Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Η βασιλόπιτα της 'Αγίας Σοφίας' (1)
Ολοι οι δρόμοι του Αποκόρωνα οδηγούσαν προχθές (Σάββατο 28 Ιανουαρίου) στο 'Ριζίτικο' του Τζιτζιφέ, όπου η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια μέσα στον Γενάρη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Κοινωφελούς Ιδρύματος 'Αγία Σοφία' για την οικονομική στήριξη του προγράμματος 'Βοήθεια στο σπίτι'. Δεκαεφτά χρόνια ζωής μετρά το πρόγραμμα αυτό που το έβαλε κάτω απ’ τη σκέπη και τη στέγη της 'Αγίας Σοφίας', απ’ την πρώτη στιγμή ο και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος μητροπολίτης, πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης. Ηξερε ο Σοφός Γέροντας ότι τέτοιας λογής προγράμματα μόνο με τη στήριξη της κοινωνίας μπορούν να περπατήσουν, αφού το κράτος ακόμα και όταν είναι στα καλύτερά του, ένα μικρό μόνο μέρος των αναγκών τους καλύπτει. Το συνειδητοποίησε εξ αρχής η κοινωνία του Αποκόρωνα αυτό: Οι κοινότητες και οι Καποδιστριακοί Δήμοι παλιότερα, ο μοναδικός Καλλικρατικός Δήμος σημερα, οι Ενορίες, πολλοί, πάμπολλοι, απ’ τους ανθρώπους του τόπου. Οχι στον βαθμό να μη μένουν κάποιες φορές για μήνες απλήρωτα τα παιδιά που δουλεύουν στο πρόγραμμα, υπηρετώντας το με ιεραποστολικό, κατά κοινή ομολογία, ζήλο, πάντως. Είναι που πλησιαίνουν και οι συνάνθρωποι που έχουν ανάγκες τελευταία... Εν πάση περιπτώσει το ό,τι το πρόγραμμα, παρά τις όποιες δυσκολίες μένει όρθιο, χάρις στη στήριξη της κοινωνίας, είναι ένας άθλος. Το επεσήμανε με έμφαση ο και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος 'Ελ. Κ. Βενιζέλος', αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος 'Αγία Σοφία', Νίκος Παπαδάκης. Ενα μικρό θαύμα, θα ’λέγα εγώ, που συνεχίζεται χάρις και στους εργαζομένους στο Ιδρυμα, αλλά και όλους όσοι με τον οποιονδήποτε τρόπο συνεισφέρουν. Στα μέλη του Δ.Σ. και του Συλλόγου των Φίλων του Ιδρύματος και βεβαίως στους δωρητές.

Η βασιλόπιτα 
της 'Αγίας Σοφίας' (2)
Κόσμος πολύς στο 'Ριζίτικο', στην εκδήλωση του Κοινωφελούς Ιδρύματος 'Αγία Σοφία' για την οικονομική ενίσχυση του προγράμματος 'Βοήθεια στο σπίτι', λοιπόν. Μεταξύ αυτών ο εκ των στυλοβατών του προγράμματος μητροπολίτης Δαμασκηνός Παπαγιαννάκης, που μαζί με τους παπάδες του Αποκόρωνα (ήταν σχεδόν όλοι) ευλόγησε την πίτα και το επιτελούμενο έργο, οι βουλευτές Ευαγγελία Κουρουπάκη και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο πρώην βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γιαννούλης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αποκορώνου, Μανώλης Χαριτάκης και Στέλιος Μιχελάκης, όπως και ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου, Σταμάτης Σγουράκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων, Μανούσος Λιονάκης, ο πρόεδρος της 'Αναπτυξιακής' Αποκορώνου, Πέτρος Βαγιωνάκης κ.λπ. Πολλοί απ’ αυτούς, που πήραν τον λόγο (συντονιστής ο ταμίας του Ιδρύματος Πέτρος Πανηγυράκης) μετά τον Νίκο Παπαδάκη και τον πρόεδρο του Συλλόγου των Φίλων, Μανόλη Βολουδάκη, για να δηλώσουν τη στήριξή τους, αναφέρθηκαν ξεχωριστά και στον Παππού, την ευχή του οποίου μετέφερε ο ανιψιός του ο Μιχάλης Γαλανάκης, που έκλεισε τους χαιρετισμούς. Εκ των ων ουκ άνευ άλλωστε ότι ήταν ωσεί παρών από την αρχή μέχρι το τέλος της εκδήλωσης ο Σεβάσμιος Γέροντας. Βεβαίως και στο... καλλιτεχνικό της μέρος, όταν ο Γαβαλοχωριανός λυράρης, Γιώργος Γαλάνης, έχοντας λαγουτιέρηδες τον Παντελή Κρασαδάκη και τον Νίκο Βουρλάκη, πήρε το μικρόφωνο αρχίζοντας με μαντινάδες για τον Αποκόρωνα, μια απ’ τις οποίες, εν είδει επιλόγου, παραθέτω. Και γιατί ο Παππούς εξακολουθεί να έχει πάντα υψωμένη στο πιο φωτεινό διαμέρισμα του νου του τη σημαία του Αποκόρωνα. Και γιατί το αποκορωνιώτικο εμείς εκφράστηκε και στο 'Ριζίτικο' του Τζιτζιφέ, γι’ άλλη μια φορά με τον καλύτερο τρόπο. 'Ομορφε Αποκόρωνα ποιος θα σου βρει ψεγάδι/ στο φως του ήλιου δε μπορεί να δει κανείς σκοτάδι'.
Επισκεπτόμαστε συνολικά 152 άτομα στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε ψυχολογικά τα άτομα και τις οικογένειές τους και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους. Εξ αυτών 36 άτομα με ειδικές ανάγκες (6 με νοητική καθυστέρηση, 11 κλινήρεις και 19 με ψυχιατρικά προβλήματα).
Οι επισκέψεις μας πραγματοποιούνται ανά 10 - 12 ημέρες ή ανάλογα με την κρισιμότητα και την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης, ενώ θετική και συγκινητική είναι η ανταπόκριση από τα εξυπηρετούμενα άτομα και τις οικογένειές τους.
Οι ανάγκες των ηλικιωμένων δεν διαφέρουν από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι είναι το πρόβλημα της μοναξιάς και η πιθανότητα ανάγκης καθημερινής φροντίδας. 
Στο πρόγραμμα 'κατ’ οίκον βοηθείας' ζούμε καθημερινά την ανάγκη των ηλικιωμένων για ανθρώπινη ζεστή επικοινωνία, ιδιαίτερα με νέους ανθρώπους, την ανάγκη τους να εκφραστούν και να εξωτερικεύσουν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους και να αποδιώξουν το αίσθημα της μοναξιάς, που συχνά τους κυριεύει.
Οπως μια γερόντισσα σε ορεινό χωριό του Αποκόρωνα μας έλεγε: 'Περιμένω να έλθετε, να ανοίξετε την πόρτα μου να μπει λίγο φως'.
(Από το έντυπο του προγράμματος 'Βοήθεια στο σπίτι' του Κοινωφελούς Ιδρ. 'Αγία Σοφία').

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου