Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΣΤΑΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'ΤΗ ΛΥΠΗ ας την αφήσουμε για τις προσωπικές μας υποθέσεις. Για την Ελλάδα παραμένω πεισματικά αισιόδοξος'. Η απάντηση που έδωσε τις προάλλες ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, όταν κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου 'Συγκατοίκηση με το παρόν' (Εκδ. Κέδρος) τον ρώτησαν αν τον λυπεί η Ελλάδα.
ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ αισιόδοξος για την Ελλάδα δηλώνει, όταν έρθει η κουβέντα και ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Δεν μπορεί κάποτε οι Ελληνες θα πάρουν (θα πάρουμε) την υπόθεση στα χέρια μας, επιμένει να λέει.
ΤΟ ΧΑΟΣ αποφύγαμε πρέπει να μολογήσω/ μα δυστυχώς γυρίσματα πενήντα χρόνια πίσω. Απ’ τον Εννιαχωριανό που κινείται πάντα στον ρυθμό της επικαιρότητας η μαντινάδα. Διαφωνεί κανείς ότι γυρίσαμε κι αν δεν γυρίσαμε ακόμα, για εκεί, στη δεκαετία του 1960 δηλαδή, πάμε; Εκεί θέλουν να μας πάνε, διορθώνω, αν τους αφήσουμε.
ΘΑ ΜΑΣ πάρουν και τα ... σώβρακα! Ωραίος, όπως πάντα, ο γελοιογράφος της εφημερίδας μας, ο φίλος μου ο Μπάμπης Κιαγιάς και χθες. Αυτά που απόμειναν, εννοείς, Μπάμπη;
ΑΛΛΟΣ για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη... Κι αν δεν τράβηξαν θα τραβήξουν. Το όλον ΠΑΣΟΚ! Ενα απ’ τα πιο σύντομα ανέκδοτα που κυκλοφορούν τελευταία.
ΒΙΑ ΣΕ βάρος ανηλίκων Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές. Για ποια δικαιώματα των παιδιών μιλάμε; Ακούς εκεί να ρίχνουν πέτρες με τα χέρια ή με σφεντόνες σε ισραηλινά αυτοκίνητα ή οχήματα του στρατού!
ΠΑΝΩ ΑΠΟ τα δύο ευρώ το λίτρο η βενζίνα. Κάτω από τα δύο ευρώ το κιλό το λάδι. Η εποχή που μπορούσαμε ν’ ανταλλάξουμε ένα κιλό λάδι μ’ ένα λίτρο βενζίνας παρήλθε...
ΚΑΤΣΙΓΑΡΟΥΣ αγοράζωωω! Κατσιγάρους αγοράζωωω! Κατσιγάρους αγοράζωωω! Λάθος άκουσα! Ούλα τα παλιά αγοράζω! ...Ούλα τα παλιά αγοράζωωω! Ούλα τα παλιά αγοράζω! Πάλι λάθος άκουσα. Ούτε στη δεκαετία του 1960 ούτε στη δεκαετία του 2000 είμαστε. Ούλα τα χρυσαφικά σας αγοράζωωω! Ούλα τα χρυσαφικά σας αγοράζωωω! Ούλα τα χρυσαφικά σας αγοράζωω! Αυτό έλεγε απ’ το μεγάφωνο τ’ αυτοκινήτου η φωνή.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ αγγλικά! Γι’ άλλη μια χρονιά στα αγγλικά είναι οι στίχοι του τραγουδιού με το οποίο συμμετέχουμε ως Ελλάδα, στον φετινό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Κάνει λάθος ο ποιητής που λέει ότι τη γλώσσα μας την έδωσαν ελληνική;
ΣΕ ΜΙΑ ακόμα κηδεία προχθές. Σ’ αυτήν του 39χρονου ταγματάρχη Μενέλαου Γ. Πετράκη. Κοσμοπλημμύρα, παρά τη βροχή, στον Αγιο Λουκά. Κλαυθμός και οδυρμός. Βουβές κραυγές. Αναπάντητα γιατί. Τι αχόρταγος που είναι αυτός ο... αντίθεος Μολώχ της Ασφάλτου!
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ο Διογένης είπε σε έντονο ύφος στον Ξενιάδη, που τον είχε αγοράσει να πάει να κάνει αυτό που του λέει. Ο Ξενιάδης αντέδρασε λέγοντας: 'Αυτό είναι άνω ποταμών'. Για να του απαντήσει ο Διογένης: 'Αν ήσουν άρρωστος και αγόραζες έναν γιατρό, θα τον υπάκουες ή θα του έλεγες ότι αυτό είναι άνω ποταμών;'. (Πηγή: Διογένη Λαέρτιου: 'Διογένης ο Κυνικός', εκδ. 'Γνώση').
'Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάς/ μ’ αυτούς που έχασαν την εξουσία/ ή αντίθετα να τους λυπάσαι/ Ισως καλύτερα ταιριάζει η λύπηση/ έτσι κακόμοιροι που περιφέρονται/ ψάχνοντας κάτι να βάλουν πάνω τους/ για να σκεπάσουνε τη γύμνια τους./ Ή μήπως πρέπει πάντα να τους φοβάσαι;/ Ετοιμοι καθώς είναι μόλις ευπρεπιστούν/ μόλις φορέσουν το κατάλληλο κουστούμι/ ν’ αρπάξουνε ξανά την εξουσία'. 
Το ποίημα 'Οι γυμνοί και οι ντυμένοι' του Τίτου Πατρίκιου.


ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Χανιώτικα νέα (15.03.2012)
(http://petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου