Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΙΔΟΤΟΟΣ


1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Χανιων
Στο πέρασμα των χρόνων...

Πέρυσι το θέμα που έκανε Ημερολόγιο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημ. Σχ. της Πόλης μας ήταν τα παλιά παιχνίδια. Ηταν ένα πραγματικά ξεχωριστό επιτραπέζιο Ημερολόγιο, θυμούμαι (βλ. Παιδότοπο, 12.2.2011).
Το ίδιο ξεχωριστό, επίσης άξιο κάθε επαίνου, και με τους ίδιους συντελεστές (φωτογράφιση: ο δάσκαλος Στέλιος Χόμπης. Επιμέλεια κειμένων: Αλεξία Καστανάκη - Σαριδάκη, επιμέλεια έκδοσης: Γιώργος Καμπουράκης και Χαράλαμπος Βουρδουμπάς), είναι όμως και το φετινό, δείγματα του οποίου φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο.
Στο παρελθόν του Σχολείου επιστρέφει ο εν λόγω δραστήριος Σύλλογος κι εφέτος. Με παλιές φωτογραφίες απ’ τα μαθητικά χρόνια των σημερινών γονιών, μα και των σημερινών παππούδων και γιαγιάδων. με 14 όμορφα νοσταλγικά ταξίδια, με βάση πάντα, ωστόσο, το παρόν, αφού πριν από κάθε παλιά φωτογραφία, που συνοδεύεται με ένα καλογραμμένο κατατοπιστικό σχόλιο, βρίσκεται η φωτογραφία των σημερινών παιδιών των τμημάτων του Νηπιαγωγείου ή του Δημοτικού. Οντως, ωραία δουλειά!
Συγχαρητήρια!
Β.Θ.Κ.

1ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
Το κτήριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται το 1ο Δημοτικό Σχολείο είχε κτίσθει το 1946-1956 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ενοριακής Βιβλιοθήκης του Αγίου Λουκά και άλλων Ενοριακών δραστηριοτήτων.
Ομως ποτέ δεν λειτούργησε πλήρως σαν ενοριακή βιβλιοθήκη γιατί το 1956 το μεγαλύτερο μέρος του κτηρίου νοικιάστηκε με συμβολικό τίμημα προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της στέγασης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.
Στη συνέχεια και κατόπιν ενεργειών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Αγίου Λουκά επιτεύχθηκε η δωρεάν παραχώρηση από το Ορφανοτροφείο Χανίων
όλης της έκτασης του σχολικού συγκροτήματος Κουμπέ προκειμένου να μεταστεγαστεί εκεί το Δημοτικό Σχολείο του
Αγίου Λουκά.
Στον χώρο αυτό, σήμερα στεγάζεται το 3ο Γυμνάσιο, το 3ο Λύκειο Χανίων και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.
Σκοπός των παραπάνω ενεργειών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Αγίου Λουκά ήταν να παύσει να λειτουργεί σχολείο στο ακατάλληλο κτήριο της Ενορίας (λόγω δρόμου ταχείας κυκλοφορίας, Κοιμητηρίου, αύλειου χώρου κ.λπ. και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί το κτήριο της Ενορίας ως Βρεφονηπιακός Σταθμός και μάλιστα δωρεάν για τις εργαζόμενες μητέρες της Ενορίας. Ωστόσο ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε η μεταστέγαση αυτή, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Λουκά να εξακολουθεί να φιλοξενεί και να εκπαιδεύει γενιές και γενιές της Χανιώτικης νεολαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου