ του τέλους μακάριζε. Εν πάση περιπτώσει και εν περιπτώσει πάση. Και για να ξορκίσουμε το κακό και από συνήθεια, ας πούμε καλό μήνα να ’χουμε και με το καλό να μας βγει τούτος ο χρόνος για να ’ρθει ο επόμενος.
ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ, ωστόσο, λίγο στον Δεκέμβρη για να τον δούμε κατ’ αρχήν ολίγον λαογραφικά. Χιόνι του Δεκεμβρίου, χρυσάφι του καλοκαιριού, λέει (έλεγε) ο λαός μας. Κι αυτό γιατί αν ο χειμώνας είναι βαρύς, έχει χιόνια και κρύα, ούτε οι βοσκοί ούτε οι γεωργοί παραπονιούνται (παραπονούνταν). Πάντως, του Δεκέμβρη ημέρα/ καλημέρα - καλησπέρα. Ωσπου να ξημερώσει, βραδιάζει.
ΟΧΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ τα Νικολοβάρβαρα ούτε για τα Χριστούγεννα θα γράψω. Θ’ αναφερθώ, ωστόσο, στην Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα που έγινε σαν σήμερα πριν από 98 χρόνια.
Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ και η πανήγυρις των πανηγύρεων ήταν εκείνη η ημέρα, 1 Δεκεμβρίου 1913, για την Κρήτη. Πατείς με πατώ σε ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στα Χανιά για να ζήσει την πραγματοποίηση του ονείρου, μετά από εφτά αιώνες δουλείας...
«ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ, όχι μόνον οι πολεμισταί των Λευκών Ορέων, αλλ’ όλοι οι Ελληνες της μείζονος Ελλάδος θα παραστούν νοερώς εις την συγκινητικωτάτην τελετήν του Φιρκά», έγραψε στις 28 Νοεμβρίου 1913, η εφημ. «Νέα Ημέρα» της Τεργέστης. Στην ύψωση της ελληνικής σημαίας. Σήμερα όλα τα θεωρούμε δεδομένα...
ΠΟΛΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ στην παρουσίαση του λευκώματος «Ειρηναίος Γαλανάκης. Αείφωτος Πορεία» (έκδοση της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου) που έγινε τις προάλλες (Δευτέρα 28 Νοεμβρίου) στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Το όνομα του παππού παραμένει πάντα σύμβολο, πρότυπο. Κι αν τα έχουμε ανάγκη, ιδιαίτερα, σήμερα! Στάθηκε πολύ σ’ αυτό, στον χαιρετισμό του, ο διάδοχός του στον επισκοπικό θρόνο μητροπολίτης Αμφιλόχιος, όπως και όλοι οι ομιλητές, άλλωστε. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ φανερή η απουσία του, παρατήρησε, εξάλλου, ο συντονιστής της όλης εκδήλωσης, γνωστός τοις πάσι Κισαμίτης, Δημήτρης Καμπουράκης.
Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙ πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου, μεγάλη γενική απεργία σήμερα. Εκ του κατά λαόν ευαγγελίου το ανάγνωσμα... Επεται συνέχεια.
ΠΩΣ ΕΧΩ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ’βαλαν χαράτσι να πληρώνω/ και μου θυμίζουν την Τουρκιά, πώς να τους καμαρώνω; Κι αν εκφράζει το δημόσιο αίσθημα μ’ αυτήν του τη μαντινάδα ο Ηλίας ο Σταματάκης!
ΥΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ τον Αγροτικό Αστέρα ο Α.Ο. Πλατανιάς ετοιμάζεται... να καθαρίσει την Κυριακή που μας έρχεται, εντός έδρας, και τον Φωκικό. Πάμε δυνατά! Α.Ο. Πλατανιάς, σώμα και ψυχή/ Α.Ο. Πλατανιάς, μια ζωή μαζί!
«ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΚΑΙ οι παπάδες ψέλνουν· ο χορός των ψαλτάδων τους ακολουθεί... 'Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια...'. Ο γερω - Μάντακας παίρνει από το χέρι του βασιλέα τη σημαία, τραβάει το σχοινί όπου ήταν περασμένη και η γαλανόλευκη ανεβαίνει και κυματίζει στην άκρη του κονταριού. Τα κανόνια των πολεμικών βροντούν, οι μουσικές σκορπίζουν θριαμβευτικούς σκοπούς και ο γερω - Χατζημιχάλης με τον Μάντακα μουρμουρίζουν: 'Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα!'». (Ηλ. Π. Βουτιερίδης, περιοδ. «Παναθήναια», τευχ. 315).
«Ξυπνήστε! στες ψηλές κορφές του γερω - Ψηλορείτη/ που κυματίζει χαρωπή η γαλανή σημασία/ ’κει που με νέφη χαιρετά ο ουρανός την Κρήτη/ σταθείτε, παλικάρια μου, περήφανα, γενναία./ Και ’κει μέσ’ απ’ των σύννεφων την άφθαστη λαμπράδα/ δέστε ότι ποθήσατε τόσων καιρών ελπίδες/ την Κρήτη την πολύπαθη στην αγκαλιά της Ελλάδας/ κι από ψηλά τες ραίνουνε της δόξας οι αχτίδες».
Από το ποίημα της Κατίνας Νιωτάκη «Στην Ενωση της Κρήτης».

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου