Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ





Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ. Το τελευταίο κεφάλαιο απ? το μυθιστόρημα των τεσσάρων (του τραπεζίτη και των τριών αρχηγών ή των τριών αρχηγών και του τραπεζίτη) μέχρι αργά χθες το βράδυ (9.15 μ.μ.) δεν είχε τελειώσει. Τι σημασία έχει αν η συμφωνία τελικά επετεύχθη και αν η επαπειλούμενη χρεοκοπία προσώρας απεφεύχθη; Ούτως ή άλλως η πιο δύσκολη για τη χώρα μας και τον λαό μας περίοδος ετεύχθη, αφού το μαχαίρι στον λαιμό του ετέθη. Η συνέχεια στη Βουλή και όχι μόνο...

ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ η διαπραγμάτευση, ελέχθη. Ενα κεφάλι της έκοβες, δύο ξεφυτρώνανε. Μια τρύπα έκλεινες, δύο άνοιγαν. Εν τέλει το θαύμα έγινε και όλα, μα όλα τα κεφάλια κόπηκαν κι όλες οι τρύπες έκλεισαν κατά που φαίνεται. Ηρακλάρες μου, εσείς!

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ και αρχηγοί κλεισμένοι σε μια βίλα/ είχαν μπροστά τη Χάρυβδη και πίσω τους τη Σκύλλα. Στον ρυθμό της επικαιρότητας ο Εννιαχωριανός, που όταν έγραψε τη μαντινάδα, βέβαια, δεν είχε βγει καπνός απ? τη... βίλα.

ΣΩΘΗΚΑΜΕ, λοιπόν, γι? άλλη μια (έβδομη ή μήπως όγδοη) φορά; Ετσι από σωσμό σε σωσμό πάμε στον αφανισμό.

ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ. Ο 13ος και ο 14ος μισθός σώθηκαν, λένε! Τι κι αν χάθηκαν ο 9ος, ο 10ος και ο 12ος; Δεν ίσχυε γι? αυτούς η κόκκινη γραμμή των γαλάζιων φρουρών.
Σ? ΕΝΑ ΒΑΘΥ πηγάδι πέταξαν, λέει, οι Σπαρτιάτες τους απεσταλμένους του Δαρείου, όταν αυτοί ήρθαν να τους ζητήσουν 'γην και ύδωρ', λέγοντάς τους πως θα τα βρουν εκεί. Μου το θύμισε προχθές, ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος σε μια μεγάλη κουβέντα που είχαμε. Μπορεί να μην ήταν τόσο 'πολιτισμένη' η αντίδρασή τους, ήταν όμως τέτοια η αγανάκτησή τους, σχολίασε.

ΔΕΝ ΣΠΡΩΧΝΕΙ, κατά δήλωσή της, εκτός ευρώ την Ελλάδα η Αγκελα Μέρκελ. Είναι ειλικρινής. Να σπρώχνει εκτός Ελλάδος το ευρώ είναι το έργο της.

ΠΛΑΤΑΝΙΑΝΕ ΜΟΥ πλάτανε, περήφανα που στέκεις/ άμε στην πρώτη Εθνική, τη στήριξή μας έχεις! Για τον Α.Ο. Πλατανιά η μαντινάδα αυτή, που τη βρήκα στο τελευταίο (της περασμένης Πέμπτης) φύλλο των 'Σελινιώτικων Νέων'. Και Κισάμου και Σελίνου, όπως βεβαίως Αποκορώνου και Σφακίων, η ομάδα της Κυδωνίας. Που πλάκα - πλάκα έτσι και εθεωρείτο λήξαν, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας, το πρωτάθλημα της Β? Εθνικής, να ?σου τον πρωταθλητή!

ΤΡΙΑΝΤΑ ΔΥΟ συναπτά χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας μετρά η Ενωση Πνευματικών Δημιουργών του Νομού μας. Πολιτιστικό δρώμενο και το φετινό κόψιμο της πίτας της αύριο, Παρασκευή (9 μ.μ.) στο ΚΟΝΑΚΙ. Οσοι πιστοί του πνεύματος (μετά ή άνευ οίνου) προσέλθετε, αφού ενημερώσετε τον πρόεδρο Δημήτρη Νικολακάκη (6973433905) για να σας κρατήσει θέσεις.

Ο ΘΗΒΑΙΟΣ Ισμηνίας, όταν κάποτε στάλθηκε ως πρεσβευτής στον βασιλιά των Περσών, πληροφορήθηκε ότι ήταν απαραίτητο, όταν θα τον συναντούσε, να τον προσκυνήσει, πριν του μιλήσει. Θέλοντας, λοιπόν, να συμμορφωθεί με το περσικό έθιμο, χωρίς όμως να φερθεί σαν δούλος, μόλις οδηγήθηκε μπροστά στον βασιλιά, έβγαλε το δαχτυλίδι του χωρίς να τον δουν, το πέταξε και σκύβοντας το ξαναπήρε στα χέρια του. Ετσι κι ο βασιλιάς ήταν ευχαριστημένος κι αυτός δεν έκανε κάτι που για τους Ελληνες ήταν ντροπή (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

[...] 'Για κάθε τι,/ για το παραμικρό ρωτούνε κ? εξετάζουν,/ κ? ευθύς στον νουν τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,/ με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής./ Εχουνε και μια κλίσι στις θυσίες/ Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·/ η κατοχή σας είν? επισφαλής:/ οι τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες αποικίες./ Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,/ κι από την άλληνα την συναφή,/ κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική·/ είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τι να γίνει;/ σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη' [...]
Από το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη 'Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 μ.Χ.'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (09.02.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου