Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
Η ΤΡΟΪΚΑ τα κάλαντα φέτος θα μα σε ψάλει/ μην περιμένετε ευχές μέτρα θέλει και πάλι. Στον παλμό της επικαιρότητας ο μαντιναδολόγος μας ο Ηλίας ο Σταματάκης. Και προεόρτια και μεθεόρτια, δυστυχώς, Ηλία. Το βιολί, βιολάκι τους...

ΕΠΕΣΑΝ ΕΞΩ σ’ όλες τις προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία. Παρ’ όλα αυτά δεν πτοούνται. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αυτό λέγεται στην καλύτερη περίπτωση θράσος. Οξύς στην κριτική του ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος τόσο για τις εντολές της τρόικας, όσο και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Νισάφι πια!

ΔΑΚΡΥΣΕ η Ιταλίδα υπουργός Εργασίας τη στιγμή που ανακοίνωνε την απόφαση της κυβέρνησης Μάριο Μόντι να επιβάλλει περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις των οικονομικά ασθενών τάξεων. Σε μας πάλι κανείς δεν κλαίει, όλοι όμως χαζογελάνε. Το σχόλιο που έκανε ο «βοριάς» στη στήλη του «9 μποφόρ» (βλ. εφ. «Χριστιανική», Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011).

«ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ο δημοσιογράφος να κάνει απλώς τον ταχυδρόμο, χωρίς να προσπαθεί να εξηγήσει το μήνυμα που μεταφέρει και τους μύθους που το περιβάλλουν».
ΤΗ ΦΡΑΣΗ αυτή του John Pilger έβαλε σαν προμετωπίδα στις ευχές που στέλνει μέσα από την ιστοσελίδα του (styx.gr) ο φίλος δημοσιογράφος, καλά γνωστός στους αναγνώστες των «πεταχτών», Κώστας Μπετινάκης. Τίτλος των ευχών: «Να αντέξουμε και το 2012». Το κείμενο των ευχών στο παρακάτω «πεταχτό».

«ΠΑΡΑ ΤΗΝ επικράτηση της αδικίας παντού. Παρ’ όλο που παραμένουν ατιμώρητοι όσοι μας οδήγησαν στα μνημόνια και στην απώλεια της εθνικής αξιοπρέπειας, εμείς επιμένουμε. Προσπαθώντας να συνεισφέρουμε στη γνώση της πραγματικότητας, προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη και στα προσωπικά και στα συλλογικά. Αντίθετα με τις προβλέψεις, λοιπόν, ευχόμαστε να είναι ειρηνικός και δικαιότερος ο νέος χρόνος». Αμποτε!

Χ ΑΥΤΟΣ ο... πρώην δαίμων του τυπογραφείου και... νυν ιός του κομπιούτερ. Μικρό το κακό να κάμει ένα όμικρον ωμέγα, επειδή όμως το ξανάκαμε παλιότερα, θα του το διορθώσω. «Συναθροισθέντες επί το αυτό» είναι το σωστό και όχι «συναθροισθέντες επί τω αυτώ». Στην πρώτη χθεσινή εύφημη μνεία η φράση.

Η ΕΠΑΡΧΙΑ των Αποκορώνων αποχαιρέτισε χθες στο Παϊδοχώρι τον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Φωνή του Αποκορώνου» Γεώργιο Η. Χαβρεδάκη, που έφυγε για τη Χώρα των Μακάρων στα 85 του χρόνια. Πολύς ο κόσμος στην κηδεία του που έγινε χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού Παπαγιαννάκη και πολλοί (δώδεκα!) οι ομιλητές. Μεταξύ αυτών και ο γράφων. Περισσότερο για τον ωραίο αυτόν άνθρωπο, προσεχώς...

κ. ΠΑΥΛΟ (ΠΑΒΛΗ) Πολυχρονάκη, σατιρικό ποιητή, Μαρμαράς Κυδωνίας: Σ’ ευχαριστώ και διά της στήλης που μου έστειλες το ντιβιντί της εκδήλωσης «Γιορτή Σάτιρας 2011» για να το δω, αφού έλειπα στην Αθήνα. Απ’ τ’ ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα. Πάντως ο απόηχος της επιτυχίας έφτασε και μέχρις εμένα. Αξιον εύφημης μνείας ότι τα δύο πρώτα βραβεία τα απέσπασαν άνθρωποι του τόπου μας. Συγκεκριμένα ο και συνεργάτης της εφημερίδας μας Νίκος Ψαρρός και η Ελευθερία Κατσιφαράκη. Οπως και ότι στην πρώτη οκτάδα βρέθηκαν άλλοι δύο: η Νίκη Στρογγυλάκη και ο Γιάννης Ροζάκης.

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ιστορικού ανεκδότου σήμερα, τα ψευδώνυμα των 20 απ’ τους 172 συμμετέχοντες (κατά σειρά κατάταξης) στον φετινό Παγκόσμιο Διαγωνισμό Εμμετρης Σάτιρας «Παύλος Πολυχρονάκης»: Αγριμολόγος, Ρία, Φαιδρός, Μαδαρίτισσα, Τίμων, Νέαρχος, Σόκιν απ, Δραγάτης, Ανεργος, Μύλος, Καλός λιναράς, Ο Βάτος, Αστάρτη, Θάτσος 2011, Κεντρί, Φιοντόρ, Παθών, Χαμόγελος, Μέλισσα, Ιφιγένεια εν Αυλίδι.

«Αητός κι αηδόνι σμείξανε εις το Σελί τση Πούλιας/ για τα φτερά του ο αητός άρχιξε να καυκάται/ ποπάνω μας ο ουρανός!... τ’ αηδόνια ποκρίθη./ Αητός ψηλά επέταξε στον ήλιο αποκάτω/ σημάδι ’πο τον ουρανό κιανένα δεν εδόθη./ Το αηδονάκι λάλησε, ροδόφυλλα επέφταν/ ’πο τον παράδεισο στη Γη/ τα ρίχναν οι γιαγγέλοι!».
Ενα απ’ τα «Ριζίτικα του καιρού μας», του Νίκου Ψαρού.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (20.12.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου