Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
KAΘΑΡΟΣ ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Η πρώτη σκέψη που κάνω, ενώ αρχίζω να γράφω τη στήλη, μην βλέποντας ούτε ίχνος από σύννεφα στον ουρανό. Προσγειώνομαι γρήγορα. Χειμώνας (και τι χειμώνας!) είναι. Πολύ θέλει να πλακώσουν τα σύννεφα και ν? αρχίσουν τ? αστραπόβροντα;
ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει και εν περιπτώσει πάση (πολύ χρησιμοποιώ αυτήν τη φράση τελευταία, ε;) ήθελε ο Θεός κι επέτρεψε ο καιρός ν? απομαζώξω. Αν λογαριάσω τα μεροκάματά μου, γύρω στα 4 ευρώ πλερώνω το λάδι που έβγαλα. Ισα - ίσα το γεμεκλίκι.
ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση για να εξηγήσω τι πάει η λέξη «γεμεκλίκι», που τη χρησιμοποίησα και προ ημερών. Πολλοί είναι αυτοί που δεν την έχουν ακουστά, αν κρίνω απ? τα τηλεφωνήματα που δέχτηκα. «Γεμεκλίκι», λοιπόν, όπως γράφει ο ειδικός του είδους, Αντώνης Ξανθινάκης, στο «Λεξικό» του, σημαίνει ποσότητα λαδιού (κυρίως) ή άλλου προϊόντος, αρκετή, για να συντηρηθεί κάποιος για ένα έτος. Απ? το τουρκικό yemeklik= κατάλληλος για φαγητό, ο εδώδιμος. Κλείνω την παρένθεση.
ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟΣ με βαριά σύννεφα ο ουρανός της Ευρώπης. Κατά νότο μεριά επιδιώκουν να τα διώξουν οι Μερκελο-Σαρκοζήδες. Στην Ελλάδα, κατ? αρχήν, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία στη συνέχεια. Να γλυτώσουν αυτοί και να την πλερώσουν οι παρακατιανοί...
ΑΛΛΗ ΜΙΑ Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αλλη μια προσπάθεια, λέει, για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Αλλη μια τρύπα στο νερό; Εγώ να το βάλω το ερωτηματικό, το ευρωπαϊκό νερό είναι, πάντως συνηθισμένο από τρύπες.
ΣΕ ΡΟΛΟ Πύρρου Δήμα ο Λουκάς Παπαδήμος. Ολα τα βάρη αυτός πρέπει να τα σηκώσει καθώς ο ένας ξε-σωμαρίζει από τη μια μεριά και ο άλλος ξε-σαμαρίζει απ? την άλλη.
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ του Νομού μας έχουν θέρμανση. Αυτό κι αν είναι είδηση, κύριε διευθυντά! Εκεί φτάσαμε...
ΤΡΕΧΕΙ νερό στον ποταμό και πάρε το σταμνί σου... Να τον αλλάξω κατά το ήμισυ τούτον τον στίχο της γνωστής μαντινάδας. Τρέχει νερό στον ποταμό, να μην πηγαίνει τζάμπα... Εσπερίδα για το υδάτινο δυναμικό του Αποκόρωνα στις Βρύσες απόψε.
ΚΑΝΑΚΗ μου σ? ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια/ αλλά και τα βιβλία σου αξίζουνε ανώγεια! Αμεση... μαντιναδοαπάντηση του Ηλία του Σταματάκη, στα που έγραψε γι? αυτόν (βλ. χθεσινά «πεταχτά») ο Κανάκης Γερωνυμάκης. Μαντιναδοπόλεμος με την καλή έννοια.
ΒΑΣΙΛΗ Γ. Χαρωνιτη, Χανιά: Ο καθείς και τα όπλα του, ο καθείς και η προσφορά του! Το όπλο το δικό σου η πένα σου, η προσφορά η δική σου, τα βιβλία σου. Με αφορμή την έκδοση της τελευταίας δουλειάς σου «Από τη Γέννα του Χριστού ως την Ανάστασή Του», που περιλαμβάνει θρύλους και παραδόσεις για τον Χριστό και την Παναγία, σε βιβλίο (Εκδοση του Ενοριακού Φιλανθρωπικού Συλλόγου Αγίας Αικατερίνης «Η Σιναΐτισσα κερά») η αναφορά. Σ? ευχαριστώ θερμά που μου το έστειλες, όπως και για τη θερμή αφιέρωση.
ΟΤΑΝ Ο Βενιζελος περνούσε απ? την οδό Χάληδων, κρατώντας τη δικηγορική του τσάντα, του άρεσε να πειράζει τον δερματέμπορο Φίλιππο Κιουρτσιδάκη, αν και ήξερε ότι ήταν πολιτικά αντίπαλός του. «Πώς πάνε τα νιάτα;», τον ρωτούσε. «Κακά και ψυχρά, γεράματα», του απαντούσε. Και ο Βενιζέλος για να τον συγχύσει: «Επόμενο Φιλιππάκη, επόμενο γερατειά». (Πηγή Σταμ. Αποστολάκη «Λαογραφικά Μελετήματα για τον Ελευθ. Κ. Βενιζέλο»).
«[...] Οσο μεγαλώνω/ δεν μου αρκεί να γράφω στίχους/ που να υμνούν με ωραίες ρίμες/ το ουρανί και το πορφυρό του έρωτα/ Γιατί τώρα,/ ένα πιο πονεμένο κόκκινο/ αναστατώνει τη φλέβα./ Ενα πιο διάφανο λευκό/ γυμνώνει την ηδονή/ Ενα πιο βαθύ μπλε/ με ταξιδεύει στις αβύσσους/ κι ένα κίτρινο αστραπή/ μου ζωγραφίζει φωτοστέφανα/ για τους ταπεινούς και τους αγίους[...]».
Από το ποίημα «Κράτησε τον λυγμό μέχρι να γίνει φως» της Λέτας Κουτσοχέρα.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (09.12.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου