Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'(ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ) είναι λεπτότερες παρά ότι οι άντρες, αισθαντικές όπως το ιώδιο μπρος στο φως, κι ακόμα πιο ευαίσθητες. Αυτές δείχνουν πιο καλά την ερχόμενη ώρα'. R.W. Emerson, 'Η γυναίκα' (Μετάφραση: Χάρης Λαμπίδης). Και πολύ ευάλωτες συμπληρώνω. Και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα είδος προς εκμετάλλευση. Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας σήμερα, 8 Μαρτίου, δείχνει το ημερολόγιο.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ μέρος για να είσαι γυναίκα είναι η Ισλανδία, το καλύτερο μέρος για να είσαι γυναίκα πολιτικός είναι η Ρουάντα, το καλύτερο μέρος να είσαι μητέρα είναι η Νορβηγία, το καλύτερο μέρος για να είσαι γυναίκα 'αφεντικό' είναι η Ταϊλάνδη και το καλύτερο μέρος για να κερδίσεις χρήματα είναι το Λουξεμβούργο.
Πάμε παρακάτω: Το καλύτερο μέρος να πας στο Πανεπιστήμιο είναι το Κατάρ, το καλύτερο μέρος για μακροζωία είναι η Ιαπωνία, το καλύτερο μέρος για να πάρεις διαζύγιο είναι το Γκουάμ, το καλύτερο μέρος για τις γυναίκες οδηγούς είναι η Ινδία και (τι έκπληξη!) το καλύτερο μέρος για να γεννήσεις είναι η Ελλάδα!

ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ στα δύο παραπάνω 'πεταχτά' υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα 'The Independent' (βλ. εφ. 'Βήμα', 4 Μαρτ.) σε ρεπορτάζ που πραγματοποίησε με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Εντάξει, έφαγα πολύ χώρο, αλλά χαλάλι.

ΓΥΝΑΙΚΑ μάνα, γυναίκα αδελφή, γυναίκα σύζυγος, γυναίκα ερωμένη, γυναίκα - γυναίκα... Γυναίκα των σαλονιών, γυναίκα του δρόμου, γυναίκα της βιοπάλης, γυναίκα - γυναίκα... Γυναίκα επιστήμονας, γυναίκα πολιτικός, γυναίκα εργάτρια, γυναίκα αγρότισσα, γυναίκα - γυναίκα... Γυναίκα της σημερινής σύγχρονης πραγματικότητας, γυναίκα του παλιού καιρού, γυναίκα μάνα μου...

ΕΝΑ ΝΥΧΤΟΚΑΜΑΤΟ μέχρι να φύγουμε με τον αδελφό μου, πριν το λιόβγαλμα για το Γυμνάσιο Βάμου (2 ώρες με τα πόδια) κι άλλο ένα νυχτοκάματο, όταν γύριζε, βασιλεμένος ο ήλιος, απ’ τις όξω δουλειές στα χωράφια η μάνα μου. Ηλιο μ’ ήλιο το μεροκάματό της. Και να μην την ακούσω ποτέ να πει πως κουράστηκε!

Η ΕΛΛΑΔΑ σώζει ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτόν τον τίτλο έχει ένα κείμενο που κυκλοφορείται στο Διαδίκτυο και μου το έστειλε ο φίλος δημοσιογράφος Κώστας Μπετινάκης. Ενα μέρος του κειμένου στο επόμενο 'πεταχτό'.

'ΑΝ ΑΠΟΛΥΣΟΥΜΕ 200.000 δημόσιους υπαλλήλους και πληρώσουμε τα χαράτσια, δεν θα χρεοκοπήσει η χώρα και έτσι δεν θα έχουμε ντόμινο σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία. Θα σωθεί το Ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Τράπεζες. Θα σωθούν τότε και οι Η.Π.Α. και οι χρηματαγορές και θα ξεκινήσει η παγκόσμια ανάκαμψη'. Συνεπώς εμείς οι Ελληνες κρατάμε το μέλλον του πλανήτη στα χέρια μας. Μάλιστα!

ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ των Σπαρτιατών, που μάθαιναν ότι οι γιοι τους σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης, πήγαιναν εκεί και εξέταζαν προσεκτικά τα τραύματά τους. Και αν ήταν περισσότερα τα τραύματα στο μπροστινό μέρος του σώματος, έπαιρναν τα παιδιά τους και με μεγάλη περηφάνια τα μετέφεραν στην πατρίδα για να τα θάψουν. Αν όμως τα τραύματα ήταν στην πλάτη, τότε ντροπιασμένες και θρηνώντας άφηναν τους νεκρούς να ταφούν σε ομαδικούς τάφους ή τους μετέφεραν κρυφά σε οικογενειακούς τάφους. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη Ιστορίας' (εκδ. 'Σαβάλλας').

'Θέλω να γυρίσω στο νησί μου που ’ναι/ γεμάτο κορίτσια και να τους προσφέρω/ ένα δίκτυ γεμάτο λέξεις απαγορευμένες μέχρι/ τότε γι’ αυτές/ Ετσι κάπως θ’ άρχιζε η αληθινή/ Απολογία της Ελένης/ που την ονόμασαν «κοινή»/ στην Αρχαιότητα,/ γιατί άφησε την κλίνη τη βασιλική/ για να βρει τον Εαυτό της./ Χαρίζοντας και σ’ αυτήν λέξεις που ’ταν/ Μονάχα του Μενέλαου./ «Ταξίδι», «Κατάκτηση», «Ηδονή», «Πείραμα», «Σκέψη», «Επιλογή», «Ζωή»/ Γράφοντας -Αυτή- την Οδύσσεια πριν καν/ τον πηγαιμό του Οδυσσέα'.
Από το ποίημα 'Για ένα πουκάμισο γεμάτο' της Ελένης Καρασαββίδου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)
Χανιώτικα νέα (08.03.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου