Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012


ΟΛOHMEPO ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΑΝΤΑΝΟΥ

Τα προϊόντα του τόπου μας

Eδώ τα καλά τοπικά προϊόντα! Εδώ το καλό λάδι! Εδώ το καλό κρασί! Εδώ το καλό μέλι! Εδώ τα καλά κάστανα! Εδώ η καλή τσικουδιά! Εδώ τα καλά μανιτάρια! Τα προϊόντα του τόπου τους διαφημίζουν με τον δικό τους τρόπο μέσα από τις εργασίες που έστειλαν και φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο διανθισμένα με σχετικές μαντινάδες, τα παιδιά του Ολοήμερου Δημ. Σχολείου Καντάνου αυτή την φορά. Γράφω αυτή τη φορά, γιατί δεν είναι η πρώτη, που τα Καντανιωτάκια που μένουν στο Ολοήμερο μας στέλνουν εργασίες τους. Και σίγουρα δεν θα ’ναι η τελευταία. Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ και γι’ αυτές σας τις εργασίες, παιδιά! Πολλές ευχαριστίες επίσης και για τις ευχές σας και πολλά 'μπράβο' για το Ημερολόγιο Τοίχου 2012 του 'Ποδηλατάκη' που κυκλοφορήσατε και είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε. Να σας χαίρονται οι δάσκαλοί σας και να τους χαίρεστε! Θερμές ευχές και από μένα για μια όμορφη και καρπερή χρονιά!
Β.Θ.Κ.

Γιορτή τσικουδιάς

Πριν μερικές μέρες στο χωριό μας έγινε μια πολύ όμορφη γιορτή: η γιορτή της τσικουδιάς. Πολλοί άνθρωποι είχαν μαζευτεί για να διασκεδάσουν, να χορέψουν και να πιουν τη δροσερή τσικουδιά του χωριού μας.
Στην Κάντανο παράγεται η καλύτερη τσικουδιά, και όσοι την πίνουν... 'μαγεύονται'.
Ελπίδα Κατάκη

Μέλι

Ο μπαμπάς μου έχει 60 κυψέλες.
Το καλοκαίρι τις πηγαίνει κοντά στην Παλαιόχωρα γιατί έχει πολλά λιβάδια με θυμάρι. Το θυμάρι είναι το αγαπημένο λουλούδι της μέλισσας. Το χειμώνα τις έχει στο Ανισσαράκι επειδή εκεί φυτρώνουν διάφορα λουλούδια.
Η δουλειά του μελισσοκόμου είναι δύσκολη, γιατί μερικές φορές πρέπει να ξυπνάει νωρίς το πρωί για να περιποιηθεί τις κυψέλες του προτού οι μέλισσες ξυπνήσουν.
Το μέλι κάνει καλό στην υγεία μας και σε μερικές περιπτώσεις θεραπεύει αρρώστιες. Με αυτό επίσης μπορούμε να φτιάξουμε σαπούνι (και καλλυντικά).
Ελπίδα Κατάκη - Φωτεινή Εφρεμίδη

Ελιές - λάδι

Στο χωριό μου υπάρχουν πάρα πολλές ελιές. Μερικές από αυτές είναι πολύ γέρικες. Φυτεύτηκαν πριν από 100 χρόνια. Πολλοί άνθρωποι έρχονται για να τις θαυμάσουν και να τις φωτογραφίσουν.
Το ελληνικό λάδι είναι το καλύτερο του κόσμου.
Μια καλή πρόταση όταν πεινάμε είναι: ζεσταίνουμε μια φέτα ψωμί, ρίχνουμε πάνω της λάδι, τριμμένη ντομάτα, λίγο κρεμμύδι, ρίγανη και... καλή όρεξη!
Φωτεινή

Κάστανα

Μια πολύ νόστιμη τροφή είναι τα κάστανα. Μπορούμε να τα φάμε βραστά, ψητά αλλά το καλύτερο από όλα είναι μέσα στη στάχτη. Εχουν πολλές βιταμίνες και μας δίνουν ενέργεια. Κάνουν ωραία γλυκά και όλοι θαυμάζουν σε κάποια γωνιά κάποιας πόλης, έναν άνθρωπο που με τη φουφού του γεμίζει σακουλάκια ζεστά κάστανα.
Φωτεινή

Στο χωριό μου μπορεί κάποιος να βρει μανιτάρια στα χωράφια ή κάτω από τα δέντρα. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί κάποια απ’ αυτά είναι δηλητηριώδη. Τα μανιτάρια είναι νόστιμα κι υγιεινά. Μπορούμε να τα φάμε τηγανητά ή ψητά και με μπόλικο λεμόνι. Ακόμα μανιτάρια με πιλάφι ή μανιταρόσουπα. Μανιτάρια βάζουμε και στην πίτσα αλλά τελικά εμένα δε μ’ αρέσουν.
Γιώργος Σολανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου