Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ! Από κεκτημένη ταχύτητα, κατάλοιπο των παιδικών μου χρόνων, η ευχή! Ελάχιστοι νηστεύουν, έτσι όπως η Εκκλησία έχει θεσπίσει τη νηστεία στην εποχή μας. Oπως ελάχιστοι, δεν νήστευαν, πριν από 50-60 χρόνια.
ΝΗΣΤΕΥΕΙ ο δούλος του Θεού, που δεν έχει να φάει. Είναι κι αυτό μια άποψη. Τα είδαμε τα καλά και της πολυφαγίας, όπως και της λεγόμενης καλοφαγίας, ωστόσο. Μια σύγχρονη, η καλύτερη δίαιτα, είναι η νηστεία της Oρθόδοξης Eκκλησίας, η άποψη που έχει επί του θέματος ο φίλoς μου ο γερω-δάσκαλος.
ΝΗΣΤΕΙΑ, νηστεία/ ψωμί και τιμωρία! Το περιπαικτικό τραγουδάκι μιας άλλης εποχής που οι δάσκαλοι δεν άφηναν κάποια παιδιά να σχολάσουν το μεσημέρι και τα κρατούσαν νηστικά στην τάξη τους. Κάποια παιδιά και για λίγο. Oχι όπως κάνουν τη σήμερον ημέρα οι Τροϊκάνοι που τιμωρούν απ’ την άκρα τους Ελληνες, βάζοντάς τους σε μια ατελείωτη Σαρακοστή...
ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ μας ανέβαζαν, τεμπέληδες μας κατέβαζαν τα διεθνή ΜΜΕ. Αλλαξαν, ωστόσο, τακτική τελευταία. Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι της Ευρώπης είναι οι Ελληνες, λένε.
ΚΙ ΟΜΩΣ οι ποντικοί, κι όχι ο ποντικός, έφαγαν το τυρί. Ούτε ένας ούτε δύο ούτε δέκα είναι οι βουλευτές που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό...
ΣΥΜΦΩΝΑ με ιταλικά ΜΜΕ ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του 'τρομοκράτη χρηματιστή Τζορτζ Σόρος', καθώς ενεπλάκη σε μη εξουσιοδοτημένη χρήση παραγώγων με ξένα νομίσματα, με σκοπό να επιτεθεί στη ρωσική χρηματιστηριακή αγορά. 'Καλό θα είναι πάντως να προσέχει ο Πούτιν, μη τυχόν και συλληφθεί ο ίδιος με ένταλμα του Σόρος!' Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' το σχόλιο (βλ. εφημ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 16 Φεβρ. 2012).
Η ΑΠΟΛΥΤΗ ντροπή της ΑΕΚ. Κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς φιλάθλους, έγινε προχθές στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο αγώνας της με τον ΟΦΗ, γιατί λόγω οφειλών της στην Εφορία, δεν τυπώθηκαν εισιτήρια.
Εκεί, εκεί, στη Δ’ Εθνική/ μαζί με τον Μινώταυρο και την Επισκοπή, την βλέπω την ομάδα μας, Μήτσο!
ΣΤΟΥ ΜΑΗ τον ανθόκηπο βρήκα λουλούδια χίλια/ ένα δεν βρήκα μάτια μου, σαν τα δικά σου χείλια. Ερωτική καθαρά και αυτή η μαντινάδα του Ηλία του Σταματάκη, που επανέρχεται σήμερα. Κανείς δεν λέει, ότι απαγορεύεται να ’μαστε ερωτευμένοι την Σαρακοστή.
Τ’ ΑΓΙΟΥ Κασσιανού του Ρωμαίου αύριο 29 και τελευταία μέρα (δίσεκτος χρόνος γαρ) του Κουτσοφλέβαρου. Στη Μυτιλήνη την έχουν για γιορτή των τεμπέληδων, γιατί ο Αγιος Κασσιανός (προφανώς γιατί γιορτάζει κάθε τέσσερα χρόνια) λένε ότι βαστάει της οκνιάς τα κλειδιά. Εγώ πάντως κανένα δεν ξέρω να ’χει το όνομα Κασσιανός, ξέρω όμως δύο... Κασσιανές. Χρόνια τους πολλά από σήμερα.
ΕΛΕΓΕ ο αββάς Ιωάννης ο Κολοβός: Δεν γίνεται να χτίσει κανείς το σπίτι αρχίζοντας από πάνω και προχωρώντας προς τα κάτω. Από τα θεμέλια θα αρχίσει και θα προχωρήσει προς τα πάνω. Τον ρωτούν: 'Τι σημαίνουν αυτά τα λόγια;' Αυτός απαντά: 'Το θεμέλιο είναι ο πλησίον. Προκειμένου να τον σώσεις, πρώτος εσύ ωφελείσαι, γιατί απ’ αυτόν κρέμονται όλες οι εντολές του Χριστού'.
'Ηρθανε πάλι τα σπερνά του Μάρτη και τ’ Απρίλη/ ήρθε η σεμνή Σαρακοστή ντυμένη σαν Παρθένα./ Ηρθε ξανά της άνοιξης το μαγικό το δείλι./ Κι όλα καλούνε την ψυχή να ’ρθει, Χριστέ, σε Σένα ·/ να Σου μιλήσει ταπεινά και να σε ικετέψει,/ να της πραΰνεις τους καημούς και τη σκληρή τη σκέψη'
Από το ποίημα 'Ηρθανε πάλι τα σπερνά', του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (28.02.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου