Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΤΑ ΕΠΤΑ που δεν πρέπει να έχεις. Κατά Μαχάτμα Γκάντι: Πλούτο χωρίς μόχθο, Πολιτική χωρίς αρχές. Απόλαυση χωρίς συναίσθημα. Γνώση χωρίς χαρακτήρα. Εμπόριο χωρίς ήθος. Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά. Λατρεία χωρίς θυσία.
ΝΑ ΜΗΝ συνηθίσουμε στον θάνατο... Να ’ναι η αυτοκτονία του 77χρονου φαρμακοποιού η τελευταία... Φτάνουν από μόνες τους οι όποιες ευχές; Καθαρά ρητορικό το ερώτημα. 
ΔΕΝ ΕΧΕΙ σημασία αν είναι μια γάτα άσπρη ή μαύρη· σημασία έχει να πιάνει τα ποντίκια. Τον ορισμό της αποτελεσματικότητας, έτσι όπως τον διατύπωσε ο μετά τον Μάο ηγέτης της Κίνας Ντεγκ Σιάο Πινγκ, μου θύμισε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος σε μια μεγάλη κουβέντα που κάναμε προχθές. Παραπλήσιαναν τα ποντίκια τελευταία.
'ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ του Μνημονίου', ο τίτλος του. 'Η πολιτική της χρεοκοπίας και η υπέρβασή της', ο υπότιτλός του. Για το βιβλίο του εργατολόγου καθηγητή Αλέξη Π. Μητρόπουλου, ο λόγος. «Ενα βιβλίο αποκαλύψεων για όλες τις μακροχρόνιες καταστάσεις αποικιακής διοίκησης στη χώρα μας», για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του και εκλεκτού συνεργάτη της εφημερίδας μας δημοσιογράφου - ποιητή Δημήτρη Κακαβελάκη.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ να μας σώσουν όλοι αυτοί που δεν μας έσωσαν εδώ και 30 τόσα χρόνια! Επιμένουν να θέλουν να τους σταυρώσει ο λαός και να αναστηθούν αυτοί. Σαν να μην συνέβη τίποτα... Από τον μονόλογο ενός ψηφοφόρου που δηλώνει αναποφάσιστος.
«ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ αλήθεια καταντά ουτοπία, εφ’ όσον χίλιοι έχουν επί του αυτού αντικειμένου χιλίας ιδέας. Βλέπεις τον ήλιον; Την ύπαρξίν του παραδέχονται όλα τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων. Ε, αν και συ ακόμη αποφασίσεις να τον αρνηθής ο δίσκος του πρέπει να θεωρηθή κλαττωμένος κατά το τοσάκις δισεκατομμυριστόν». Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
'ΠΟΛΥ δε μάλλον' κι όχι 'πολλώ μάλλον', 'επί τον τύπον των ήλων' κι όχι 'υπό τον τύπον των ήλων'. Δεν φταίει μόνο ο... δαίμων του υπολογιστή, έχει και ο... δαίμων του μολυβιού τις ευθύνες του.
Ο Α.Ο. ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ εδώ, ο Α.Ο. Πλατανιάς εκεί, πού είναι ο Α.Ο. Πλατανιάς. Ψαξ’ τον ψαξ’ τον στον Α’ γύρο θα τον βρεις. Τότε που κάναμε όνειρα για απευθείας άνοδο στην Α’ Εθνική. Πάει τον ματιάσαμε!
ΚΑΙ ΜΙΑ... ερωτοανοιξιάτικη μαντινάδα από τον Ηλία τον Σταματάκη: «Το κάθε σου χαμόγελο άνοιξη μου θυμίζει/ γαρίφαλο τ’ αχείλι σου, κόκκινο και μυρίζει!». Μαζί πάνε η άνοιξη και ο έρωτας!
κα ΖΩΗ Μητσοτάκη, πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, Χανιά: Πάσα προσφορά δεκτή στα 'πεταχτά', μετά ευχαριστιών. Πολύ περισσότερο, όταν προέρχεται από πνευματικούς ανθρώπους, όπως εσάς. Οι ρήσεις σπουδαίων ανθρώπων (συγγραφέων και πολιτικών) που μου στείλατε από τη συλλογή σας, θα βρουν τη θέση τους. Η αρχή έγινε από σήμερα με αυτό του Μαχάτμα Γκάντι.
Ο ΞΕΡΞΗΣ θεωρούσε ότι οι Πέρσες βασιλιάδες δεν επιτρεπόταν να καταναλώνουν τρόφιμα ή ποτά που προέρχονταν από περιοχές οι οποίες δεν ανήκαν στην περσική αυτοκρατορία. Οταν, λοιπόν, κάποτε, σε ένα συμπόσιο σέρβιραν ξερά σύκα, τα δοκίμασε και ρώτησε από ποια περιοχή προέρχονταν. Οταν του είπαν ότι είχαν εισαχθεί από την Αθήνα, παρόλο που του άρεσαν, έδωσε διαταγή να μην ξαναγίνει εισαγωγή από τους Πέρσες εμπόρους. Είπε ότι του ήταν αδιανόητο να αγοράζει προϊόντα που είχε τη δυνατότητα να τα παίρνει ανέξοδα. Λένε ότι ο ευνούχος το έκανε επίτηδες για να του θυμίζει την εκστρατεία εναντίον της Αθήνας (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').
«Γιατί βαθιά μου δόξασα και πίστεψα στη γη/ και στη φυγή δεν άπλωσα τα μυστικά φτερά μου,/ μα ολάκερον ερίζωσα τον νου μου στη σιγή,/ να και που πάλι αναπηδά στη δίψα μου η πηγή,/ πηγή ζωής, χορευτική πηγή, πηγή χαρά μου». 
Από το ποίημα του Αγγελου Σικελιανού 'Γιατί βαθιά μου δόξασα'.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)


Χανιώτικα νέα (06.03.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου