Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΤΟ ΕΘΝΟΣ να λυπάστε αν... Το έθνος να λυπάστε που... Το όποιο έθνος κι όχι μόνο το ελληνικό, όμως, εμείς Ελληνες είμαστε, το ελληνικό έθνος πρέπει να λυπούμαστε. Αν... Που... Προφητικός ο μεγάλος Λιβανέζος ποιητής Χαλίλ Γκιμπράν. Ανάμεσα στ' αριστουργήματά του και το έργο «Ο κήπος του Προφήτη» που βγήκε για πρώτη φορά σε βιβλίο το 1923.
«ΑΚΡΟΒΑΤΟΥΜΕ ΚΑΙ γρικάς απ' όλους δεν βαριέσαι/ θαρρώ μωραίνει Κύριος ον βούλετ' απωλέσαι». Ο κόσμος καίγεται κι εμείς χτενιζόμαστε. Ενα απ' όσα μας λέει σ' αυτήν τη μαντινάδα του ο «Εννιαχωριανός». Να 'σαι καλά, Γιάννη Μαλαξιανάκη! Πάντα καλοδεχούμενες οι μαντινάδες σου.
ΑΥΤΟ ΚΙ είναι σίριαλ! Οχι δεν μιλώ γι' αυτό της εκταμίευσης της 5ης δόσης. Αυτό πάει, τελείωσε. Στο σίριαλ της εκταμίευσης της επόμενης, της 6ης δόσης, αναφέρομαι. Επεισόδιο πρώτο. Η τρόικα είναι πάλι εδώ. Εδώ και ο Τσαρλς Νταλάρα με τη συνοδεία του.
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΝ οι φίλοι μας, οι φίλοι οι γ' εδικοί μας/ κι αν δεν χωρούν στο σπίτι μας πάνω στην κεφαλή μας! Σιγά μην την έγραψα τούτη τη μαντινάδα για τους τροϊκανούς και για τον επικεφαλής του τραπεζικού λόμπι. Κάποιους φίλους, που είχαμε φιλοξενούμενους το καλοκαίρι και με τους οποίους μιλήσαμε τηλεφωνικά προχθές, αφορά.
ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ τα ρέστα, διεκδικώντας εκατομμύρια σε αναδρομικά πρώην βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων. Τα γρόσα, τα γρόσα, τον Χριστό επαραδώσα...
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ συσσίτια. Η Ελλάδα της δεκαετίας του 1950 είναι εδώ. Λίγο ακόμα και θα ζητήσουμε να μας στείλουν γαλόσκονη. Αν είναι δυνατόν!
ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ δεκατρείς σήμερα, μόλις το πρόσεξα. Τι το 'θελα! Λέτε να κολλήσει το μολύβι και να μη θέλει να προχωρήσει παρακάτω; Α μπα! Ετσι και περάσω τη μέση, τα πράγματα απλουστεύονται. Κι αν μείνει καμιά τρύπα, ας είναι καλά η φίλη μου η Δανάη. Αυτή μου χάρισε πριν από δυο χρόνια τη «Χρυσή Διαθήκη» του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
«ΑΠΟΦΕΥΓΕ ΟΡΝΙΘΑ την οποίαν δεν αγαπάς· ουδέν ανιαρώτερον από την αφοσίωσιν και από τα κακαρίσματά της». Από το προαναφερθέν βιβλίο.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΣΑΜΟΥ και Σελίνου Αμφιλόχιο Ανδρονικάκη: Συλλεκτικό το ιδιαίτερα επιμελημένο Εορτολόγιο έτους 2012 της Μητρόπολής σας. Ενας μικρός τόμος αφιερωμένος «εις το Μέγα της Ιεροσύνης Μυστήριον και εις τον Ιερόν Κλήρον της Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου». Σας ευχαριστώ πολύ και γιατί με συμπεριελάβατε στους αποδέκτες του και για τα «αγαπητικά» λόγια σας. Σας εύχομαι καλές γιορτές και να συνεχίσετε την πολύκαρπη - καλλίκαρπη πορεία που ξεκινήσατε στα βήματα του Μεγάλου Ειρηναίου!
Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ κάποτε, που είχε πάει στην Ολυμπία για τους ομώνυμους αγώνες, παρατήρησε ότι κάποιοι νεαροί Ροδίτες ήταν ντυμένοι με μεγάλη πολυτέλεια και σχολίασε: «Αυτό που βλέπω είναι μεγάλη αρρώστια και μάλιστα μεταδοτική». Μετά από λίγο συνάντησε κάποιους Σπαρτιάτες ρακένδυτους και βρόμικους και είπε: «Κι αυτή η ίδια αρρώστια είναι με των Ροδίων, αλλά σε άλλη εκδοχή». Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της Ιστορίας» (εκδόσεις «Σαββάλας»).
«Το έθνος να λυπάστε/ αν φορεί ένδυμα που δεν το ύφανε./ Ψωμί αν τρώει αλλά όχι από τη σοδειά του./ Κρασί αν πίνει αλλά όχι από το πατητήρι του./ Το έθνος να λυπάστε/ που δεν υψώνει τη φωνή παρά μονάχα στην πομπή της κηδείας./ Που δεν συμφιλιώνεται παρά μονάχα μες στα ερείπιά του./ Που δεν επαναστατεί παρά μονάχα σαν βρεθεί ο λαιμός του ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα./ Το έθνος να λυπάστε/ που έχει αλεπού για πολιτικό,/ απατεώνα για φιλόσοφο/ μπαλώματα και απομιμήσεις είναι η τέχνη του./ Το έθνος να λυπάστε/ που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους».
Από τον «Κήπο του Προφήτη» του Χαλίλ Γκιμπράν.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (13.12.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου