Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ως Υψιστο Αγαθό... Μείνετε μακριά από κλέφτες, ψεύτες, ηλίθιους και χρεωκοπημένους πολιτικάντηδες... Διατηρήστε τα Οράματά σας και προγραμματίστε Εφικτούς Στόχους... Συσπειρωθείτε με τους Φίλους σας και αδιαφορήστε για τους εχθρούς σας... Αναβαθμίστε την Αισιοδοξία σας και εκφράστε τη με ένα Πλατύ Χαμόγελο... Διατηρήστε την Καλή σας Διάθεση και κυρίως το Πηγαίο Χιούμορ σας... Κι έτσι δεχτείτε τα δώρα του 2012 όσο απροσδόκητα και αν είναι.

ΑΠΟ ΤΟΝ, ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΦΙΛΟ, εμπνευστή, δημιουργό και υπεύθυνο του 'Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Ελαιουργείον', γνωστό σε όλους μας για τις πολλές και πλούσιες δράσεις του τη χρονιά που πέρασε, Ιωάννη Αρχοντάκη, οι παραπάνω έξι συμβουλές εν είδει ευχών για την καινούργια χρονιά. Καλό αγώνα και από μένα. Και με τη νίκη σίγουρη! Η απαισιοδοξία, αν μη τι άλλο, βλάπτει σοβαρά την υγεία!

ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, πρώτη Τετάρτη του νέου χρόνου, όπως και την προηγούμενη, τελευταία Τετάρτη του παλιού, στη θέση των 'Ευθύβολων και μη' τα 'πεταχτά'. Η άδεια του Νεκτάριου δεν τελείωσε ακόμα κι είπα ευκαιρίας δοθείσης να του κάμω ένα ακόμα 'δανεικό'.

ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ και να παίρνεις χωρίς να ξεχνάς! Δεν θυμούμαι ούτε πού ούτε πότε συνάντησα αυτή τη φράση που ήρθε ξαφνικά στο μυαλό μου και ζήτησε να βγει στο λιακωτό σαν 'πεταχτό'. Γένοιτο!

'ΑΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΦΡΑΙΜ με τον πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο για να δούμε ποιοι πράγματι είναι ήρωες και άγιοι και ποιοι για μπίζνες, ποιοι θα εισέλθουν στη Βασιλεία και ποιοι όχι'... Από τον και εκλεκτό συνεργάτη της εφημερίδας μας Παναγιώτη Αλεβαντή, στη σελίδα μου στο φέισμπουκ, όπου αναρτώ τα 'πεταχτά' το σχόλιο της προάλλες.

ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ δεν τα βρίσκω εγώ γιατί έρχονται αυτά και με βρίσκουν! Σ’ εσένα απευθύνομαι, και διά του Τύπου, Φάνη Μανουσάκη, που με ρωτάς και με ξαναρωτάς, που τα βρίσκω και γράφω τα όσα γράφω. Με αφορμή και τα πιο πολλά σημερινά 'πεταχτά'.

ΤΑ 'ΠΕΤΑΧΤΑ' ΝΑ ’Ν’ ΞΑΠΛΩΤΑ εις τον καινούργιο χρόνο/ όπως ήταν το Σάββατο, αυτό ζητάω μόνο! Η μαντινάδα που έφτιαξα στο άψε - σβήσε το περασμένο Σάββατο με το που είδα... ξάπλα τα πεταχτά με σκοπό να τη στείλω στη Διεύθυνση της εφημερίδας. Κατόπιν... ωρίμου σκέψεως, όμως, το μετάνιωσα. Οντας το ένα κάτω απ’ τ’ άλλο τα 'πεταχτά', διαβάζονται καλύτερα, μου είπε και ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΡΙΝ ΕΝΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ χρόνο, έφυγες για το άλλο ημισφαίριο της ζωής, μάνα! Λίαν πρωί, με το που ξύπνησες. Ζαλίζομαι, βοήθησέ με, κυρία, Ηρα, είπες μόνο, και η ψυχή σου πέταξε. Ηταν λιόλαμπρη η μέρα, θυμούμαι. Καιρός για ελιές, παιδί μου, θα έλεγες, αν ζούσες, όταν έφτασα. Αχ αυτά τα αν και τα όταν, οι Παρατατικοί και οι Αόριστοι...

ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ο Στίλπων είχε μια συζήτηση με τον Θηβαίο φιλόσοφο Κράτη, που την άφησε στη μέση κι έτρεξε ν’ αγοράσει ψάρια. Και καθώς ο Κράτης προσπαθούσε να τον συγκρατήσει, λέγοντάς του: 'Ωστε αφήνεις τη συζήτηση', αυτός απάντησε: 'Οχι τη συζήτηση τη διατηρώ, εσένα αφήνω. Γιατί η συζήτηση μπορεί να περιμένει, αλλά τα ψάρια θα πουληθούν'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας' (εκδ. 'Σαββάλας).

'Οπως έλεγε η μάνα μου.../ όπως έκανε η μάνα μου.../ όπως δούλευε η μάνα μου.../ όπως έδινε δέκα για να πάρει ένα,/ αν το έπαιρνε κι αυτό, η μάνα μου.../ Οπως μας έλεγε παραμύθια και παλιές ιστορίες η μάνα μου.../ Οπως είχε ανοιχτή την πόρτα της στους διακονιάρηδες η μάνα μου.../ Οπως κάρφωνε τα νύχια της στα χέρια της για να μην κλάψει η μάνα μου./ Σε παρατατικό χρόνο η ζωή της μάνας μου./ Σε Παρατατικό που δηλώνει Ενεστώτας'.
Το ποίημα 'Ο Παρατατικός' του γράφοντος.

(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (04.01.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου