Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΛΜΗ/ Ξαναβρίσκει τη βαθιά της/ ψυχή'... Πάντα επίκαιρος ο στίχος του ποιητή. Και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Ιδιαίτερα τις μέρες που διανύουμε...

ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ γράφω τη στήλη, Δευτέρα, ώρα 11 π.μ., έχοντας ανοιχτό τον υπολογιστή στη σελίδα του Noo.gr 'Και τώρα η πιο μεγάλη ώρα'... διαβάζω. Προφανώς στο 'κρίσιμο' Γιούρογκρουπ αναφέρεται ο τίτλος. Στους στίχους του ποιητή, ωστόσο, πηγαίνει ο νους μου. 'Η μεγάλη τόλμη/ Ξαναβρίσκει τη βαθιά της/ ψυχή'... Τι κι αν, μετά από λίγο, ένας άλλος τίτλος πάρει την πρώτη θέση!
ΑΝΟΙΧΤΑ ορθάνοιχτα τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και του είδους της εποπτείας, λέει. Θα κλείσουν; Κι αν κλείσουν (όπως κλείσουν) θα επουλωθούν οι χαίνουσες πληγές της ανεργίας και της φτώχειας, οι χαίνουσες πληγές στο σώμα της πατρίδας ή μήπως γίνουν μεγαλύτερες;
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ Ελληνες! Η Ευρώπη των λαών είναι εδώ! Η Ευρώπη των λαών είναι στις πλατείες και διαδηλώνει. Κόντρα στους 'Μερκοζί' και την τρομοκρατία των Αγορών. 'Οσο υπάρχουμε εμείς,/ κανείς δεν μπορεί να δολοφονήσει την ελπίδα', φωνάζουν. Για να θυμηθώ δύο στίχους από ένα δικό μου ποίημα.
ΞΕΝΗ δημοσίευση. 'Δεν ξέρω αν η ενδεχόμενη προσφυγή στη βάση για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα «πιάσει» το ένα εκατομμύριο της περασμένης φοράς. Πάντως η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου το έπιασε', τις προάλλες στην ηλεκτρονική σελίδα του 'Βήματος'. Κάτω από τίτλο 'Πένθος'.
Η ΚΑΛΗ Μέρκελ, ο κακός Σόιμπλε και ο άσχημος Ρέσλερ. Δεν σας κάνει; Ο καλός Σόιμπλε, η άσχημη Μέρκελ και ο κακός Ρέσλερ... Συνεχίστε μέχρι να εξαντληθεί η εναλλαγή των ρόλων.
'ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ αγκαλιάζουν, μας στραγγαλίζουν', δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, στην τελευταία Σύνοδο των ηγετών των κρατών - μελών της Ε.Ε. 'Τόση και τέτοια ήταν πάντοτε η «αγάπη» του τοκογλύφου'. Το σχόλιο που έκανε 'ο βοριάς' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', 2 Φεβρ. τ.ε.).
'ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ τρανή, σαν θύελλα ορμά/ στην κάθε της κατεβασιά ποτέ δεν σταματά/ Στο τέλος κάθε παιχνιδιού σφυρά ο διαιτητής,/ πως στο παιχνίδι ο Πλατανιάς εβγήκε νικητής'. Το τρίτο τετράστιχο απ’ τον ύμνο του Α.Ο. Πλατανιά, που γράφτηκε την περίοδο της Κατοχής και μου το έστειλε ο καλός φίλος Τιμολέων Φραγκάκης. Αμφιβάλλει κανείς την ισχύ του; Τρία γκολάκια έριξε πάλι την Κυριακή στο Μάλεμε, εναντίον της Αναγέννησης Γιαννιτσών... η ομάδα!
ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ χωρίς την Ιπποδάμειά του ο φίλος μου ο Γερω - Δάσκαλος. Και να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα που να μην της έχει τραγουδήσει το αγαπημένο της ριζίτικο, όπως της το τραγουδούσε όταν ζούσε: Εγω ’μνωξα τσ’ αγάπης μου βραδιά να μην της λείψω...
ΜΙΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ - ανθοδέσμη με ένδεκα λουλούδια ή μια ανθοδέσμη μαντινάδα μου έστειλε διαδικτυακά ο καλός ριμαδόρος Μπάμπης Γριβάκης. Απολαύστε την: Κρίνος, πανσές, γαρύφαλλο, γαρδένια, ντάλια, φούλι/ γεράνι, ρόδο, γιασεμί, χρυσάνθεμο, ζουμπούλι.
'ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ της Βαβέλ, έφυγα νύχτα με το ΚΤΕΛ. 'Εσύ γιατί δεν ξέρω με κέρασες λικέρ/ μα εμένα στην καρδιά μου δουλεύουν κομπρεσέρ'. 'Την μπετονιέρα μην παρεξηγάς γιατί αυτή σου δίνει για να φας'. 'Ούτε φως και γρίλια ανοίγεις/ δεν με θέλεις εν ολίγοις'. 'Τα ματάκια σου με καίνε/ γιατί είσαι μανεκένε'. Στίχοι επιπέδου με... εκτελέστρια την Εφη Θώδη.
'Η μεγάλη τόλμη/ ξαναβρίσκει τη βαθιά της/ ΨΥΧΗ/ Κι εκπαιδεύεται/ Στα ύψη και στα πλάτη/ Διαπερνώντας τον/ ΓΙΓΑ - ΚΥΚΛΟ/ Για να γκρεμίσει/ Τη σήψη του αλάθητου/ Που γεννά όλα τα εκ-/Στρατευτικά σώματα/ Της γλώσσας που τα πιο πολλά/ Βουλιάζουν στις μπουνάτσες της/ Παρά στις άγριες τρικυμίες'.
Το ποίημα 'Τα εκστρατευτικά σώματα της γλώσσας'
του Δημήτρη Κακαβελάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (21.02.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου