Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΑΛΛΕΣ ΟΙ έγνοιες των πολιτικών αρχηγών και γενικότερα όλων αυτών που αποτελούν το λεγόμενο πολιτικό σύστημα κι άλλες των καθημερινών ανθρώπων, των ανθρώπων του μόχθου και της ανεργίας. Των ανθρώπων που κάνουν παντοίους τρόπους για να τα φέρουν τσίμα - τσίμα και που βλέπουν με τρόμο ότι το ταμείο είναι μείον. Γενική διαπίστωση. 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ σε όλα πλην ενός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό προχθές. Και τι έγινε δηλαδή που δεν έβαλαν το κερασάκι στη φαρμακερή τούρτα που ετοίμασαν; Τρώγεται και χωρίς κερασάκι. Τρώγεται; Ε, όχι δα! 

ΤΕΛΙΚΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ τα 300 εκατ. ευρώ που έλειπαν για να κλείσει η συμφωνία. Το πού βρέθηκαν παραμένει μυστήριο. Οι πληροφορίες που λένε ότι μπήκε χαράτσι 1 εκατ. ευρώ σε κάθε βουλευτή δεν επαληθεύτηκαν αρμοδίως.

ΚΑΛΟΝ ΙΟΥΝΗ! Τότε, αν τα πράγματα πάνε, όπως αυτοί λογαριάζουν να πάνε, γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πάνε, προβλέπεται να μας ξανασώσουν, αφού θα έχουμε ξεσωστεί. 

ΠΡΩΤΑ ζητούσε γην και ύδωρ (παράδοση άνευ όρων δηλαδή) διά των απεσταλμένων του, απ’ τις πόλεις και τους λαούς που είχε βάλει στο μάτι ο Δαρείος για να αναγνωριστεί η εξουσία του κι ύστερα ακολουθούσαν οι διαπραγματεύσεις. Καθαρές δουλειές. Μιλημένα τιμημένα κι αυτός. Ο πρώτος διδάξας! 

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ του πρώτου Μνημονίου ήταν ερασιτεχνική, δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου. 'Η κατάρρευση, όμως, της χώρας δεν γίνεται καθόλου ερασιτεχνικά, αλλά μεθοδευμένα και επιστημονικά, κα Βάσω!'. Το σχόλιο από τον 'Βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 2 Φεβρ. 2012). 

Ο ... ΚΑΚΟΣ μας ο καιρός, ωστόσο, και κυριολεκτικά συνεχίζεται. Και σε πανελλήνιο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Μεγάλες οι ζημιές στα νότια παράλια των Χανίων, προχθές. 
ΚΡΥΟ ΚΑΙΡΟΣ για δύο, μας θυμίζει πάντως ο Ηλίας ο Σταματάκης. 'Μέσα στη βαρυχειμωνιά γαρυφαλιές ανθίζουν/ με μια ματιά σου, μάτια μου και σαν κι εσέ μυρίζουν'. Η μαντινάδα που μέσω κινητού, όπως πάντα, μου έστειλε. 

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ όφελος για τους παραγωγούς, ύστερα από την απόφαση των Βρυξελλών για ιδιωτική αποθεματοποίηση του ελαιολάδου; Χλωμό το βλέπει ο ειδικός των ειδικών συνεργάτης μας Νίκος Μιχελάκης. Και για να το βλέπει αυτός χλωμό άστα να πάνε...
'
ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΑΝ θεωρεί την στέγην της καλύβης σου, επί θεμελίου ιδικού σου, παρά την στέγην του μεγάρου σου, επί θεμελίου δανεικού'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΕΝΑΣ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ, ένας φαλακρός κι ένας κουρέας βρέθηκαν μαζί σε μια ερημιά και συμφώνησαν να φυλάνε σκοπιά κάθε τέσσερις ώρες για να προσέχουν μην τυχόν και τους κλέψουν τα πράγματά τους. Στον κουρέα έλαχε ο κλήρος να φυλάξει πρώτος και θέλοντας να κάνει ένα αστείο, ξύρισε το κεφάλι του σχολαστικού, την ώρα που εκείνος κοιμόταν. Μόλις, λοιπόν, τελείωσε η βάρδιά του τον ξύπνησε. Ο σχολαστικός, φυσικά, ένιωσε το κεφάλι του κρύο και, αφού ψάχτηκε, βρήκε το κεφάλι του γουλί και είπε χολωμένος: 'Αυτός ο κουρέας είναι μεγάλο κάθαρμα. Μπερδεύτηκε τόσο που αντί για μένα ξύπνησε τον φαλακρό'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας' (εκδ. Σαββάλας).

[...] 'Σαν τις ξεχασμένες έγνοιες μας,/ είν’ οι μπαμπούσκες,/ που γεννούν η μια την άλλη!/ Που πολλαπλασιάζονται στο λεπτό,/ μόλις ανοίξουν τα όμορφα καπάκια.../ Που ’ρχονται μαζεμένες, απ’ το πουθενά!/ Και σε πνίγουν!/ Πανομοιότυπες!/ Ιδιες κι απαράλλαχτες, πάντα...'.
Από το ποίημα της Αθηνάς Κανιτσάκη 'Οι μπαμπούσκες'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (10.02.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου