Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
Η ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ ολάνθιστη. Τα καινούργια φυλλαράκια στις ελιές έχουν πλησιάνει αρκετά. Οι ξινίδες έχουν βγάλει στα ύψη τις κίτρινες σημαίες τους. Ο ήλιος, ακόμα κι όταν τον κρύβουν τα σύννεφα, νιώθει σίγουρος για τη νίκη του. Οι επισκέψεις των σπουργιτιών στο μπαλκόνι μου έχουν λιγοστέψει... Δεν έκανε ακόμα την επίσημη εμφάνισή της η άνοιξη, ωστόσο, τα σημάδια δείχνουν ολοένα και περισσότερο τον ερχομό της.

ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΙ, ξυρισμένοι οι Ελληνες! Ούτε γαμπροί... Ποιος μίλησε για τα γεμάτα τσιρότα μάγουλα! Μπρος στα κάλλη, τι ?ναι ο πόνος!
ΕΚΕΙ ΠΟΥ όλα έβαιναν καλώς εναντίον μας (για να χρησιμοποιήσω στον παρατατικό τον τίτλο ενός βιβλίου του Γιώργου Σκαμπαρδώνη) όλα φαίνεται ότι άρχισαν να βαίνουν κακώς υπέρ ημών. Το καλώς υπέρ ημών σε αναμονή. Να είμαστε απαισιόδοξα αισιόδοξοι ή αισιόδοξα απαισιόδοξοι;
ΜΗ ΜΕ ρωτήσετε τι θέλει να πει ο... ποιητής στο παραπάνω 'πεταχτό'. Ο,τι καταλαβαίνει ο καθένας θέλει να πει. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
'ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΜΟΥ έχουν το νόημα που τους δίνει ο καθένας. Αυτό που τους δίνω εγώ ταιριάζει μόνο σ? εμένα. Ετσι δεν έρχεται σε αντίθεση με κανένα'. Αυτή την απάντηση έδωσε ο P. Valery στον Allain, όταν τον ρώτησε αν η ερμηνεία που έδωσε στο ποίημα του 'Air de Semiramis' είναι σωστή. Σχετικό ή άσχετο;

ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΟΥΝ και νομίζουν ότι βρέχει... Για τα κόμματα εξουσίας ο λόγος που αποφάσισαν να περάσουν στη ζούλα προχθές στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για απομείωση των χρεών τους. Τι να πεις και τι να μην πεις! Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το ό,τι ο καιρός που όποιος είχε το πεπόνι, είχε οπωσδήποτε και το μαχαίρι, πέρασε.
ΟΣΟ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ η 25η Μαρτίου τόσο εντείνεται η ανησυχία για το τι θα γίνει στις παρελάσεις. Ο,τι χειρότερο τα τυφλά ξεσπάσματα της δικαιολογημένης οργής.
ΚΑΙ ΜΕ τη νίκη! Και για τον Α.Ο. Πλατανιά που παίζει με την Παναχαϊκή στο Μάλεμε και για τον Α.Ο. Χανιά που αντιμετωπίζει στα Περβόλια τον Πανηλειακό, αύριο. Πρεσβευτές του χανιώτικου ποδοσφαίρου κι οι δύο.
ΤΑ ΜΑΓΟΥΛΑ σου όμορφα μ? αυτά τους τα λακκάκια/ ήθελα να τα γέμιζα, χαρά μου, με φιλάκια! Καλά το καταλάβατε! Και βέβαια, ο Ηλίας ο Σταματάκης είναι ο μαντιναδολόγος. Κατάκαλος και στις ερωτικές μαντινάδες, το ?χω ξαναγράψε. Τι σου κάνουν αυτά τα λακκάκια στα μάγουλα.
Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ Ξενοκράτης ήταν αυτάρκης, εγκρατής και αδέκαστος. Μια μέρα η Φρύνη, η γνωστή εταίρα αποφάσισε, λοιπόν, να τον σκανδαλίσει. Προσποιήθηκε πως την καταδιώκανε και κατέφυγε λαχανιασμένη, δήθεν, στο σπίτι του. Ο Ξενοκράτης τη δέχτηκε ιπποτικότατα και όταν του ζήτησε να κοιμηθεί της παραχώρησε το μοναδικό του κρεβάτι. Στα ερωτικά θέλγητρά της και στις θερμές ερωτικές εκδηλώσεις της, ωστόσο, στάθηκε ανένδοτος. Οταν έφυγε απογοητευμένη από το σπίτι του και της ζήτησαν πληροφορίες τι έγινε, απάντησε ως εξής: 'Αυτός δεν είναι άνδρας, είναι ανδριάς!'.

'Στον ήλιο γυάλιζαν πολύ/ τα μπιχλιμπίδια που ?χαν οι στολές/ και δείχνανε απίθανα μεγάλα/ τα χάρτινα κεφάλια./ Τα τύμπανα χτυπούσανε μ? ένα ρυθμό παράξενα βαρύ/ κι ο Βασιλιάς Καρνάβαλος/ σκορπούσε ευαρέσκειες με ύφος γελαστό/ στο πλήθος των πιστών του υπηκόων,/ στους μασκαράδες που πιστά ακολουθούν/ και στο λαό που του αρέσουν οι παράτες'.
Από την ποιητική συλλογή του Αλέξη Ζερβάνου
'Ενας πίθηκος συλλογιέται'.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/

Χανιώτικα νέα (10.03.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου