Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία για τα Χριστούγεννα από αύριο, ωστόσο, η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν έχει το χριστουγεννιάτικο χρώμα των άλλων χρόνων. Φτωχοί οι φωτισμοί, λίγη η κίνηση, πολλά τα σκυθρωπά πρόσωπα. Ελλειψις χρημάτων, στάσις εμπορίου, μα και... στάσις διάθεσης.
ΚΑΙ ΜΗ χειρότερα! Τι τις θέλουμε τις ευχές που τις κάνουμε μόνο για να τις κάνουμε, ενώ ξέρουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιηθούν, καθότι άπιαστα πουλιά, χίλια στον παρά; Χαμηλά πολύ χαμηλά ο δείκτης των προσδοκιών μας τώρα πια. Και μη χειρότερα!
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΟΡΓΗ, φόβος, ντροπή, υποταγή, παραίτηση. Κατά σειρά οι λέξεις που εκφράζουν τα συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB που έγινε πρόσφατα. Ζητείτε ελπίς! Ζητείται μια σανίδα σωτηρίας.
ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ δεν είναι ικανό να κυβερνήσει τη χώρα, μας λέει η ίδια δημοσκόπηση. Ωστόσο, υπάρχει κατάλληλος πρωθυπουργός κι αυτός είναι ο... Κανένας. Ούτε λίγο ούτε πολύ το 63%, οι δυο στους τρεις Ελληνες δηλαδή, αυτόν προτιμούν να πάρει τα ηνία διακυβέρνησης της... ακυβέρνητης πολιτείας.
ΔΕ ΕΙΝΑΙ και άσχημη ιδέα! Μπορεί ο... Κανένας να τα καταφέρει καλύτερα απ' τον... Καθένα. Τι έχει κάνει δηλαδή ο... Καθένας που δεν θα μπορούσε να το έχει κάνει ο... Κανένας;
ΩΣΤΟΣΟ ΟΔΕΥΟΥΜΕ για εκλογές. Γενάρης, Φλεβάρης, κοντά οι κάλπες. Ολα τα 'χε η Μαριωρή κι ο φερετζές της λείπει, θα μου πείτε. Σωστό κατά μία άποψη. Κατά μία άλλη, πιστός οπαδός της οποίας είναι και ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος, λάθος. Ο λαός πρέπει ν' αποφανθεί τι θέλει.
ΕΥΡΩ Ή ΔΡΑΧΜΗ; Πληθαίνουν τελευταία οι φωνές που μιλούν για επιστροφή στη δραχμή. Ενα δημοψήφισμα βρε παιδιά, ένα δημοψήφισμα.
Στο 17,3%, επίσημα το νέο ρεκόρ. Ετσι, όπως πάμε, θα δείτε ότι οσονούπω θα ζητηθεί να πληρώνουν οι εργαζόμενοι τους εργοδότες τους... Εγκλημα καθοσιώσεως και να δουλεύει κανείς και να πληρώνεται...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ στα Χανιά και στο Ρέθυμνο περιμένει η Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων. Να και μια ευχάριστη είδηση. Δεν είναι η μόνη. Μην τα βλέπουμε όλα μαύρα κι άραχνα!
ΟΝΤΕ ΣΕ ΔΩ στη στράτα μου, μελαχρινή χαρά μου,/ ωσάν το λέρι του κριγιού χτυπάει η καρδιά μου. Αν την ήξερα τη «μελαχρινή καρδιά» σου, Ηλία Σταματάκη, θα την παρακαλούσα να μην ξαναπεράσει από τη στράτα σου. Πολύ θαρρείς πως θέλει να σε κάμει καρδιακό;
ΑΥΡΙΟ, ΣΤΗΝ εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, το ετήσιο μνημόσυνό σου μάνα! Δεκαπέντε μέρες πριν απ' ότι έπεφτε λόγω Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Μαζί με τα Σαράντα της θείας Αργυρώς. Τι θυμάμαι τώρα! Λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Πριν από 55 περίπου χρόνια ποίημα μου έρχεται να το κάμω...
ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ, όταν επιχειρηματολογούσε κάπως πιο έντονα, τον χτυπούσαν, τον ταλαιπωρούσαν και τον χλεύαζαν. Και όλα αυτά τα υπέμενε με στωικότητα. Γι' αυτό, όταν κάποτε που τον χτύπησαν δεν αντέδρασε και γι' αυτή του τη στάση απόρησε κάποιος, ο φιλόσοφος παρατήρησε: «Αν με κλοτσούσε ένας γάιδαρος θα τον πήγαινα στο δικαστήριο;». Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της ιστορίας» (εκδ. «Σαββάλας»).
«Εγώ, μαμά, θα τραβώ την κατσίκα/ λέει ο Αντώνης, μ' όλο το βάρος/ των τεσσάρων του χρόνων./ Ζηλεύω, ζηλεύω πολύ, που το είπε αυτός/ αν και είμαι εγώ μεγαλύτερος./ Είστε μικρά και η κατσίκα είναι άγρια, λέεις/ και δένεις κόμπο το σκοινί της στη μέση σου./ Χέρι ελεύθερο γι' αυτήν δεν έχεις./ Στο ένα θα κρατάς το καλάθι με το φαγητό/ το άλλο πρέπει να το κάνεις αγκαλιά/ για τη Στέλλα, που έχει μόλις χρονιάσει./ Θα τρέχει η Γράσα, μην πάμε/ μπορεί και να βρέξει, κλαψουρίζω./ Ας τρέχει, κι ας βρέξει, σκέφτεσαι./ Ο πατέρας σας περιμένει/ να μαζώξουμε τις ελιές, λέεις».
Το ποίημα «Ας τρέχει κι ας βρέξει» του γράφοντος.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα(17.12.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου