Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ



Μάρτιος ο μήνας του Ελευθερίου Βενιζέλου. Και γιατί στις 10 

Μαρτίου του 1905 κήρυξε στο Θέρισο την ομώνυμη επανάσταση ενάντια στις αυθαιρεσίες και στην αλαζονία του Πρίγκιπα, βάζοντας σε τροχιά την Ενωση της Κρήτης και προαναγγέλλοντας τη λάμψη του στο ελληνικό, αλλά και στο διεθνές, πολιτικό στερέωμα. Και γιατί στις 18 Μαρτίου 1936 έσβησε ο Μέγας, αφού πρώτα είχε σημαδέψει με το έργο του τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας, διεμβολίζοντας την ελληνική πραγματικότητα. Μάρτιος, ο μήνας και του Ιδρύματος που φέρει τ’ όνομα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ωστόσο. Και γιατί τον Μάρτιο του 2000 γεννήθηκε, εκφράζοντας το βενιζελικό εμείς του τόπου μας, με εμπνευστή τον Παππού, τον μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη. Και γιατί κάθε Μάρτη, εδώ και 10 χρόνια, εκτός από το μνημόσυνο που τελεί, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομαρχία) και τον Δήμο Χανίων στον Προφήτη Ηλία, όπου ο τάφος και του γιου του Σοφοκλή, το περί ου ο λόγος διεθνούς ακτινοβολίας Ιδρυμα, ζωντανεύει τη μνήμη του Εθνάρχη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά με εκδηλώσεις ουσίας και ευαισθησίας ταυτόχρονα. Με βάση και τα που είπε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης, προλογίζοντας την εκδήλωση που είχε σαν κεντρικό κορμό την απονομή των βραβείων του 10ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού που είχε θέμα τη σημασία της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Λέτε Μάρτιο μήνα, αν όχι του επόμενου χρόνου, του μεθεπόμενου, να γίνουν και τα εγκαίνια της ανακαινισμένης οικίας του Εθνάρχη, του Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου; Γιατί όχι; Οι εργασίες πάντως, της ανακαίνισης οσονούπω αρχίζουν...

Στον ίσκιο της βενιζελικής σημαίας

Ξανασκέφτομαι, όπως την παρακολούθησα, σ’ όλες της τις λεπτομέρειες, την περί ης ο λόγος στις σημερινές εύφημες μνείες εκδήλωση. Ξαναζώ την όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πριν ακόμα αρχίσει, καθ’ όλη τη διάρκειά της, αλλά και στα... πηγαδάκια που, όπως πάντα συμβαίνει σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, 'ανοίγονται' μετά στον αύλειο χώρο. Κάτω απ’ τον ίσκιο της βενιζελικής σημαίας άπαντες. Επί της υποδοχής τα μέλη της Γραμματείας του Ιδρύματος και μέλη του Συλλόγου των Φίλων του. Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δ.Σ. στις θέσεις τους. Ολα έτοιμα. Στο βήμα ο και σε ρόλο συντονιστή ιθύνων νους του Ιδρύματος, γενικός διευθυντής του Νίκος Παπαδάκης. Ολα με τη σειρά και με τάξη. Οι ομιλίες του μέλους της Ε.Ε. του Ιδρύματος και προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, Ζωής Μητσοτάκη και της αρχειονόμου - βιβλιοθηκονόμου του Ιδρύματος, Χαράς Αποστολάκη, με θέμα την ανακαίνιση της οικίας Ελευθερίου Βενιζέλου. Ταξίδι στο παρελθόν η πρώτη ομιλία, ταξίδι στο άμεσο μέλλον, η δεύτερη. 'Ενα σπίτι που θα φυλάει το προζύμι της Κρήτης'. Η καζαντζάκεια φράση που χρησιμοποίησε η κυρία Ζωή. Η απονομή του Α’ βραβείου και Διαγωνισμού στη μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Ανω Τούμπας Θεσσαλονίκης Ευθυμία Τσαβδάρη και του Β’ βραβείου στον μαθητή του 2ου Γυμνασίου Σητείας Δημήτρη Σπυριδάκη (Η μαθήτρια Ευφροσύνη Καραντώνη του 4ου Γυμνασίου Λαμίας που πήρε το Γ’ βραβείο απουσίαζε). Η συγκίνηση των γονιών τους. Η επίδοση των επιταγών από την εκ των χορηγών του Διαγωνισμού Δαμασκηνή Μιχαηλάκη, εκ μέρους και του απουσιάζοντος αδερφού της, του Μανώλη. Με άκρα σεμνότητα, χωρίς λόγια. Οι αντιφωνήσεις των παιδιών. Σε μια εποχή κρίσης η μορφή του Βενιζέλου έρχεται διαρκώς στη σκέψη μας, επισημαίνει η Ευθυμία. Κέρδισα πάρα πολλά πράγματα με την ενασχόλησή μου με το θέμα, υπογραμμίζει ο Δημήτρης, η αδελφή του οποίου, ειρήσθω εν παρόδω, είχε επίσης βραβευτεί σε παλιότερο διαγωνισμό. Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού γι’ άλλη μια φορά. Ο Νίκος Παπαδάκης πάλι στο βήμα. Αναφορά, θερμή αναφορά, στους τιμώμενους, στο Ιδρυμα Αναστασίου Κουταβά και στον Νικόλαο Πετρουλάκη. Η αναγόρευσή τους σε εταίρους. Η αντιφώνηση της προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Κουταβά Φαλής Βογιατζάκη. Ενας πλούσιος έμπορος απ’ την Κεφαλονιά ήταν, λέει, ο Αναστάσιος Κουταβάς που κατέστησε κληρονόμο της περιουσίας του 'την αυτού εξοχότητα τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να τη χρησιμοποιεί κατά την ιδία του έγκριση για την ιδιαιτέρα πατρίδα του, την ηρωική Κρήτη'. Η αντιφώνηση του Ν. Πετρουλάκη (βλ. γι’ αυτόν στην πρωτη εύφημη μνεία). Οι χαιρετισμοί των αντιπροέδρων του Ιδρύματος. Του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνού Παπαγιαννάκη, του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Αποστόλη Βουλγαράκη και του δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη. Ηταν μια ένεση ηθικής ανάτασης η αποψινή εκδήλωση, επεσήμανε ο τελευταίος. Αυλαία. Σειρά έχουν τα... πηγαδάκια. Παραήταν καλή η βραδιά.



Ο Δάσκαλος των δασκάλων

Στους γονείς μου οφείλω το ζην, στον δάσκαλό μου, ωστόσο, οφείλω το ευ ζην. Είμαι κι εγώ ένας απ’ τους πολλούς δασκάλους της πατρίδας μας που ακριβώς επειδή ευτύχησα να έχω δάσκαλό μου (στη Μετεκπαίδευση) τον επονομαζόμενο και Δάσκαλο των δασκάλων, Νίκο Πετρουλάκη, μπορώ να επαναλάβω μετά λόγου γνώσεως, αυτό που ο Μέγας Αλέξανδρος έχει πει για τον Αριστοτέλη. Καταχαρήκαμε όλοι για την αναγόρευσή σου σε Εταίρο του Ιδρύματος 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος', κύριε Νίκο! Και γιατί μια ζωή εκτός από κορυφαίος παιδαγωγός και ξεχωριστός δάσκαλος ήσουν και ο ορισμός του βενιζελικού πολίτη. Αξιος και υπεράξιος και αυτής της τιμής! Θυμούμαι πόσο πολύ συγκινήθηκες, όταν ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Νομού μας, σε τίμησε, όσο κανέναν άλλον, πριν από 20 χρόνια, αναγορεύοντάς σε σε επίτιμο πρόεδρό του. Την ίδια συγκίνηση διάβασα στα μάτια σου και τις προάλλες, Δάσκαλε. Προπάντων, όταν πήρες τον λόγο, για την αντιφώνησή σου κι άρχισες να μιλάς, έτσι όπως μόνο εσύ ξέρεις να μιλάς, για τον Βενιζέλο και τον Καγιαλέ των παιδικών σου χρόνων... Μα αυτός είναι τόσο νέος, πώς λέει ότι γνώρισε τον Βενιζέλο, ως πρωθυπουργό; Η απορία κάποιου φίλου, που καθόταν δίπλα μου. Μα είναι ακόμα νέος, του απάντησα. Ενώ σκεφτόμουν τη μαντινάδα που είχε πει κάποτε για τον Παππού ένας συγχωριανός σας (Νεροπαϊδόχωρα), ο Ευθυμογιώργης: Τα 91 πέρασα στα 92 θα φτάσω/ στα 100 θα το σκεφτώ αν πρέπει να γεράσω!
Χανιώτικα νέα (02.04.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου