Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

«ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ πως δεν βοήθησα ποτέ τον ήλιο ν’ ανατείλει, μου φτάνει όμως, που ήμουν παρών, όταν το έκανε» H.D. Thoreau, «Η ζωή στο δάσος» (Μτφ. Βασίλης Αθανασιάδης).
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ παρόντες στην ανατολή του ήλιου. Στο ξεκίνημα της καινούργιας, της όποιας καινούργιας, μέρας! Μια απόφαση είναι.
ΝΑ ΣΤΟΛΙΣΕΙ ή να μη στολίσει χριστουγεννιάτικο δέντρο εφέτος στο σπίτι της; Ολα γύρω της φώναζαν να μη στολίσει. Ενας μικρός ψίθυρος, ωστόσο, κρυμμένος σε κάποια πτυχή της καρδιάς της, επέμενε ότι έπρεπε να στολίσει. Αγνόησε όλες τις φωνές κι έκανε αυτό που της υπαγόρευσε ο ψίθυρος...
ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ νέα εισπρακτικά μέτρα! Δεν θα πάρουμε νέα εισπρακτικά μέτρα. Δεν θα πάρουμε νέα εισπρακτικά μέτρα. Εάν και εφόσον... Εάν και εφόσον... Εάν και εφόσον ο ουρανός αρχίσει να βρέχει ευρώ μέχρι να καλυφθεί η μαύρη τρύπα.
Η ΑΓΟΡΑ έχει στεγνώσει, η ανεργία έχει εκτοξευτεί στα ύψη, οι διαρροές καταθέσεων στο εξωτερικό συνεχίζονται και οι πρώην βουλευτές επιμένουν να ζητούν τα δεδουλευμένα τους. Στον... παύλο τους το μυαλό τους αυτοί.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πολιτικοί, οι πιο πολλοί βεβαίως,/ έχουν παρά με την ουρά κι η χώρα μας το χρέος. Από τον Εννιαχωριανό (τον Γιάννη Μαλαξιανάκη), σε μαντινάδα, η διαπίστωση. Στον παλμό της επικαιρότητας.
ΠΙΟ ΦΤΗΝΟ ακόμα κι απ’ το εμφιαλωμένο νερό πάει να γίνει το λάδι. Τι κρίμα που ούτε το λάδι πίνεται αντί για νερό ούτε μόνο με νερό μαγειρεύουμε.
ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΙ τιμές στην αγορά των Χανίων, διαβάζω στην πρώτη σελίδα του χθεσινού φύλλου της εφημερίδας μας. Αν ήταν σταθεροί και οι μισθοί και όχι κουτσουρεμένοι...
ΠΟΝΟΣ ΨΥΧΗΣ! Να βλέπεις τα παιδιά των σχολείων την ώρα των διαλειμμάτων να μιλούνε για την πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα κρίση. Και να ’χουν κατεβασμένα τα κεφάλια τους... Από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο η παρέμβαση...
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στη Ρώμη. Χριστούγεννα στο Λονδίνο. Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη. Χριστούγεννα στο Παρίσι. Χριστούγεννα στη Μαδρίτη. Χριστούγεννα στο Βερολίνο. Ελληνικά Χριστούγεννα. Οπου γης εκτός Ελλάδας...
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ισοπαλία στα Ψαχνά με τον τοπικό Ηρακλή ο Α.Ο. Πλατανιάς θέλει αποκλειστικά το... ψαχνό, μόνο τη νίκη δηλαδή στον αγώνα με τον Πανσερραϊκό, την Κυριακή στο Μάλεμε. Α.Ο. Πλατανιάς σώμα και ψυχή/ Α.Ο. Πλατανιάς μια ζωή μαζί. Κρίμα που δεν μπορώ να ’μαι στο γήπεδο.
ΒΑΣΙΛΗ Σημαντηράκη, πρέσβη ε.τ. Αθήνα: Τω όντι θαύμασα περισσότερο τους πέτρινους σχηματισμούς της γης περιδιαβάζοντας το ιδιαίτερα επιμελημένο μεγάλου σχήματος πολυσέλιδο λεύκωμά σου «Una mirada al Perú Pétreo» («Μια ματιά στο πέτρινο Περού») που εκδόθηκε στη Λίμα του Περού του 2008 στα Ισπανικά και περιλαμβάνει πέτρες μόνο από τη χώρα αυτή, στην οποία για πολλά χρόνια ήσουν πρέσβης της Ελλάδας. Διαπίστωσα, ωστόσο, για άλλη μια φορά και τον μεγάλο έρωτά σου με την πέτρα, έναν έρωτα που κρατά απ’ τα μικράτα σου. Σ’ ευχαριστώ κατάπολλα!
ΚΑΠΟΤΕ κάποιος υποστήριζε παρόντος του Αρίστωνος ότι ο καλός βασιλιάς έχει υποχρέωση να ευεργετεί τους φίλους του και να βλάπτει τους εχθρούς του. Ο Αρίστωνας είπε: «Το άριστο είναι να ευεργετεί ο βασιλιάς τους φίλους του και να κάνει φίλους τους εχθρούς του».
«Μικρή ανάπαυλα/ στο ξέφωτο των αγγέλων./ Υστερα πάλι τριγμοί/ καταποντισμοί/ πνιγμοί/ ανασυρμοί./ Λεμβοδρόμοι με κουκούλες θύελλας/ κουπιά υψωμένα/ χωμένα στα εσώψυχα/ του νερού ενδεχόμενα/ πολλά στα φλοκάτα πανιά/ αιωρούνται».
Το ποίημα «Ξέφωτο αγγέλων» του Δημήτρη Κακαβελάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου