Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΦΛΕΒΑΡΗΣ, ΑΠΟ ΧΘΕΣ, καλό μήνα να ?χουμε, λοιπόν! Καλώς μας μπήκε, παρά τους αστερίσκους (σε γενικό επίπεδο μιλάμε) να μας βγει και με το καλό! Και μην ξεχνιόμαστε. Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει.

ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ της σίγουρα ισχύει η παροιμία. Δεν έχει άδικο ο λαός μας. Γιατί να μην ισχύει και μεταφορικά; Το καταχείμωνο κρύβει μέσα του την άνοιξη. Ενώ κλαίει ο καιρός και αγριεύει ξαφνικά γελάει και ησυχάζει. Μήνας και της ξαστεριάς ο Φλεβάρης.

ΕΙΚΟΣΙ ΕΝΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ είκοσι οχτώ μέρες έχει ο φετινός Φλεβάρης. Δίσεχτο το 2012 (μην ξεχνιόμαστε) καθώς έχει 366 (δύο φορές το έξι) μέρες και όχι 365. Αν είναι καλότυχο ή κακότυχο μένει ν? αποδειχτεί.

ΚΑΛΟΤΥΧΟ Ή ΚΑΚΟΤΥΧΟ; Για ποιους καλότυχο και για ποιους κακότυχο; Ποια είναι τα ποσοστά της... καλοτυχίας και ποια της... κακοτυχίας. Ενας άνεργος, για παράδειγμα, όπως έλεγε ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, είναι 100% άνεργος, 100% κακότυχος δηλαδή.

ΚΑΛΑ, ΑΥΤΟΣ ΕΦΥΓΕ νωρίς... για να θυμηθώ τον τίτλο του γνωστού βιβλίου του Χρόνη Μίσιου. Δεν έζησε το ποδοπάτημα της ελπίδας...

Η  ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ, η μετανάστευση των νέων φουντώνει, η αγορά έχει νεκρώσει, οι αυτοκτονίες πολλαπλασιάζονται, οι άστεγοι κατακλύζουν τα πάρκα, τα συσσίτια θυμίζουν κατοχή... Και να σου λένε ότι χρειάζονται παραπέρα θυσίες για τη σωτηρία της πατρίδας. Της παρτίδας τους, εννοούν.

'ΜΑ Η ΜΕΡΚΕΛ ΕΙΤΕ το θέλει είτε όχι είναι απόγονος του Χίτλερ. Και σαν τέτοια, δεν μας συγχωρεί που αποδείξαμε ότι οι Γερμανοί δεν είναι ανίκητοι. Αλλά βλέπεις στον οικονομικό πόλεμο δεν έχουμε εμπειρίες'. Από τον φίλο δρα Γιάννη Πολυράκη, το σχόλιο στη σελίδα μου στο Βιβλίο των Προσώπων (facebook), όπου αναρτώ τα 'πεταχτά', προχθές. Πειράματα κάνουν μαζί μας, Γιάννη!

ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΞΟΥΜΕ Α.Ο.Ζ. (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) στις θάλασσές μας, η Γερμανία μας ζητά να δημιουργήσουμε Ε.Ο.Ζ. (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες). Μικρή η διαφορά. Ενα 'Ε' αντί για 'Α'. Αλλά το μεν 'Ε' σημαίνει μισθούς Ινδίας και Κίνας για τους εργαζομένους στις Οικονομικές Ζώνες, το δε 'Α' οδηγεί στην απόφαση της αξιοποίησης και όχι ξεπουλήματος του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου μας. Τελικά χάος η διαφορά μεταξύ Α.Ο.Ζ. και Ε.Ο.Ζ. Το σχόλιο που έκανε ο 'βοριάς' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφημ. 'Χριστιανική', 19-1-12).

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ο προγραμματισμένος αγώνας του Α.Ο. Πλατανιά με την Αναγέννηση Γιαννιτσών χθες, λόγω απεργίας των ποδοσφαιριστών Β? και Γ? Εθνικής. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν ισχύουν τα που έγραψα προχθές για την αναγέννηση του χανιώτικου ποδοσφαίρου.

ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟΝ ΔΙΟΓΕΝΗ: 'Γέρασες πια, ξεκουράσου, λίγο'. Αυτός απάντησε: 'Γιατί; Αν έτρεχα σε αγώνα δρόμου, κατά το τέλος της διαδρομής, θα έπρεπε να χαλαρώσω και όχι να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο;'. Από το βιβλίο του Διογένη Λαέρτιου 'Διογένης ο Κυνικός' (εκδ. 'Γνώση').

'Μάρωνος και Νικηφόρου/ και Ανθούσης Τελεσφόρου/ Χαραλάμπους και Βλασίου/ Κασσιανού και Θαλασσίου/ Τρύφωνος και Παγκρατίου/ ήλιος του μεσονυχτίου/ φέγγει απότομα και λιώνει/ της Υπαπαντής το χιόνι./ Τη νύχτα Φαρισαίου και Τελώνου/ αθώος ξένου αίματος και φόνου/ ανάβει της αγάπης τα λυχνάρια/ και τα παλιά διαβάζει συναξάρια'.
Από το τραγούδι του Παντελή  Θαλασσινού (στίχοι Ηλία Κατσούλη) 'Φλεβάρης των φλεβών'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (02.02.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου