Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΔΥΣΚΟΛΗ, οριακή, η περίοδος που έχουμε μπει, από χθες πιο βαθιά, αδέλφια! Βαρυχειμωνιά απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλη τη χώρα. Παραχειροτερέψανε οι καιροί, παρασηκωθήκαν οι ενάντιοι άνεμοι. Παραγέμισε σύννεφα ο ουρανός. Τι καλά να μιλούσαμε μόνο κυριολεκτικά...

ΒΡΟΧΗ έπεφταν τα τηλεσίγραφα. Από εχθρούς που είναι ντυμένοι φίλοι και από φίλους που ντύνονται εχθροί. Τα καλά και συμφέροντα των τραπεζών τους υπηρετούν οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι...

ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ γραμμές, οι πράσινοι διάδρομοι, οι γαλάζιες κορώνες. Οι συσκέψεις και οι κόντρα συσκέψεις. Οι τρικλοποδιές. Ο Τόμσεν με το σηκωμένο φρύδι. Η Μέρκελ με το υψωμένο δάχτυλο. Ο Τσαρλς Νταλάρα με τον φάκελο υπό μάλης. Το μυθιστόρημα των τεσσάρων (των τριών αρχηγών και του τραπεζίτη) που γραφόταν κόμμα το κόμμα. Οι εξουσίες που ζητούσαν στηρίγματα για να καρφώσουν κούφια παλτά, τις χαμένες ευκαιρίες. Για να χρησιμοποιήσω, για να θυμηθώ, τον Ποιητή.

ΜΑΣ ΤΡΟΖΑΝΕ η τρόικα με τα σκληρά τζη μέτρα/ θα φταίει δα ένας τροζός αν τση πετάξει πέτρα; Μας αποτρόζανε, θέλεις να πεις, Ηλία Σταματάκη! Φταίει, όμως, μόνο η τρόικα και οι τροϊκάνοι και βγαίνουν λάδι οι τροϊκανότεροι των τροϊκανών;

ΦΩΤΙΕΣ άναψ’ η τρόικα εις του Λουκά το σπίτι/ κι αν συνεχίσει δεν θωρώ καλά τον τραπεζίτη. Στον παλμό της επικαιρότητας και η μαντινάδα που μου έστειλε ο... έτερος Καππαδόκης, ο Εννιαχωριανός δηλαδή. Αν 'καιγόταν' μόνο ο τραπεζίτης, Γιάννη...

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και Αντίσταση! Αντίσταση μέσω της Αλληλεγγύης και Αλληλεγγύη μέσω της Αντίστασης. Από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο, που δεν παραδίδει τα όπλα, η παρέμβαση.

ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση των Αγίων Αποστόλων. Οχι σ’ εκείνους που θέλουν να κάνουν κατοχή στην αυλή μας! Στεντορεία τη φωνή το φώναξαν οι Χανιώτες προχθές απ’ την αγαπημένη τους παραλία. Φωνή λαού, οργή Θεού! Μα και φωνή Θεού, οργή λαού!

'ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα δυνηθής να εννοήσης και τούτο· πως υπάρχουν άνθρωποι αναμιγνυόμενοι εις ξένα όνειρα, μολονότι δεν εξώφλησαν ακόμη με τα ιδικά των'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ της αρχοντιάς· ο ορισμός του φιλότιμου· ο ορισμός της φιλοξενίας. Μα και ο ορισμός του συγγενή και του φίλου. Για τον Μιχάλη (τον δικό μου Μιχάλα) Αντ. Μινουδάκη, που έφυγε προχθές για τη Χώρα των Μακάρων στα 75 του χρόνια, ο λόγος. Κλέψαμε πολλές μέρες του Χάρου οι δυο μας. Εις το επανιδείν στα δώματα του ουρανού, ξάδερφε!

'ΜΕΤΑ τη δολοφονία του Ιππάρχου, γιου του Πεισιστράτου, από τον Αρμόδιο, ο Ιππίας συνέλαβε πολλούς φίλους των συνωμοτών και τους ανέκρινε, αναζητώντας τους δολοφόνους του αδελφού του. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και μια εταίρα, ερωμένη του Αρμοδίου, ονόματι Λέαινα. Καθώς τη βαζάνιζαν, για να αποφύγει την προδοσία, έκοψε με τα δόντια της τη γλώσσα της και την έφτυσε στο πρόσωπο των βασανιστών της. Τελικά βρήκε τον θάνατο αφού τη βασάνισαν φρικτά' ( Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλα').

'Οι εξουσίες ζητούν/ στηρίγματα να καρφώσουν/ κούφια παλτά/ από χαμένες ευκαιρίες/ την εποχή της σποράς/ που φυτρώνουν ορίζοντες/ με ελπίδες./ Κ’ οι αρχιστράτηγοι/ των παιδικών συμμοριών/ στα παρτέρια των κήπων/ καταλυτές/ ελευθερωτές/ με θούρια στα χαρακώματα/ τρομοκρατούν τα ευαίσθητα ρόδα/ με θούρια στην κόκκινη θάλασσα/ ξυπνούν τους ιππόκαμπους/ να μας πνίξουν'.
Το ποίημα 'Αρχιστρατηγικό' του Δημήτρη Κακαβελάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (07.02.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου